Dünya Sıhhat Örgütü, bebeklerin takriben 6 aylık olana kadar yalnızca anne sütü içmelerini öneriyor. Ancak ne yazık ki bazen emzirmekten kaçınmak gerekebilir. Bugün, bu vaziyetlerin bazılarından söz edeceğiz.
Emzirmekten kaçınmak: Bebeğinizi emzirmemeniz şart olan 7 vaziyet

Genel olarak anneler, aşağıda tarif edeceğimiz hastalıklardan biri olmadığı sürece, hastalandıklarında dahi bebeklerini emzirebilirler. Hastalık hayati açıdan tehlike oluşturuyorsa veyahut sütün içine geçebilecek ilaçlar alıyorlarsa bebeklerini emzirmemeliler.
İspanya’nın Denia şehrindeki Marina Alta Hastanesi, küçük boyutlu hastalıklar (grip, anjin, gastroenterit, sistit) için yaygın kullanılan değişik ilaçların emzirme ile uyumluluğu ile ilgili bir web sitesi yayınladı; buradan bakabilirsiniz.
Peki, bir annenin hastaneye yatması gerektiğinde veya ciddi bir enfeksiyonu olduğunda ne olur? Şimdi söz edeceğimiz vaziyetlerde emzirmekten kaçınmak gerekebilir.
Bunuda okuyun: Gebelikte İçki Tüketimi
1. İnsan T hücresi lösemisi
İnsan T-hücresi lösemisine retrovirüs yol açar. Bir hücreyi başarıyla enfekte ettikten sonra, RNA’sını DNA’ya dönüştürmek için bir enzim kullanır. Burada konak hücrenin DNA’sıyla karışır ve çoğalır. Bu enfeksiyon emzirme yoluyla anneden bebeğe geçebilir.
2. HIV virüsü
HIV virüsünün anne sütünden geçtiği ispat etmiştir. Bu yüzden bir kişide bu virüs varsa emzirmekten kaçınması en iyisidir.
Ancak araştırmacılar HIV-pozitif annelerin bebeklerini emzirebilecekleri değişik yollar üzerinde çalışıyorlar. Seçenekler üzerinde yapılan araştırmalar hala devam ediyor.
Okuyun: Kök Hücre Nakli HIV’i Ortadan Kaldırabilir
3. Galaktozemi: Emzirmekten kaçınmanız şart olan vaziyetler
Bu hastalık, çocuğun, anne sütündeki laktozu oluşturan şekerlerden biri olan galaktozu sindirememesi ile karakterizedir. Çocuğun karaciğerine ve merkezi sinir sistemine zarar verebilen nadir görülen bir kalıtsal hastalıktır.
Üç sınıf galaktozemi vardır ancak teşhis edilmeleri çok zordur. Periferik veya orta düzeyde galaktozemi olan kişiler, belirli miktarda galaktoz tüketebilmelerine karşın, bir hayli doktor emzirmeden kaçınmalarını önerecektir. Bunun nedeni hastalığın tam türünü belirlemenin olası olmamasıdır.
4. Yüksek rizikolu gebelik

Emzirmekten kaçınmanız şart olan vaziyetlerden bir ötekisi de rizikolu gebelik vaziyetidir. Gebeliğiniz rizikolu değilse, doktorlar ekseriyetle bebeği emzirebileceğiniz ile ilgili hemfikirdirler. Ancak kanama veya potansiyel prematüre doğum ihtimali varsa ekseriyetle emzirmemeniz gerektiğini söylerler.
5. Sitomegalovirüs
Sitomegalovirüs taşımanız halinde emzirip emziremeyeceğiniz konusundaki veriler tartışmalıdır. Bir takım çalışmalar, bu virüsün anne sütüyle aktarılmasının prematüre bebeklerde ciddi hasara sebep olabileceğini göstermektedir. Ancak bu konuda net bir bilgi yoktur.
Ayrı olarak araştırmalar, anne sütünün dondurulmasının virüsü devre dışı bırakmaya yardımcı olabileceğini ve bebeklerin güvenli bir şekilde beslenmesini sağlayabileceğini gösteriyor. Bu konuda kesinlikle doktorunuzla konuşun.
6. Belli ilaçları almak
Bir takım ilaçları düzenli olarak almanız ekseriyetle emzirmeden kaçınmanız gerektiği mananına gelir. Mesela anksiyolitikler, antiretroviral ilaçlar, migren ilaçları veya uyku hapları alan insanlar için vaziyet böyledir. Ayrı olarak kemoterapi için de aynı şey geçerlidir.
Size mahsus şahsi vaziyet ile ilgili bilgi almak için doktorunuzla konuşun.
7. Bağımlılıklar
Bebeği emziremeyeceğiniz iki vaziyet, içki ve uyuşturucu bağımlılığıdır. Hem de gebe kalmaya çalışmadan önce dahi içki ve uyuşturucu kullanımının bırakılması önerilir.

Emzirmekten kaçınmanızı gerektirmeyen hastalıklar
Yukarıda belirtilen hastalıklar dışındaki diğer hastalıklar, tıbbi bir kontrendikasyon olmadığı sürece emzirmeyi engellemez. Bunun yanı sıra aşağıdaki hastalıklardan rastgele birinden muzdaripseniz doktorunuza müracaat edin:
- Hepatit: Hepatit B ve C anne sütüyle geçmez. İlk vaziyette, anne taşıyıcı olduğunda hastalığın dağılmasını önlemek için yenidoğan, çoğunlukla hastalığa ve spesifik immünglibuline karşı aşılanır.
- Chagas hastalığı: Bu konudaki veriler yetersizdir. Ancak Dünya Sıhhat Örgütü tarafından yapılan son çalışmalar bu hastalığı olan annelerin emzirmeyi bırakmalarının gerekmediğini göstermektedir.
- Mastitis: Meme bezi irini emziren annelerde yaygın olarak görülür. Emzirmeyi bırakmalarına gerek yoktur. Hem de bebeğin memeyi emmesi, rahatsızlıklarını gidermeye yardımcı olur.
- Tüberküloz: İspanya Pediatri Derneği verilerine göre tüberküloz vaziyetinde emzirme mesele değildir.
- Suçiçeği: Doktorlar, çoğunlukla emzirmeye devam edilmesini ve yenidoğanın izlenmesini önerirler. Hem de bebeğe suçiçeği aşısı yapılması olasıdır.
- Meme operasyonu: Memelerinizi büyültmek veya küçültmek için meme operasyonu geçirdiyseniz bebeğinizi meselesiz bir şekilde emzirebilirsiniz. Elbette süt imalatı kadından kadına farklık gösterir.
Astım, alerji, hıçkırık ve hipertiroid de emzirmeden kaçınılması gerektiği mananına gelen hastalıklar değildir. Her vakit söylediğimiz gibi, kendinize mahsus şahsi vaziyetiniz ile ilgili doktorunuza müracaat edin. Kimse size doktorunuzdan daha iyi tavsiye veremez.

La entrada Emzirmekten Kaçınmak: Ne Vakit Gereklidir? aparece primero en Sıhhate bir adım.
Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!