Hamilelik Sırasında Obezite Yaşamanın Zorlukları 2021
  • 01 Şubat 2021
  • 323

Obezite, hem gebelik esnasında hem de genel halk arasında yaygın bir vaziyettir. Dünya Sıhhat Örgütüne (WHO) göre bu, dünya genelinde 300 milyondan fazla insanı etkileyen bir meseledir.

Bu yüzden, bu vaziyetten etkilenen kişilerin çoğu, gebeliğe istenenden daha ağır bir kiloda başlayan kadınlardır. Gebelik sırasında obezite yalnızca annenin sıhhatini etkilemek ile kalmaz, bu arada bebek ve gelişimi için de komplikasyonlara kapı aralayabilir. Bu sebeple bilmeniz şart olan her şeyi bu yazımızda izah edeceğiz.

Ne, Gebelik Sırasında Obezite Olarak Değerlendirilir?

Bir kişinin hayatının rastgele bir hatıranda olduğu gibi gebelik sırasında obezite de, vücut yağlarının fazlalığı olarak tanımlanır. Genel olarak, fazla kilolu ve obez olma vaziyetlerini sınıflandırmak için kişinin vücut kitle indeksini (BMI) hesaplarız.

Vücut kitle indeksi, kişinin ağırlığının boyunun karesine ayrılması ile hesaplanır. Bunu akılda tutarak, BMI 30’un üzerinde olduğunda, kişileri obez olarak kabul ederiz. Burada değişik kategoriler vardır:

  • Sınıf I obezite: BMI 30 ile 34.9 arasında olduğunda.
  • Sınıf II: BMI 35 ile 39.9 arasında olduğunda.
  • Aşırı obezite veyahut sınıf III: değer 40’tan yüksek olduğunda.

Bu çerçevenin, gerçekte, takriben bir ölçü olduğunu bilmek ehemmiyetlidir. Çok fazla adale kütlesine sahip olan insanlar gibi kimi vaziyetlerde, BMI, bu vaziyet aşırı yağdan kaynaklanmasa da yüksek olabilir. Bu yüzden, bunu sadece temel bir rehber olarak kullanmalısınız.

Asıl mesele, obezitenin sıhhatimizin her istikameti üzerinde büyük bir tesire sahip olmasıdır. Kardiyovasküler hastalık rizikonunu arttırır ve ayrı olarak doğurganlığa hasar verebilir.

Peru Jinekoloji ve Obstetrik Mecmuasında yayınlanan bir çalışmaya göre, bu durum kadın doğurganlığını azaltan hormonal farklıklara kapı aralamaktadır. Hem de, sadece kadınların tabii olarak gebe kalma maharetlerini değiştirmek ile kalmaz, bu arada in vitro fertilizasyon gibi tekniklerin başarısını da azaltabilir.

Gebeliği esnasında sıhhatsiz beslenen bir kadın. Gebelik döneminden önce ve gebelik döneminde yapılan perhizler, gebelik esnasında obezitenin nedenlerini gözden geçirirken ehemmiyetli bir etkendir.

Obezite Gebeliği Nasıl Etkiler?

Gebelik esnasında obezite hem anne hem de fetüs için bir riziko etkenidir. Burada gestasyonel dönemi kastediyoruz; bu vaziyetin komplikasyonlardan muzdarip olma ihtimalini hatırı sayılır bir biçimde arttırdığı açıktır.

Mayo Clinic tarafından yayınlanan bir yayında izah ettiği üzere, evvela, düşük yapma rizikonunu arttırmaktadır. Bu, bebeğin gebeliğin ilk 20 haftasında rahimde can vermesi vaziyetidir. Benzer bir şekilde, obezite bu arada tekrarlayan düşükler ile ve ölü doğan bebeklere kapı aralamak ile de irtibatlıdır.

Doğum yapmak mevzubahis olduğunda, gebelik esnasında obezite meselesi yaşayan kadınlar, sezaryen ile bebek sahibi olma eğilimindedir. Bu da doğum sonrası iyileşme sürecini yavaşlatır ve yarada enfeksiyonların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Preeklampsi, gebelik döneminde ortaya çıkan en ciddi komplikasyonlardan bir tanesidir ve obezite ile kuvvetli bir ilişkisi vardır. Annenin kan basıncını yükseltir ve plasentaya zarar vererek fetüse giden kan akışını tehlikeye atabilir.

Bu yazımız da alakanızı çekebilir: Gebelik Esnasında Tiroit Yetmezliği Önlemek için 5 Yol

Anne İçin Sıhhat Rizikoları

Gebe bir kadın için gebelik esnasında obezite çok ciddi bir sıhhat rizikosu oluşturmaktadır. DORICA çalışmasına göre obezite, kardiyovasküler bir karmaşıklık hayata ihtimalini arttırmaktadır. Sözgelişi, uzmanlar bunu ateroskleroz ve koroner hastalık ile bağlar.

Benzer şekilde, kan basıncını ve gestasyonel diyabet hastalığına yakalanma rizikonunu de arttırır. Bu bozukluk, gebelik esnasında annenin kan şekerinin yükselmesi mananına gelir. Fetüsün normalden daha fazla büyümesine (makrozomi isimi verilen bir durum) kapı aralayabilir ve doğumda hipoglisemik sorunlara sebep olabilir.

Daha fazlasını keşfedin: Epilepsi ve Hamilelik: Bilmeniz Gereken Her Şey

Hamilelik Sırasında Obezitenin Bebek İçin Yarattığı Riskler

Hamilelik sırasında obezite, yukarıda gösterdiğimiz gibi, bebeğin normalden daha büyük olmasına kapı aralayabilir. Bu sadece doğumu zorlaştırmak ile kalmaz, aynı vakitte bebeğin hayatı süresince çocuklukta obezite ve şeker hastalığına yakalanma ihtimalinin daha yüksek olacağı mananına da gelir.

Milli Çocuk Sağlığı Enstitüsü tarafından yürütülen bir araştırma, hamilelik sırasında obezitenin bebekte nöral tüp kusurlarına sebep olabileceğini bulmuştur. Nöral tüp, beyni ve omuriliği oluşturan yapıdır. Dahası, uzmanlar bu durumu doğum esnasındaki kalp farklıkları ve yaralanmalar ile de ilişkilendirir.

Hamilelik Sırasında Ne Kadar Kilo Almak Sağlıklıdır?

Hamilelik sırasında kişinin kilosunun, olması gerektiği gibi, ekseriyetle arttığı açıktır. Tıp uzmanları, annenin özgün durumuna bağlı olarak, bir kişinin sağlıklı sınırlar içinde ne kadar kilo alabileceğini düşünmektedir. Başka bir deyişle hamilelikten önce, annenin vücut kitle indeksine göre, doktoru kaç kilo almasının sağlıklı olacağına konusunda teklifte bulunacaktır.

Zati obez olan ve sadece bir bebeğe hamile olan kadınlar söz konusu olduğunda, doktorlar genellikle en fazla yaklaşık 9 kilo önermektedir. Şayet hamilelik ansızın fazla bebek içeriyor ise, bu 10 ila 20 kilo arasına kadar çıkabilir.

Zira bu mertebede kilo vermelerini iddia etmek annede anksiyeteye kapı aralayabilir, erken doğuma sebep olabilir ya da bebeğin doğumda olması gerekenden çok daha küçük olmasına kapı aralayabilir. Yeniden de, her olay bir tıp uzmanı tarafından spesifik bir şekilde incelenmelidir.

Tansiyonu ölçülen hamile bir kadın. Obez annelerde kan basıncı artabilir ve bu da preeklampsiye kapı aralayabilir.

Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Tavsiyeler

Sağlıklı bir hamilelik geçirmek için evvelce tasarı yapmak en iyisidir. Bu şekilde özel hayat tarzı alışkanlıkları edinebilirsiniz. Sözgelişi, gebelik esnasında obezite rizikonunu azaltmak için kilo vermeyi tecrübe edebilirsiniz.

Sıhhatli ve balanslı bir beslenme düzeni sürdürmek idealdir. İşlenmiş veyahut çok yağlı gıdaları tüketiminizi azaltmanın yanı sıra içki ve diğer uyuşturuculardan uzak durmalısınız. Dahası, uzmanlar beslenme düzeninize folik asit ve demir istikametinden zengin yiyecekleri ilave etmenizi de önermektedir.

Aynı şekilde, ölçülü bir şekilde egzersiz yapmayı tecrübe etmek de ehemmiyetlidir. Gebe kalmadan önce iyi bir egzersiz rutini geliştirirseniz, bunu gebelik süresince yapmaya devam edebilirsiniz, bu da size ve bebeğinize sayısız yarar sağlayacaktır. Yüzmek veyahut yürümek buna mükemmel örneklerdir.

Şayet hamilelik sırasında obezite durumundan muzdarip iseniz ya da hamile kalmayı düşünüyorsanız, bir tıp uzmanı ile konuşmanız ehemmiyetlidir. Onlar, size, durumunuza fayda sağlayacak ve sağlıklı bir hamilelik geçirmenize yardımcı olacak bir dizi özel teklif verecektir.

Hamilelikte İştahsızlık Hamilelikte İştahsızlık Hamilelikte iştahsızlık sık karşılaşılan bir sorundur. Vücudumuzun ilk 3 ayda geçirdiği farklıklar buna kapı aralayabilir. Okuyun. Daha fazla oku »

La entrada Hamilelik Sırasında Obezite Yaşamanın Zorlukları aparece primero en Sağlığa bir adım.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.

Bu içeriği paylaş