Epileptik Nöbet Türleri 2020
  • 25 Aralık 2020
  • 343

Epileptik nöbet, son zamanlarda görülen ve tıp dünyasının tanıdığı epilepsi türleri değişkenlik gösterir. Beşten fazla bilinen epileptik nöbet türü vardır ve her birinin kendine has özellikleri vardır.

Epilepsi, vücutta bulunan sinir sistemi hücresinin anormal elektriksel boşalmalarına bağlı olarak olan kontrolsüz aktivitelerdir. Kontrolsüz elektriksel boşalmalar hiçbir belirti göstermeden ve aniden alana gelirler. Bu da nöronların diğer işlevlerini gerçekleştirmesini kesintiye uğratır.

Yazımızın devamında göreceğimiz gibi epilepsi nöbeti ve patalojik olarak bilinen epilepsi aynı şey değildir. Rastgele bir kişi hayatının hiçbir noktasında epilepsi olmadan atak geçirebilir.

Okumaya devam edin: Titreme kapı aralar?

Epilepsi nöbeti çoklukla kısa sürer ve biter. Sonrasında kişi normal hayatına geri dönebilir. Bu geri dönüşümlü bir süreçtir ve dokularda rastgele bir bozukluk bırakmaz. Ters takdirde altta yatan diğer hastalıklardan şüphelenilir.

Maruz kalınan epileptik nöbet türlerinden bağımsız olarak, nüfusun %1’inin bir giderek bunlardan mustarip olduğu düşünülmektedir. Epilepsi tanısı konulan ve rehabilitasyon edilenlerin beşte biri ilaç tedavisine karşın nöbetleri kontrol edilemez vaziyettedir.

Epilepsi nöbet türleri iki gruba ayrılır:

  • Jeneralize nöbetler (konvülzif veya konvülzif olmayan): Nöronal elektriksel boşalmanın aynı anda beynin büyük bir bölümünden olması ve hem de tüm beyin uzvunu etkilemesi hasebiyle ortaya çıkan bir vaziyettir.
  • Parsiyel nöbetler: Belirli ve hudutlu bir nöron grubu üzerinde bulundukları veya odaklandıkları için fokal nöbetler olarak da adlandırılır.

Bunu da okuyun: Çocuklukta epilepsi türleri ve çeşitleri

Jeneralize epilepsi nöbet türleri

Epilepsi nöbet tür çeşitlerinin çoğunu kapsayan nöbet türü, jeneralize edilmiş epilepsi nöbet türleridir. Beyin nöronlarını simültane elektriksel boşalmasını beynin değişik bölümlerinde paylaşan nöbet türleridir. Bunların arasında bulunanlar:

  • Tonik-klonik: Belki de en iyi bilinen epilepsi nöbet türüdür. Hastanın vücudu önce kaskatı olur ve hemen peşinden uzuvlarında gevşeme olur sonrasında ise gövdesi ritmik olarak sallanır. Hasta şuurunu kaybeder ve yere düşer. Hem de halkasal adale kontrolünü kaybetmesi sık rastlanan bir vaziyettir. Diğer bir karmaşıklık ise düşmeden meydana gelen dilini ısırması ve çarpma kaynaklı kafa travmasıdır.
  • Absans nöbetleri: Bu tür epileptik nöbetler öncekilerin zıddıdır. Hasta hareketsiz kalır, donuk bakar ve cevap veremez. Bayılma ile dile getirilmeyen, dış dünyadan tamamiyle kopuk donuk kalma vaziyetidir. Bu tür epilepsi nöbeti geçiren hastalar takriben on saniye kadar bu donuk kalma vaziyetinden etkilenirler.
  • Miyoklonik: tonik-klonik nöbetlerin aksine, vücutta adalemeler olmaz. Nöronal elektriksel boşalmalar ortaya çıktığında, hasta bazen iki kolunu bazen de başını sallar. Bazen hafif bir nöbet ile hastanın vücudu ehemmiyetsiz sarsılmalar geçirir. Diğer vaziyetlerde ise düşme ve bayılma kaynaklı şuur kaybı oluşur.
epilepsi Sinirlerin boşalması epilepsinin temel patofizyolojik vaziyetidir.

Yerel nöbet türleri

Kimi sinir nöronlarında yaşanan yerel elektriksel boşalmalar aşağıda olduğu gibidir:

Kolay parsiyel: Hasta bilincini kaybetmeden nöbet geçirir. Hasta vücudunda karıncalanma hisseder, vücudun kimi bölümlerinde sarsılmalar alana gelir. Hasta dış etmenlerin bilincinde olmadığı gibi yalnızca hasta tarafından deneyen bilinç altı duyularına sahiptir. Halüsülasyonlar gibi duyusal krizlerden etkilenir.

Kompleks parsiyel nöbetler (psikomotor ataklar): Bu nöbetler sıklıkla bilinç kaybına ve donuk bilince benzer. Kişi çiğneme gibi motor hareketleri gerçekleştirirken bir an hareketsiz kalabilir. Bilinç kaybı nedeniyle hasta olayı anımsamaz.

Jeneralize parsiyel: Kısmi parsiyel gibi başlayan, atak esnasında kısmiden genele dağılan bir nöbet çeşididir. Genel semptomlar, en başta belirttiğimiz epilepsi ataklarıyla benzerdir.

Epilepsi kasılmaları: Bilhassa bir yaşın altındaki çocuklarda görülür. Çok sık olmasa da iki yaşın üzerindekilerde de ortaya çıkar. Epilepsi nöbetinde görülen genel semptomlardan biri vücudun beş saniye süresince aniden kasılmasıdır.

epilepsi atağı Epilepsi nöbetleri jeneralize veyahut kısmi nöbet olabilir.

Tüm nöbetler epilepsi değildir

Önceden de söylediğimiz gibi epilepsi nöbeti geçirmiş olmak, epilepsi hastası olduğumuz mananına gelmez. Epilepsi teşhisini koymak için bitirici nörolojik metotlar uygulanmalıdır.

Eklampsili gebe kadınlar, gebelikleri esnasında epilepsiye benzeyen nöbetler geçirirler. Semptomlar eklampsi semptomlarına benzerdir. Gebelik sonlandığında ataklar son bulur.

Elektroensefalografi doktorlar tarafından epilepsiyi diğer hastalıklardan ayırmak ve epilepsi tanısını koymak için kullanılan bir metottur. Bir alet yardımıyla beynin elektriksel aktivitelerinin yaydığı dalgalar kontrol edilir. İhtiyaç duyulan görüldüğü takdirde, beyin filmi çekilerek, epilepsi aktivitesi tanı metodu sonlandırılır. Bu uygulamanın emeli, beyinde ur gibi epilepsiye kapı aralayabilen bir lezyon bulmaktır.

Emzirme Döneminde Epilepsi Nasıl İdare Edilir Emzirme Döneminde Epilepsi Nasıl İdare Edilir Epilepsi bilhassa yeni anne olmuş hastalarda kaygının artmasına kapı aralayabilir. İlaç kullanımı ile ilgili vereceğimiz tekliflerimiz için okumaya devam edin. Daha fazla oku »

La entrada Epileptik Nöbet Türleri aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş