Türkiye'deki en popüler mesleklerden biri 'eczacılık' mesleğidir. 80 milyondan fazla insanın yaşadığı ülkemizde sıhhat ihtiyaçları gittikçe artmaktadır. Bu kapsamda ehemmiyetli bir hizmet verecen eczaneler yurttaşların ilaç ve sağlık malzemesi ihtiyacını karşılamaktadır. Yaşlı yurttaşlar sık sık eczanelere uğradığı için kendi çocuklarının ve torunlarının da bu mesleği yapmalarını istemektedir. Her sene binlerce kişi eczacı olmak ve eczacılık fakültelerine girebilmek için çalışmaktadır. Meslekle alakalı en merak edilen konu ise bu meslekteki personellerin aldığı aylıklar ve kazandığı fiyatlarla alakalıdır. Peki eczacı nedir? Ne demek? Ne iş yapar? Eczacı çalışma koşulları ve çalışma saatleri 2020 nasıl? Özel sektörde ve devlette eczacı aylıkları 2020 ne kadar?
Eczacı Nedir? Ne Demek?
Bu unvanı alabilmek, bu mesleği yapabilmek için 5 senelik lisans eğitimi veren Eczacılık fakültelerinden mezun olmak gerekmektedir. Mezuniyet sonrasında alınan diploma ile bu işi yapmak olası olmaktadır. Eczanelerde çalışan diğer personeller ise Eczacılık Fakültelerinden mezun olmadıkları takdirde sadece çırak ve kalfa olarak çalışan personeller olarak kalmaktadır. Eczacılar çoğunlukla eczanelerde çalışır. "Eczane nedir?" sualine ise ilaçların bulunduğu, depolandığı, satıldığı, verildiği yer yanıtı verilebilir. Eczane kelimesi Arapça'dan gelen ecza ve Farsça'dan hane kelimelerinden oluşmaktadır.
Eczacı Ne İş Yapar?
Personellerin en ehemmiyetli görevi tıbbi malzemelerin ve ilaçların emin, sıhhatli ve doğru bir şekilde tedarik edilmesini, kullanılmasını ve satılmasını sağlamaktır. Tüm bu süreçlerde yurttaşın sıhhatine zarar verecek bir adım atılmaması, ahlaki ve etik kaidelerin çiğnenmemesi ve yasalara ters davranılmaması gerekmektedir. Bu kapsamda eczacıların temel görevleri şu şekildedir;
Doktorlar tarafından yazılan reçeteleri okur ve doğru şekilde ilaçları hastalara verir.
Hastalara ilaçların ne sıklıkla ve nasıl kullanılması gerektiğini anlatır.
Geçmiş senelere oranla daha az olsa da gerektiğinde ilaç hazırlar.
Tıbbi alanda kullanılan malzemeleri temin eder, satışa sunar ve nasıl kullanılacağını anlatır.
Baytar, sıhhat, tıp, tarım, kozmetik, cilt bakım alanlarında malzemeler satabilir.
İlaç geliştirilmesi ve bulunması için çalışmalar ve araştırmalar yapar.
İhtiyaç sahiplerine ilk yardım, tansiyon ve şeker ölçümü gibi müdahalelerde bulunur.
Eczacı Çalışma Koşulları ve Çalışma Saatleri 2020
Eczacı çalışma koşulları son derece zorludur. Personeller çoğunlukla kapalı, ilaçlarla dolu bir ortamda çalışırlar. Serbest olarak kendi eczanelerinde çalışan personeller çoğunlukla iş yükünün altında ezilmemek için çırak veya kalfa işe alırlar. Bu sayede yoğun iş temposundan veya uzun çalışma saatlerinden kurtulabilirler. Devlette çalışan personeller ise çoğunlukla hastanelerde, sıhhat kuruluşlarının eczane birimlerinde çalışırlar. Devlet memuru oldukları için kendilerine ait bir çalışma ortamı bulunur. Genellikle hastanelerin alt katlarında çalışırlar. Özel sektörde hastanelerde çalışan eczacıların çalışma koşulları da buna benzerdir. Serbest olarak kendi eczanelerinde çalışan eczacılar işletmelerinin sabah erken saatlerden akşam geç saatlere kadar açık olmasını sağlamalıdır. Bunu ya kendileri veyahut çalışanları ile sağlarlar. İşlerinin başında ne kadar duracaklarını, kaç saat çalışacaklarını, mesai saatlerini yeniden kendileri belirlerler. Devlette çalışan personeller ise diğer devlet memurları gibi günde vasati 9 saat çalışırlar. Genel çalışma saatleri 08.00-17.00 arasında olsa da nöbet sistemiyle 12-24 veya 24-48 şeklinde çalışabilirler. Ayrı olarak gece saatlerinde de çalışmaları olasıdır. Özel sektörde de benzer çalışma saatleri bulunur.
Eczacı Aylıkları 2020 Ne Kadar?
Eczacılık mesleği konusunda en çok merak edilen konu hiç kuşkusuz aylıklar ve kazanılan fiyatlar ile alakalıdır. Devlette, özel sektörde ve serbest olarak çalışan eczacıların ne kadar para kazandığı merak edilmektedir. Eczacılık fakültelerinden mezun olan kişiler mezuniyet sonrasındaki ilk sene yardımcı eczacı olarak görev yaparlar. Yardımcı eczacı maaşı 2020 asgari fiyatın 1.5 katı olmak zorundadır. Bu kapsamda en az asgari fiyatın 2324 TL olduğunu düşünürsek 3.000 400 TL civarında bir fiyattan söz edebiliriz. Ancak bu meblağın daha altında veya daha üstünde fiyat ödemesi yapıldığı da bilinmektedir. Eczanelerde eczacı olarak çalışan personeller ise 4 bin TL ile 8 bin TL arasında aylık alabilmektedir. Kendi eczanesini işleten kişiler ise aylık 50 bin TL'ye kadar ciro yapabilir ve %50 karla para kazanabilir.
Devlette Eczacı Aylığı 2020
Devlette, kamu müessese ve kuruluşlarda eczacı kadrosunda binlerce personel görev yapmaktadır. Bu personeller görev yaptıkları bölge ve yer, çalıştıkları müessese, kıdem ve derece, hizmet senesi, evli ve çocuk sahibi olup olmadığı, AGİ, sigorta ve BES kesintisi gibi unsurlara bağlı olarak değişik miktarlarda aylık alabilirler. Kamudaki diğer personellere mukayese et da aldıkları aylıkların oldukça yüksek olduğunu söylemek gerekir. Kamuda eczacı aylığı 2020 vasati 6 bin 500 TL civarındadır. Deneyim ve tecrübe kazandıkça personellerin yükselmesi ve daha çok para kazanması da olasıdır. Sözgelimi Sosyal Güvenlik Müesseseninde (SOSYAL GÜVENLİK KURUMU) eczacı olarak çalışan kamu personelleri 8 bin TL ile 11 bin TL arasında maaş alabilir.
Özel Sektörde Eczacı Aylığı 2020
Özel sektörde faaliyet gösteren personeller özel hastanelerde, firmalarda, ilaç şirketlerinde görev yapabilir. Özelde her kadro ve her personel işe yeni başladığında son derece düşük fiyat alır. Bu kapsamda özel sektörde yeni başlayan eczacı aylığı 2 bin 500 TL düzeyindedir. Tecrübe, muvaffakiyet ve hizmet seneye bağlı olarak personellerin aylıkları 4 bin TL'ye kadar yükselebilir.
Yeni Başlayan Eczacı Aylığı 2020
Devlette yeni başlayan eczacı aylığı 4 bin 500 TL düzeyindedir. Özel sektörde ise bu rakam oldukça düşüktür. Özelde yeni başlayan personeller 2 bin 500 TL düzeyinde fiyat alır. Üniversiteden mezun olduktan sonra bir eczanede yardımcı pozisyonunda çalışan personeller ise 2 bin 500 ile 3.000 500 TL arasında fiyat alabilir. Kendi eczanesini açarak faaliyet gösteren kişiler ise eczanenin yeri, müşteri sayısı, muvaffakiyet, tanıdık sayısı gibi unsurlara bağlı olarak başlangıçta aylık 10-20 bin TL'ye kadar para kazanabilir.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!