Dışarıda nebat yetiştirebileceğiniz bir alan yoksa veyahut hanenize natürel güzellikler katmak istiyorsanız, hanede yetiştirilebilen nebatlar tam size göre demektir.
Evde yetiştireceğiniz nebatların hepsi değişik bir bakım gerektirse de genel olarak bilmeniz şart olan temel kaideler bulunmaktadır. Evde nebat yetiştirmek istiyorsanız dikkate almanız şart olan ehemmiyetli ipuçlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Bitkinin ne vakit suya ihtiyaç duyduğunu öğrenin
Genel olarak bitkilere zarar veren şey az sulanmak değil, aşırı sulanmaktır. Evde yetişen bitkilerin çoğu hafif kuru bir toprakta daha rahat ederler. Nebat yetiştirirken hedefiniz toprağın nemli olması ancak suya boğulmamış olmasıdır.
Tabi bir takım nebatlar bu vaziyetin istisnasını oluşturabilmektedir. Bununla beraber genel olarak nebatınızı sularken saksının dibindeki deliklerden su akana kadar yavaşça suyu dökün. Nebatınızın suya ihtiyacı olup olmadığını kontrol etmek için en kolay yol, parmağınızı toprağa takriben beş santimetre kadar sokmak olacaktır. Toprağın derinlikleri kuru gibiyse öyleyse nebatınızı sulamanızın zamanı gelmiş demektir.
Sıcaklığa, neme ve havalandırmaya dikkat edin
Hane nebatlarının çoğu, gün süresince takriben 18-23℃ sıcaklıktan hoşlanırken geceleri ise bundan 5℃ kadar daha soğuk bir havadan hoşlanırlar. Hane nebatları genel olarak natürel büyüme şartlarına benzer bir nem düzeyi gerektirir. Hava nebatları tüm suyu havadan alırlar ve bu yüzden düzenli olarak bir sprey şişesiyle nemlendirilmeleri gerekir. Diğer hane nebatları için ise bu tarz bir nemlendirme zarar veren olabilir. Bu yüzden nebatların sıhhatli olması için doğru havalandırma ehemmiyetlidir. Havalandırma için hane nebatlarınızın yanına koyduğunuz fan, fazla nemi buharlaştırabilir ve yapraklarda toz birikmesinin önüne geçebilir.
Nebatlarınızın yeteri kadar ışık aldığından emin olun
Tüm nebatlar fotosentez için ışığa ihtiyaç duysa da değişik nebatlar değişik miktarda ışığa ihtiyaç duyar. Çöl kaktüsleri ve sulu nebatlar hariç diğer nebatların direk ışığa maruz kalmak yerine ışığı endirekt olarak almaya ihtiyaçları vardır.
Üstlerine direk ışık gelmeden gelişen hane nebatları en iyi şekilde batıya bakan pencerelerin yakınında (doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymayan bitkiler için geçerlidir) ya da güneye bakan pencerelerin birkaç metre gerisinde büyür. Özel olarak gölge ve ışığın az olduğu şartlarda hayatta kalan ve iç mekanlarda büyüyen bitkiler arasında zamia bitkisi, paşa kılıcı, pothos sarmaşığı ve deve tabanı gibi bitkiler bulunmaktadır. Bu bitkiler, kuzeye ve doğuya bakan pencerelerde yetişebilir. Bazı ev bitkileri ise bilhassa kış aylarında ve güneş ışığının daha az olduğu bölgelerde iç mekanlarda büyümek için yapay ışığa ihtiyaç duyar. Normal ev ampulleri bu bitkilere ışık sağlama ile ilgili yeterli değildir. Bu nedenle doğal güneş spektrumunu taklit etmek için soğuk ve sıcak ışık balansını sağlayan tam spektrumlu ampulleri olan floresan ya da LED bitki yetiştirme lambalarına ihtiyacınız vardır.
Doğru saksı toprağı kullanın
Yüksek kaliteli saksı toprağı bitki için ideal beslenme, havalandırma ve su emilimi balansını sağlayarak bitkinin köklerinin büyümesine yardımcı olacaktır. Saksı topraklarında turba yosunu, doğranmış çam kabuğu, perlit ve vermikülit bulunmaktadır. Bitki yetiştiren yerlerde genelde saksı toprağı bulabilirsiniz. Ancak olasıysa ev bitkinize özel bir toprak seçmeniz iyi olacaktır. Sözgelimi, orkideler ve bromeliadlar suyu hızlı süzdüren toprağa ihtiyaç duyarken sulu bitkiler ise en iyi şekilde gözenekli ve kumlu topraklarda yetişir.
Bitkinize uygun bir saksı seçin
Saksı seçerken malzemesini, boyutunu ve drenaj kapasitesini göz önünde bulundurmalısınız. Bitkinizin o anki boyuna uyacak bir saksı kullanın. Doğru saksıyı seçmek için saksının çapının, bitkinin kökünden 4-5 santimetreden fazla geniş olmamasına dikkat edin. Bitki bulunduğu saksıyı aştığı zaman onu daha geniş bir saksıya geçirebilirsiniz.
Bunu yapmak yerine bitkiyi daha büyük bir saksıda yetiştirmeye başlarsanız, su topraktan akarken bitkinin kökleri nemi yeteri kadar hızlı alamaz. Plastik saksılar hafif olduğu için bu saksıları sepetlere koyup asabilir ya da duvar raflarına koyabilirsiniz. Toprak saksılar ise daha ağırdır ve gözenekleri yapıları sebebiyle plastik saksılar kadar su tutmazlar. Seçtiğiniz saksının alt bölümünde drenaj deliği olduğundan emin olun.
Bitkilerin beslenmesi için gübre kullanın
Ev nebatınızın daimi ve sıhhatli bir şekilde büyümesi için saksı toprağında bulunan besin maddelerini düzenli olarak tazeleyin. Hane nebatlarını genelde büyürken veyahut çiçek açarken ayda bir sefer gübrelemeniz yeterli olacaktır. Nebatların ekseriyetle durgun olduğu kış aylarında ise gübrelemeyi azaltabilir veyahut durdurabilirsiniz. Bununla beraber bu yazıda yer alan kaidelerin genel olduğunu ve bir takım nebatların, kendi özel bakım programlarına veyahut özel gübre türlerine ihtiyaçları olabileceğini unutmayın.
Evde nebat yetiştirmek için ehemmiyetli ipuçları yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Hayat üzerinde ortaya çıktı.
Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!