Kendiniz için mutfak nebatları yetiştirmek çok yararlı ve rehabilitasyon edici olabilir. Ayrı olarak tariflerinize değişik bir lezzet katmak için bunları kullanabilirsiniz. Aşağıda, çok fazla yer kaplamayan küçük bir bahçeyi nasıl yaratabileceğinizi adım adım izah edeceğiz.
Evde Mutfak Nebatları Nasıl Yetiştirilir
Aromatik nebatlar, mutfaktaki kullanımlarının ötesinde büyük bir süsleyici değere sahip olabilir. Birçoğu çok güzeldir ve hem de hanenize enteresan bir aroma katabilirler. Bunları nasıl ekeceğinizi bilmek ister misiniz?
Aromatik bir nebat bahçesi yaratmak, hayal ediyor olabileceğiniz kadar karmaşık değildir. Gerçek bir muvaffakiyet ele geçirmek için yapmanız şart olan tek şey bir takım varyasyonlara dikkat etmektir.
Bir Hane Bahçesinin Destekleri
Aşağıda, işe koyulmadan ve ekim yapmaya başlamadan önce göz önünde bulundurmanız şart olan altı şeyi keşfedeceksiniz. Bunları göz önünde bulundurun zira ters takdirde nebatlarınız doğru şekilde gelişmez!
1. İdeal Yeri Seçin

Her bitkinin kendi ışık, drenaj ve alan ihtiyaçları vardır. Ancak genel manada mutfak nebatlarının büyümek için çok fazla ışığa ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden nebatlarınızı bahçenize veyahut balkonunuza, veyahut iç mekanda yetiştirmeyi tasarılıyorsanız bir pencerenin yanına yerleştirmenizi öneririz.
2. Uygun Drenajları Olduğundan Emin Olun
Hepimiz nebatların büyümek için suya ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Ancak çok fazla su aromatik nebatlara zarar verebilir.
Bir emare ister misiniz? Dikim yapmadan önce, her bir saksının dibinde uygun drenajı sağlayan delikler olduğundan emin olun.
3. Her Nebat İçin Mükemmel Saksı

Alanın ehemmiyetini küçümsememelisiniz. Her bitkinin düzgün büyümesi için en az bir litrelik bir saksıya ihtiyacı vardır. Tohum zarfı üzerindeki direktifleri okuyarak nebatların ihtiyaç duydukları toprak miktarını öğrenebilirsiniz.
Her nebatı bir saksıya yerleştirmek için yeterli alanınız yoksa, asma saksıları ya da dikey bahçeleri seçenek etmenizi öneririz.
Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: Cam Şişelerle Bahçe Tertip etmesi Nasıl Yapılır
4. Mutfak Bitkileri Türleri
Bitkileri dikmek mevzubahis olduğunda, seçtiğiniz çeşitlerin senelik mı, iki senelik mı yoksa çok senelik mı olduğunu bilmeniz ehemmiyetlidir. Bunun nedeni, her bitkinin farklı bakım gerektirmesidir:
- Lavanta ya da kekik gibi çok senelik bitkiler çok büyür. Bu yüzden, çoklukla daha büyük saksılara ya da direk toprağa aktarılmaları gerekir.
- Maydanoz gibi iki senelik bitkiler iki sene yaşarlar. İkinci yıl genellikle çiçek açar ve tohumlanır, ve sonra da can verirler.
- Fesleğen gibi yıllık bitkiler yalnızca bir sezon yaşarlar.
5. Tohumlar Mı Bitkiler Mi?

Mutfak bitkileri satın almak işinizi çok azaltır. Ancak daha pahalıdır. Bu bakımdan tohumdan bitki yetiştirmek, size bitkileri yayma ve bir saksıdaki tüm alandan faydalanma, bir alçak ve bir yüksek bitkiyi beraber ekme olanağı verir. Seçim sizindir.
Hatta her iki stratejisi birleştirmeyi dahi seçebilirsiniz. Başka bir deyişle işlevsel bir bahçe yapmak için tohum ekebilir ve bir bitki satın alabilirsiniz!
Bu yazımız da alakanızı çekebilir: 7 Tehlikeli Bitki: Bunları Evde Bulundurmamalısınız
6. Sulama İhtiyaçları
Şayet bitkileri saksılara göre gruplayacaksanız, bunların sulama ihtiyaçlarını bilmek çok ehemmiyetlidir. Sözgelimi biberiye çok fazla suya ihtiyaç duymazken nane bu konuda oldukça talepkardır. Bu iki çeşidi birlikte ekerseniz, içlerinden birinin can vereceği net.
Eviniz İçin En İyi Mutfak Bitkileri

Artık kendi ev bahçenizi oluşturmanın temellerini bildiğinize göre, yetiştireceğiniz mutfak nebatlarını seçme vakiti geldi!
Bu yalnızca zevklerinize değil, bu arada onlara sağlayabileceğiniz bakıma da bağlıdır. İşte yeni başlayanlar için çok kolay seçeneklerden bazıları:
- Fesleğen. Bu, ilkbaharın başlarında ekilen ve fideleri büyüyüp birkaç yaprağı olduğunda ekilen senelik bir nebattır. 38 santimetre yüksekliğe kadar erişebilir.
- Maydanoz iki seneliktir. Filizlenmesi altı hafta sürdüğü için sabırlı olmalısınspız. Aktarılmayı iyi desteklemediği için ekimi yaparken nebatı dolaysız olarak saksısına koymalısınız. 28 santimetre yüksekliğe kadar erişebilir.
- Roka. Bu nebat ilkbaharın erken dönemlerinde ekilir ve hazanın sonlarına kadar yaşar.
- Biberiye. Bu çok senelik nebat ilkbaharda ekilir. 90 santimetre yüksekliğe kadar erişebildiğinden, çok geniş bir yere dikmelisiniz.
- Kekik. Bu nebat aktarılabilir ve ekseriyetle takriben beş sene yaşar.
- Tarhun. Bu nebat 78 santimetre yüksekliğe kadar erişir. Enteresan olan şey, kesimler yapılarak çoğaltılabilmesidir.
- Frenk soğanı. Tohum veyahut filizlenmiş bir soğan ekebilirsiniz. Bakımı çok kolaydır ve çok seneliktir, başka bir deyişle sene süresince Frenk soğanı yiyebilirsiniz!
- Dereotu. İvedi filizlenir, bu yüzden çocuklarla dikmenizi tavsiye ederiz. Hem tohumlarını hem de yapraklarını kullanabilirsiniz.
Kendinize hanede küçük bir mutfak nebatları bahçesi yapmaya karar verdiniz mi? Tüm yemeklerinize lezzet katmasının yanı sıra çocuklarınız için iyi bir eğlence ve sizin deşarj olmanız için de iyi bir yardımcı olabilir. Bugün başlayın!

La entrada Değişik Mutfak Nebatları Nasıl Ekilir aparece primero en Sıhhate bir adım.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!