Değişik mastit türleri vardır. Hangi sebeple oluşmuş olursa olsun, bebeğini emzirme sürecinde olan bir anne için çoğunlukla acı verici ve sinir bozucu bir tecrübedir. Annenin emzirmeyi yarıda bırakmasının aslında ana nedenlerinden biri budur.
Neticeleri nelerdir? Hem annenin hem de bebeğin mastitin tesirlerine sahip olması en kaygı verici vaziyettir. Bunun sebebi; psikolojik ve sıhhat açısından anne ve çocuğun daha fazla hastalık ve ölüm rizikonuna maruz kalmasıdır.
Dolayısıyla bilhassa ciddi bir şekilde kendini gösteriyorsa dikkat edilmesi şart olan bir meseledir. Yazımızın devamında özelliklerinin ne olduğunu ve hangi türü için ne çeşit bir rehabilitasyon yolunun önerildiğini izah ediyoruz.
Bunu da okuyun: Meme Kanseri İçin Tarama Testleri
Mastit nedir?
Mastitin ne olduğuna değin birkaç tanım vardır. Ancak çoğunun tanımlamasında meme bezlerinin iltihaplanması ve meme bezlerinin enfeksiyonu kelimeleri geçer. Ekseriyetle emziren kadınları etkileyen bir vaziyettir; bununla beraber, emzirmeyen annelerde de mastit formu vardır.
Mastitin nedenselliği konusunda olarak, ilk neden süt tutulması ve diğer neden ise süt bezlerinin enfeksiyonudur. Anne sütü, meme bezi ile bir müddet temas halinde kalarak irinli ve bulaşıcı reaksiyonmayı tetikleyebilen maddeler içerir.
Görülme sıklığı oldukça yüksektir. Emziren kadınların takriben %10’u mastit hastası olabilir. Ayrı olarak her iki memede de görülebilmesine karşın hemen hemen her vakit tek taraflıdır. Çoğunlukla doğumdan sonraki ilk üç ayda, ikinci ve üçüncü haftalar arasında ortaya çıkar.

Önceden de belirttiğimiz gibi, birkaç tür mastit vardır. En yaygın olan çeşitleri genel mastit, subakut veya subklinik ve akut olanlarıdır. Tüberküloz veya granülomatöz gibi daha seyrek olanlar da vardır. Aşağıdaki boşlukta bunları teferruatlı olarak ele alıyoruz.
Genel meme irini
Genel mastit, enfeksiyonun tam gelişimi ile karakterize edilir. Bu yüzden semptomların çoğu muayenehane tabloda belirtilen belirtileri gösterir. Bunlar arasında şunlar gözlemlenebilir:
- 39-40°C’ye kadar yükselen ateş neticesi.
- Eklem ağrısı ve halsizlik.
- Şişkinlik; şişkinlik hissi.
- Temas halinde hem meme ucunda hem de genel olarak memede ağrı.
- Gözle görülür kızarıklık.
- Yangı hissi.
- Areoladaki(göğüs ucu halkası) derinin kalınlaşması.
- Göğüs ucundaki kahverengi halkada şişkinlik.
- Meme ucunda yaralanma oluşması.
- Meme başı ve göğüs ucu areolada tahriş ve çatlama.
Genel mastit rehabilitasyonu hem enfeksiyonu hem de semptomları hedef alır. Bu manada 7 ile 10 gün arası antibiyotik kullanımı önerilir. Ayrı olarak ağrı kesiciler, antienflamatuarlar veya ateş düşürücüler kullanılabilir.
Bunu da okuyun: Meme Kanserinin Değişik Türleri, Belirtileri ve Rehabilitasyonu
Subakut veya Subklinik mastit
- Orta ile şiddetli ağrı vardır.
- Kramp veya ağrı olabilir.
- Meme sertleşmesine karşın, kızarıklık gibi harici semptomlar yoktur.
- Laboratuvar testi (kültür) ile teşhis edilebilir.
- Rehabilitasyonu için probiyotik tüketimi önerilir. Ayrı olarak kişi masaj ve göğüs bölgesinin germe işlemini de yapabilir.
Akut mastit
- Annenin çocuğun emzirmesi esnasında olan birkaç mastit atağını ifade eder.
- Geç, yetersiz rehabilitasyon veya rehabilitasyonun geç başlaması hasebiyle olabilir.
- Yanlış emzirme tekniğini düzeltme de rehabilitasyonu etkiler.
- Bazen kistler veya urlar gibi altta yatan bir hastalık vaziyeti mevcuttur.
- Bir başka olası neden ise Candida albicans mantarıdır.
- Bu vaziyette ise rehabilitasyon antibiyotiklerle yapılır. Aynı şekilde ağrı için analjezikler reçete edilir.
Emzirme döneminde olmadan meme irini
Emzirme dışı mastit, periduktal mastit olarak da bilinir. Kısa müddet emziren kadınlarla ilişkili olmasına karşın nedeni bilinmemektedir. Aynı şekilde, 45-55 yaşları arasındaki kadınlarda görüldüğü gibi menopozla da ilişkisi bulunmaktadır.
Çoğunlukla meme ucunu, bazen de tüm memeyi etkiler.
- Semptomları iltihaplanmadan, tahriş ve kızarıklık, bölgede yangı, ağrı, kaşıntı ve küçük kitle varlığına kadar değişkenlik gösterir.
- Ultrason ile saptar.
- Tedavi antibiyotikler, anti-enflamatuvarlar, analjezikler ve kremlerle yapılır. Kimi vaziyetlerde operasyon gerekebilir.

Mastit olayı ile karşılaşmamız vaziyetinde ne yapmalıyız?
Emzirme döneminde olan bir kadın mastit olabileceğinden şüphelendiğinde, bir doktora görünmelidir. Ancak bu, emzirmeyi bırakması gerektiği mananına gelmez. Tam tersine, emzirmek pozitif etkiler yaratır. Gerekirse bir alet yardımı ile sütünüzü sağabilirsiniz.
Verilecek diğer tavsiyeler aşağıda olduğu gibidir:
- Emzirirken doğru pozisyonu oluşmayı sağlayın.
- Göğsünüze masaj yapın.
- Dar sütyen giymeyin.
Zamanında veya uygun şekilde tedavi edilmeyen mastit, komplikasyonlara sebep olabilir. Mesela, bir kanal tıkalıysa ve memede bir iltihap (apse) birikimi varsa, cerrahi drenaj gerekebilir. Bu yüzden, bir doktora müracaat etmek bizim bir önceliğimiz olmalıdır.

La entrada Değişik Mastit Türleri ve Özellikleri aparece primero en Sağlığa bir adım.
Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!