Göz Kapaklarında Renkli Lekeler: Neden Oluşurlar? 2021
  • 15 Şubat 2021
  • 2159

Göz kapaklarındaki renkli kirlerin metabolik patolojilerden alerjik tepkilere kadar bir hayli nedeni vardır. Aralarında hem boyut hem de renk ve kalınlık açısından belirli farklılıklar vardır. Ayrı olarak görünüşü birkaç etmene bağlıdır.

Oluşumlarındaki sebep genel olarak hormonal farklıklara, ilaç kullanımına, ultraviyole ışınlarına aşırı maruz kalmaya ve diğer etmenler ile alakalıdır. Özellikleri nelerdir? Hangi rehabilitasyon yolları mevcuttur?

Göz kapaklarında renkli lekeler

Göz kapaklarındaki tüm renkli lekeler yetersiz uyku ve göz etrafındaki koyu halkalarla alakalı değildir. Bazının sebebinin altında bir hastalık yatmaktadır. Yazımızın devamında bunları size sıralıyoruz.

1. Ksantelazma (Göz kapağında yağ bezesi)

Ksantelazma, lokalize lipid birikimi birikiminin kapı araladığı sarımtırak papüller ve plaklardır. Sıklıkla göz kapaklarında görülürler ve hastaların takriben %50’sinde plazma lipid bozukluğuna işaret edebilirler.

Evvelki nedenlerden dolayı hiperlipideminin varlığını saptamak için, altında yatan nedenler değerlendirilmelidir. Kutanöz komplikasyonlarla ilişkili olmadığı için asemptomatik benign lezyon olarak tanımlanır.

Bununla beraber, kozmetik ürünler yardımıyla rehabilitasyon etmeyi seçenek edenler de var. Bunlardan cilde cerrahi müdahale metodu estetik neticeleri hasebiyle en çok kullanılanlardan biridir.

göz kapağı Ksantelazma, plazma lipid bozukluğunun bir işareti olabilir. İyi huylu olmasına karşın, bu meseleye sahip olan kişiler bir rehabilitasyon metodundan yardım almayı seçenek ederler.

Gebelikte hormonal farklıklar

Gebelik esnasında olan hormonal farklıkların cilt düzeyinde olan farklıklarla ilişkisi vardır. Bilhassa melazma kiri denilen yüz, boyun veya birkaç vaziyette üst uzuvlarda maküler hiperpigmentosyona ve simetrik olarak dağılmış cilt yamalarının oluşmasına kapı aralar.

Bilinen riziko etkenleri arasında ultraviyole (UV) ışınım, hormonal varyasyonlar, tiroid hastalığı ve doğum kontrol ilaçlarının kullanımı bulunur. Bu vaziyete bağlı olarak göz kapaklarında lekeler oluşması vaziyetinde tedavi seçenekleri aşağıdaki gibidir:

  • Topikal hipopigmentasyon ilaçlar.
  • Kimyevi peelingler.
  • Lazer tedavisi.
  • Sathi mikrodermabrazyon.

Bunu da okuyun: Melazma Kirlerini Azaltan 3 Değişik Tedavi Seçeneği

Glokom tedavisi için kullanılan prostaglandin analogları

Latanoprost ve bimatoprost gibi glokom tedavisinde kullanılan prostaglandin analogları, yaklaşık 3 ile 6 aylık kullanımdan sonra koyu göz kapaklarına kapı aralayabilir.

American Journal of Dermatology‘de yayınlanan bir yazı, hastalar bimatoprost kullanmayı bıraktığında, koyulaşmanın bir müddet sonra tamamiyle ortadan kalkabileceği neticenine varmıştır.

Dermal melanositoz

Dermal melanositoz, kirlerin varlığı ile karakterize edilen bir dizi cilt lezyonundan ibarettir. Bilhassa, bu vaziyetten mustarip olanların göz kapaklarında gri veya mavi-gri lekeler vardır. Sonradan kazanılmış veya doğuştan edinilen etkenlere bağlı olabilir.

Journal of the American Academy of Dermatology’den gelen raporlar, kirli cildin güneşe maruz kalmaktan, gebelik esnasında olan hormonal farklıklardan ve kronik atopik dermatitten (egzama) kaynaklı olduğunu belirtmektedir.

Vitiligo

Vitiligo, melanositlerin seçici olarak yok edilmesi ile karakterizedir. Netice olarak, ciltte depigmentasyon kirleri ortaya çıkar. Kaşlar, göz kapakları ve genital vitiligo, bilhassa çocuklarda görülen terapötik bir çelişkidir.

Journal of the Indian Medical Association tarafından yapılan araştırmalara göre vitiligo hastalarında görülen göz bozukluğunun hastalıkla ilişkisi vardır. Bu vaziyetlerde pimekrolimus ilacı rehabilitasyonunuz için uygun bir tercih olabilir.

vitiligo Vitiligo, göz kapaklarındaki renkli kirlerin nedenlerinden biridir. Net bir tedavisi olmamakla birlikte, kimi tedavi yolları görünümünüzü iyileştirmeye yardımcı olur.

Postinflamatuar hiperpigmentasyon

Kronik egzama ve alerjik göz irini, hiperpigmentasyona ve koyu göz kapaklarına kapı aralayabilir. Bazı insanlar bu bölgedeki cildi ovuşturarak ve kaşıyarak tahriş olmasına kapı aralarlar. Alerjilere bağlı olarak sıvı toplamasının bir neticesi olabilir.

Bunu da okuyun: Anormal Cilt Kirleri İçin Doğru Tedavi Nedir?

Amiloid birikmesi neticesi purpurik lezyon

Amiloidoz, “amiloid” isimi verilen bir proteinin uzuvlarda yoğunlaşması neticesi nadir ortaya çıkan bir vaziyettir. Tedavisi olmayan bir hastalıktır. Buna rağmen, semptomlarınızı kontrol etmeye ve amiloid imalatını sınırlamaya yardımcı olan tedaviler vardır.

Yüzde, özellikle göz kapaklarında ve boyunda görülen travmatik morlukların ortaya çıkması, amiloidoz kuşkusunu artırmalıdır. Doğru tanıyı koymak için bir doktora danışmanız gerekmektedir.

Turuncu palpebral noktalar (OPS)

Turuncu göz kapağı kirleri, ksantelazmadan değişik olarak üst göz kapaklarının iç bölümünde olan farklıklardır. Nedeni tam olarak net olmamakla birlikte lipofuscin birikintileri tarafından oluşturulduğuna inanılmaktadır.

Yüzdeki görünümünü iyileştirmek için göz kapaklarındaki renkli noktaları tedavi edin

Göz kapaklarındaki renkli lekeler sık rastlanılan bir vaziyettir ve çoklukla ciddi bir meselesi temsil etmezler. Ancak, bu meseleye sahip olanlar bu kirlerin estetik açısından kötü göründüğünü düşündüklerinde genellikle tedavi seçenekleri ararlar.

Son zamanlarda cildin kirli görünümünü iyileştirmek için kirleri en üye indirmeye müsaade veren birkaç kozmetik krem ​​ve prosedür olduğu için oldukça talihliyiz. Hangi yolun kendinize uygun olduğunu anlamak için bir dermatoloğa müracaat etmenizde yarar vardır.

Güneş Kirleri İçin 7 Tabii Yüz Maskesi Güneş Kirleri İçin 7 Tabii Yüz Maskesi Kadınlarda daha yaygın görülen güneş kirlerinden savunmanıza ve bu kirleri önlemenize yardımcı olabilecek hane yapımı tabii maskeler de bulunmaktadır. Daha fazla oku »

La entrada Göz Kapaklarında Renkli Lekeler: Neden Oluşurlar? aparece primero en Sıhhate bir adım.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.

Bu içeriği paylaş