Gaz Yapan Besinler 2021
  • 16 Ocak 2021
  • 335

Gaz rehabilitasyonu bazen zor olsa da, bu mesele bir takım beslenme kaideleri ve günlük alışkanlıklarla iyileşebilir. Gaz meselelerini azaltmaya çalışmak için hangi besinlerin gaz ürettiği bilmek ve bu tavsiyelere göre perhiz tertip etmek yararlı olur.

Hangi yiyecekler gaz yapar ve bu yiyecekleri nasıl tespit ederiz?

Gaz veya şişkinlik, sindirim sisteminin bir noktasında biriken hava tarafından üretilir. Buna meteorizmdenir. Çoklukla çiğneme esnasında havanın yutulması veya bağırsak bakterilerinin fermantasyon aktivitesinin bir neticesi olarak üretilirler.

Gaz ve şişkinlik sorunları genelde normaldir. Geğirme veya bağırsak şişkinliği yoluyla daha fazla sorun yaşamadan çoğu kez onları ortadan kaldırırız. Bazı insanlarda büyük sorunlara kapı aralayarak daha şiddetli rahatsızlıklara ve ağrıya kapı aralayabilirler.

Bu sorunları tetikleyen bazı vaziyetler vardır. İşte, onlardan bazıları:

  • Bazı ilaçların kullanımı,
  • Bağırsak hareketliliğindeki sorunlar,
  • Bağırsak disbiyozisi, huzursuz bağırsak belirtisi ve çölyak hastalığı gibi bazı hastalıklar,
  • Karbonhidrat malabsorpsiyon(emilim)  sorunları.

Bazen gaz oluşumu kaçınılmazdır. Ancak en çok gaz üreten yiyecekleri keşfetmemiz vaziyeti kontrol etmemize yardımcı olabilir. Hangi yiyeceklerin genel olarak gaz sorununa kapı araladığını aşağıda görelim:

Bunu da okuyun: Papaya, Yeşil Çay Ve Aloe Vera: Şişkinlik Çözümü

En çok hangi yiyecekler gaz üretir?

gazlı içecek Gazlı içecekler karında şişkinliğe ve gaz birikimine kapı aralar.

1. Gazlı İçecekler

En çok gaz üreten yiyecekler hangisi diye düşünürken aklımıza içecekler gelmez. Ancak bu içecekler bir hayli insan tarafından ve hem de bazen büyük miktarlarda tüketilir.

Kendi bileşimlerinde bir tür gaz, karbondioksit içerirler. Başka bir deyişle onları içerek aslında içimize büyük miktarda gaz almış oluyoruz ve şayet bunu iyi bir şekilde elimine etmezsek sindirim sisteminde birikmesine kapı aralarız.

2. Bakliyatlar

Baklagiller genel olarak besinler açısından oldukça zengin gıdalardır. Ancak, bileşimlerinde alfa-galaktozitler denilen bir tür karbonhidrat çeşidi bulunmaktadır. Bu karbonhidratlar Fodmap’ler grubuna aittir.

Bu tür karbonhidratlarla alakalı mesele, onları sindirmemizin zor olmasıdır. Bu yüzden, kolona eriştiklerinde, floradaki bakteriler tarafından fermente edilmeleri neticesi gaz imalatı ortaya çıkar. Ayrı olarak lif muhtevası yüksek olduğu için lifli besin tüketimine alışkın olmayan kişilerde şişkinlik artar.

Bu tesiri azaltmak için tek seferde az miktarda tüketilebilir. Kırmızı mercimek gibi kabuksuz çeşitleri seçenek edebilirsiniz veyahut baklagilleri humus şeklinde veya püre halinde, sebzeleri ise rendelenmiş olarak olarak pişirin.

3. Soğan, sarımsak ve pırasa

Soğan, sarımsak ve pırasa, tek başına seyrek yenmesine karşın birçok yemeğin hazırlanmasının temel parçası olan sebzelerdir.

Bileşenlerinde bol miktarda fruktoz vardır. Bunlar, çok sık bir şekilde gaz ve şişkinliğe kapı aralayan sindirimi çok zor olabilen bir lif türüdür.

Buğday ve çavdar gibi bazı hububatlarda ve enginar, bezelye veya lahana gibi bazı sebzelerde az miktarda da bulunurlar.

4. Fruktoz istikametinden zengin elma ve diğer meyveler

Elmalar yalnızca ehemmiyetli miktarda fruktoz içermekle kalmaz bu arada sorbitol açısından da zengin bir meyvedir. Bir takım kişilerin hem fruktozu hem de sorbitolü tolere etmesi zordur. Bu özelliklere ek olarak, baklagillerde olduğu gibi her parçanın sahip olduğu lif miktarını da ilave etmeliyiz.

Fruktoz istikametinden zengin diğer meyveler dikkati artıran armut, şeftali ve eriktir.

Bunu da okuyun: Patatesin Yararları

5. Turpgil familyasından sebzeler

Bu büyük sebze ailesinin içinde brokoli, brüksel lahanası ve karnabahar bulunur. Bu sebze familyasındaki mesele, rafinoz isimi verilen karbonhidrat çeşidini barındırmasıdır. Bu şeker çeşidi, fermente olduğu kalın bağırsağa erişene kadar sindirilmeden kalır.

Pişirme metodundaki bir takım püf noktalar bu şişkinliğin tesirini azaltmamıza yardımcı olabilir:

  • Bu tür sebzeleri küçük porsiyonlarda pişirin ve hepsini bir arada karıştırmayın.
  • Sebzeleri pişene kadar buharda haşlayın.
  • Bağırsakta oluşan gazları yok etmemize yardımcı olabilecek kimyon, defne yaprağı, zencefil gibi diğer baharatları ilave edin.
Gaz Bir takım pişirme metotları şişkinliği önleyebilir.

6. Tatlandırıcılar

Polioller diğer isimiyle şeker içkileri, şekerin yerini alabilen, sindirimi az ürünlerdir. En iyi bilinenleri pek çok şekersiz veya hafif gıdaların hazırlanmasında kullanılan ksilitol, sorbitol ve mannitoldür.

Sindirimleri az olduğundan, bağırsak bakterileri tarafından fermente edildikleri kolona erişirler. Bu fermantasyon neticeninde bağırsak mukozası için yararlı maddeler üretilse de büyük miktarda gaz da açığa çıkar. Gaz çıkarılmazsa sıkışır ve kişide ağrıya ve rahatsızlığa kapı aralayabilir.

En fazla gaz üreten yiyecekleri kontrol edin

Listelediklerimiz en çok şişkinlik yapan besinler olsa da, her kişinin müsamaha düzeyi farklıdır. Bu yüzden ehemmiyetli olan her birinin bizi şahsi olarak nasıl etkilediğini bilmektir.

Bu yüzden, negatif tesirlerini en üye indirmek için gaz alımını tertip edebiliriz. Dışkı kıvamında farklık, dışkılama sırasında kanama, kilo kaybı veya kabızlık ve ishal gibi belirtilere rastlamanız vaziyetinde doktora müracaat etmeyi unutmamanız elbette çok ehemmiyetlidir.

Laktozsuz Hindistan Cevizi Dondurması Tarifi Laktozsuz Hindistan Cevizi Dondurması Tarifi Hindistan cevizi çok besleyici ve yüksek oranda kalori içeren (her 100 gramında 342 kalori), aynı vakitte vitamin kaynağı bir yiyecektir. Daha fazla oku »

La entrada Gaz Yapan Besinler aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş