Günümüzde yorgun düştüyseniz ve kendinizi zihni olarak tükenmiş hissediyorsanız bu oldukça normal. Bu vaziyet belki de teslim günü yaklaşan bir iş sebebiyle uyku örüntülerinizin anormalleşmesiyle alakalı değildir. Duygusal olarak bitkin olabilirsiniz.
Duygusal tükenmede egzersiz yapmış, çalışmış, ayak işlerine koşturmuş, aile ve arkadaşlarla kimi aktiviteler yapmış gibi yorgun olursunuz. Ancak vücudunuz yerine zihniniz yorgun olur.
Genel olarak stres ve kaygı ile her gün başa çıkıyoruz gibi görünse de duygusal tükenme, başa çıkılması çok zor gibi hissettirir. Bu durum, işler biriktiğinde olma eğilimindedir ve bir gün veyahut bir hafta içinde ortadan kaybolmaz. Kendinizi soluk alamaz, toparlanacak enerjiyi bulamaz veyahut suyun üzerinde duruyormuş gibi hissedersiniz. Bu, stres ve kaygıdan çok daha fazlasıdır.
Hayat sizi oradan oraya savururken ortaya çıkan duyguları işlemezseniz duygusal tükenme olabilir. Stres ortaya çıktığı vakit devam etme ihtiyacı hissettiğimiz bir vakit olsa da aslında bu, yavaşlamamız ve kendimize bakmamız şart olan bir vakittir. Pek çok şeyi aynı anda düşündüğünüzde duygusal tükenme daha olasıdır; bu ise sosyal medyada, kitle iletişim araçlarında ve muhabbetler esnasındaki bilgi su baskınıyla daha kötü hale gelir.
Herkes, hayatının bir döneminde duygusal tükenme yaşayabilir ancak karmaşık ailelerde büyüyen ya da duygularını işlemekte zorluk çekenlerin bu tarz bir tükenmişlik hissetme ihtimali daha yüksektir. Ayrı olarak şu anda karşı karşıya olduğumuza korku, belirsizlik ve ortaklaşa çalkantı zamanlarında hepimizin bunu tecrübeleme ihtimali daha yüksektir.
Bununla beraber sahtekar belirtisi ile uğraşan herkes, aynı anda pek çok değişik hedefe erişmek için çok çabalar, başka bir deyişle bu şeyler akıllarında sıkışıp kalır ve gün boyu aynı şeyleri yine düşünürler. Mükemmeliyetçi veyahut çok fazla eleştirel olan kişiler de daha fazla duygusal yorgunluk yaşarlar. Zira kendilerine çok fazla stres uygularlar ve yardım istemeden yönetebileceklerinden daha fazlasını üstlenirler.
Yeterli uykuyu alamadan uykunuzdan uyanıyor ve kendinizi ağır veyahut yorgun hissediyorsanız, net düşünceler oluşturmanın zor olduğunu ve normalde uyguladığınız başa çıkma maharetlerinizin işe yaramadığını fark ediyorsanız bunlar, duygusal tükenmeyi gösteriyor olabilir. Bu vaziyette yapmanız şart olan ilk şey durup kendinize neye ihtiyacınız olduğunu sormak olacaktır. Sonrasında kendinizi harbiden dinleyin ve o şeyi yapın; bu kısa bir uyku çekmek, yürüyüşe çıkmak ya da kitap okumak olabilir. Gerçekten hızlı bir şekilde devam edecek olursanız işler daha iyiye gitmeyecektir. Neyin işe yaradığını görmek tecrübe-yanılma gerektirebilir, ancak yavaşlamanız ve size neyin yardımcı olacağını bulmaya çalışmanız daha iyidir.
Ayrı olarak gün içinde en az bir defa olmak üzere olasıysa birkaç kez duraklayın ve bunu dikkatlice yapın. Yalnızca nefesinize odaklanın ve o anda bulunun. Düşüncelerinizi ortaya çıkarmak için günlük tutmak da kafanızda tekrar eden düşünceleri değiştirmeye katkıda bulunacak bir eylemde bulunup bulunamayacağınızı belirleyebilmeniz açısından yardımcı olabilir.
Son olarak ise bilhassa dünya çapında bir pandemi yaşanırken ve sosyal adaletle alakalı meseleler ele alınırken, bilgiyi nereden edindiğiniz ile ilgili seçici olun. Kendinize müsaade verin. Telefonunuzdaki ikazları ve bildirimleri kapatın, bir veyahut iki tane emin kaynak seçin ve gün içinde bunlara bir sefer bakın.
Başa çıkma maharetleri kullanmaya ve farklıklar yapmaya çalışıyorsanız, ancak işler bir hafta içinde iyiye gitmiyorsa veyahut duygusal tükenmişliğiniz hayatınızdaki ilişkileri, işleri veyahut görevleri yerine getirmek gibi diğer alanları etkiliyorsa ek destek için bir terapist veyahut psikologla müzakereyi düşünebilirsiniz.
Duygusal tükenme ile başa çıkmanın yolları yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Hayat üzerinde ortaya çıktı.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!