Doğum Sonrası Üriner Retansiyon Tedavisi 2021
  • 09 Mart 2021
  • 384

Doğum sonrası üriner retansiyon, vajinal doğumdan sonraki 6 ila 12 saat içinde spontane idrar yapamama vaziyetidir. Doğum sonrası üriner retansiyonun en yaygın nedeni vajinal doğumdan sonra pelvik taban gevşemesinin olmamasıdır. Bilhassa ağrılı bir epizyotomi veya yardımlı vajinal doğum hasebiyle kötüleşebilir.

Bu yüzden, iyi bir analjeziyi sürdürmek ve uygun tedbirleri almak çok ehemmiyetlidir. Bu şekilde pelvik taban gevşeyecek ve hasta idrarını yapabilecektir.

Doğum sonrası üriner retansiyon türleri

doğuma giren kadın ve yardımcı olan doktor ve hemşire

Doğum sonrası üriner retansiyon şu şekilde sınıflandırılabilir:

  • Semptomatik: İdrarı dışarı atma mahareti olsa da bu sırada rahatsızlık yaşanmasıyla tanımlanır.
  • Saklı veya asemptomatik: Bu vaziyette, doktorlar idrar sonrası rezidü hacminin yüksek olması hasebiyle doğum sonrası üriner retansiyonu teşhis eder. Doğum sonrası ilk gün spontan idrara çıktıktan sonra hacim 150 ml’ye eşit veya daha fazla olacaktır.

Doğum sonrası üriner retansiyon için riziko etmenleri

Şimdi bu vaziyetin belirtilerini destekleyen risk etmenlerini paylaşacağız. Hastanın bu şartlardan rastgele birinden muzdarip olması, doğum sonrası üriner retansiyondan muzdarip olacağı mananına gelmez, yalnızca daha muhtemeldir.

  • Doğumun ilk ve ikinci mertebelerinin uzaması
  • Yardımlı vajinal doğum
  • Epidural anestezi
  • İlk defa anne olmak

Dahası, uzmanlar asemptomatik üriner retansiyon için epizyotomi ve doğum ağırlığı risk etmenlerini dikkate alır. Risk etmenlerinin erken teşhis çok ehemmiyetlidir, zira doktorların doğumun negatif tesirlerini azaltmak için önleyici önlemler almalarını olası kılar. Ayrı olarak normal mesane işlevini geri kazanmak için uygun rehabilitasyonlara karar vermelerine yardımcı olur.

Keşfedin: İdrar Kaçırma İçin Yararlı 5 Alışkanlık

Teşhis

Çoğu vaziyette, doğum sonrası üriner retansiyon tanısı, sadece hasta doğumdan 6 ila 12 saat sonra spontan olarak idrar yapamadığında semptomatiktir.

Doğum sonrası üriner retansiyon sıkıntısı yaşayan hastaların bakımı

doğum sonrası üriner retansiyon meselesi yaşayan kadın

Normal vajinal doğum yapan veya yardımlı doğum yapan hastalar ilk 12 saat içinde idrara çıkmalıdır. Sezaryen operasyonu geçiren hastaların ise, kalıcı kateter çıkarıldıktan sonraki ilk birkaç saat içinde idrara çıkmaları gerekir. Başka bir deyişle operasyondan takriben 12 saat sonra.

Belirlenen vakit dilimlerinde bu gerçekleşmezse, doktorlar ağrı kesiciler ve irin önleyici ilaçlarla rehabilitasyonu optimize etmelidir. Ayrı olarak hastaya aralıklı kateterizasyon uygulanmalıdır. Bunun neticeninde, doktorlar hastanın diürez hacmini kontrol edip değerlendirerek su alımını ayarlayabilir.

Sonraki 3-4 saat içinde spontan idrara çıkma olmazsa, hastaya tek kullanımlık bir kateter ile ikincil aralıklı kateterizasyon uygulanmalıdır. Ve şayet hasta bu ikinci müdahaleden sonra hala istemli olarak idrara çıkmıyorsa, üçüncü bir tane alması gerekecektir. Ancak doktorlar bu üçüncü müdahalede hastanın bir hafta süresince kullanması şart olan Foley kateteri kullanır.

Hasta idrar yapma ihtiyacı hissettiğinde kateteri sıkıştırmalı ve açmalıdır. Ancak bu ihtiyacı hissetmeyebilir, bu yüzden kateteri her üç saatte bir açarak mesanesini boşaltması ehemmiyetlidir. Hasta bu Foley kateter ile taburcu edilecektir.

Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: İdrar Yolu Enfeksiyonlarını Tabii ve Tez Bir Şekilde Rehabilitasyon Edebilir Misiniz?

Farmakolojik rehabilitasyon

Doktorlar, kalıcı idrar kateteri olan hastalarda komplikasyonları önlemek için ilaç reçete eder. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Fosfomycin 3g granules: Hasta kateteri kullanırken bu ilacı 72 saatte bir almalıdır.
  • Anti-enflamatuar ilaçlar: mahalli iltihabı azaltmak için kullanılırlar.

Netice

Doğum esnasında, iyi bir analjezi uygulamak ve sürdürmek ve doğum sonrası üriner retansiyonu veya diğer komplikasyonları önlemek için uygun tedbirleri almak çok ehemmiyetlidir.

Vajinal doğumdan sonra kendiliğinden idrar yapamamayı tersine çevirmenin kataterleri içeren tesirli yolları vardır. Bu doğum komplikasyonunun riskleri ve bunu tersine çevirmek için mevcut değişik seçenekler ile ilgili bilgi almak için doktorunuza müracaat edin.

Doğum Sonrası Kanama Tedavisi Doğum Sonrası Kanama Tedavisi Doğum sonrası kanamaların kadınlar için ehemmiyetli riskleri vardır. Ayrı olarak, dünya çapında ana doğum sonrası komplikasyonlardan biridir. Daha fazla oku »

La entrada Doğum Sonrası Üriner Retansiyon Tedavisi aparece primero en Sıhhate bir adım.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.

Bu içeriği paylaş