Kuru, çatlak dudaklar her vakit kış aylarında en sık kaygı sebebi olan cilt problemleri arasında bulunur. Bu problemin çeşitli şiddet düzeyleri mevcut. Bazılarımızda yalnızca kenarlarda hafif cilt kalkmaları olur ve bunun çaresi yeni, yoğun bir dudak balmı olabilir. Bazılarında ise dudak dokusu dökük bir görüntü oluşturur.
Ama bir de çatlak ve ağrı yapan dudaklar konusu var. Cildin çatlamasına, dökülmesine ve hem de yaralanmasına kapı aralayan kuruluk düzeyini biliyor musunuz? Önceden bu mertebeye geldiniz mi? Şayet yaşadıysanız, hiç bir şey cildi daha önceki haline döndüremeyecekmiş gibi hissetmişsinizdir.
Dudaklardaki deri ince ve hassastır ve cildin geri kalanı gibi yağ bezlerine sahip olmadığından kurumaya daha fazla eğilimi vardır. Bu kış aylarında iyice ortaya çıkar zira havadaki nem azalır, ciltteki nemin daha fazlası havaya kaçar. Rüzgara maruz kalmak da bunu daha kötü hale getirir.
Bu tip bir dudak dehidrasyonu yaşadığınızda, bunu sadece kuruluk olarak görmeyi bırakmalı ve bir yara gibi müdahale etmelisiniz. Evet, kulağa biraz sert geliyor ancak dudaklarınızdaki deri gerçek manada yırtılıyor.
Geçmeyen Çatlak Dudaklar İçin 7 Adımda Çözüm
Zihnimizi bu vaziyete hazırladığımıza göre dudaklarımızı hak ettiği bakım ve incelik ile rehabilitasyon faktörün zamanı geldi demektir. Bölgeye cildi iyileştiren maddeler ile bakmak ve kimi savunucu tedbirler almak gerekecek.
- Bölgeyi yarayı iyileştirme ve savunma desteği özelliğine sahip malzemeler ile tedavi edin. Cildiniz soyulup çatlamaya başladığında, üstündeki bariyeri tedavi edecek ve cildi tekrar oluşturacak malzemelere ihtiyacınız var. Bunlar arasında seramitler, skualen, yağ sitleri, yulaf ve K vitamini gibi yara iyileşmesini hızlandırdığı bilinen aktifler bulunuyorlar.
- Nemlendirici ile değil, yumuşatıcı merhemler ile sık sık nemlendirin. Seramitler ve yağ asitleri gibi yumuşatıcılar cildi destekler ve bariyeri beslerler. Bozulmuş cilt için temeldirler. Nemlendiriciler bu düzeyde değildirler. Nemlendiricilerin de cilt bakımında yeri vardır, suyu çekmek ve tutmak ile ilgili mükemmeldirler ancak onları bilhassa dudak bölgesinde tek nemlendirici olarak kullanmamalısınız. Sadece hyaluronik asit veya gliserin gibi nemlendirici bileşenler içeren dudak balmları dudakları daha kuru hale getirebilirler çünkü nemi çekerler ve havada çok az nem varsa bu nemi dudaklardan alırlar ve neticeninde nem buharlaşarak yok olur.
- Bölgeyi bulabildiğiniz en kalın oklüzifler ile savunun. Oklüzifler, cildi kaplayan ve bir damga oluşturan malzemelerdir ve böylelikle bir bandaj gibi görev görürler. Dermatologlar cilt üzerinde fiziksel bir bariyer oluşturan merhemleri öneriyorlar. Böylece dudaklarınız ve etraf arasında bir duvar oluşuyor ve cildin nem kaybetmesi önlenerek iyileşmesi sağlanıyor. Bu ayrı olarak cildi enfeksiyon sebebi olabilen bakterilere maruz kalmaktan da savunuyor. Waxlar, belli yağlar, lanolin ve vazelin gibi seçeneklere göz atabilirsiniz.
- Yaygın ve çok kurutucu bileşenlerden kaçının. Dudak balmlarına genelde dikkat çekici bileşenler ilave edir ancak bunlar ciddi çatlak ve dökülmelere karşı pek tesirli olmazlar. Mentol, kafuru, fenol gibi bileşenlere sahip balmlardan kaçının çünkü bunlar dudakları kurutabilirler. İlk başta yatıştırıcı ve serinletici olurlar ancak hızlıca buharlaşırlar ve merhem ile vazelin gibi bariyerler kullanmıyorsanız sık sık tekrar sürmeniz gerekir. Ayrıca içki içeren bileşenler de dudakları kurutacaklardır. Salisilik asit de dudak balmında rahatsız edici olabilir. Bazen soyucu olması için ilave edir ve kuru cildi dudaklardan almaya yardımcı olur ancak dudaklar hassastırlar ve bunların daimi kullanımı tahrişe neden olur. Dudak balmlarında genelde dudakları canlandırmak için tarçın yağı veya nane yağı kullanılır ve bunlar da tahrişe yol açabilirler.
- Dışarıdayken fiziksel bir bariyer yaratın: Dışarıdayken ağzınızı fiziksel olarak kapatın. Soğuk hava ve rüzgar dudaklar için çok kurutucudur ve bu yüzden bir atkı tutarak dudakları kapatabilirsiniz. Bu sıralar zati maske kullanıldığı için bu bir mesele olmaktan çıkmış vaziyette denilebilir.
- Bunu muhtemelen önceden duydunuz: Dudaklarınızı yalamayı bırakın. Bunu yapmayı çok istiyor olabilirsiniz ancak bu alışkanlığa bir bitirmelisiniz. Tükürük geçici olarak bir nem sağlar ancak yüzeyde kurur ve öncekinden daha kötü neticelere yol açar.
- Dudaklarınızı yolmayın: Çok çatlak ve döküntülü dudaklara karşı insanların yaptıkları en büyük hatalardan bir tanesi de onu yolmaktır. Hem de ölü ciltleri kaldırarak süreci hızlandırdığınızı düşünebilirsiniz ancak bu derinin aslında bir emeli vardır. Aşırı soyma yapmayın ve yolmayın. Kuru parçalar daimi sökülürlerse deriniz iyileşmeyecektir. Ölü cilt, alttaki cilt ortaya çıkmaya hazır olana kadar yerinde kalmalıdır. Cilt hazır olduğunda ölü ciltler döküleceklerdir. Cildin çok kuvvetli yenilenme özelliği vardır ve bu yüzden işini yapmasına müsaade etmelisiniz. Daimi olarak soyarsanız cildinizin iyileşmesi gecikecektir.
Netice Olarak
Dudaklarınız çatladıklarında oyun tasarınını değiştirmenin vakiti gelmiş demektir. Tahriş olmuş, ağrı yapan ve çatlayan cilt bir yara gibi iyileştirilmelidir. Bu yüzden biraz daha gayret gösterin, dudaklarınıza biraz vakit verin ve kısa müddet sonra normale döndüklerini görebilirsiniz.
Geçmeyen kuru ve çatlak dudaklar için analiz eder yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Hayat üzerinde ortaya çıktı.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!