Doğum Kontrolünün Yan Etkileri 2021
  • 04 Şubat 2021
  • 346

Pek çok insan hormonal kontraseptifleri düşündüğünde, onları gebeliği önlemenin bir yolu olarak görürler. Bununla beraber, hala birer ilaçtırlar. Bilimdeki gelişmeler sayesinde, kadınların kendilerine en uygun olanı seçebilmesi için değişik doğum kontrol metotları geliştirildi. Yeniden de doğum kontrolüne başlarken bir takım yan etkiler beklemelisiniz.

Kontraseptiflerin çoğu hormonları kan dolaşımına salmaktadır. Bu yüzden bir hayli kadın, kişiden kişiye değişebilen yan etkiler yaşar. Bu yazıda, doğum kontrolünün en yaygın dokuz yan tesirinin nedenini izah edeceğiz.

Doğum kontrol hapları neden negatif tepkilere kapı aralar?

Şu anda hormonal kontraseptifler en tesirli gebelik tedbire yoludur. Dahası, kondomla birlikte kadınlar arasında en yaygın kullanılan doğum kontrol şeklidir. Bu kategoriye girenler:

  • Doğum kontrol hapları
  • Vajinal halka
  • Hormonal RİA: Bakır RİA bu arada tesirli bir doğum kontrol yoludur (ancak hormon içermez ve bu yüzden farklı yan tesirleri vardır)
  • Doğum kontrol bantları
  • Cilt altı kontraseptif implant
  • Sonrası gün hapı

Harici hormonların verilmesi, kontraseptiflerin yan tesirlerinin ortaya çıkmasının sebebidir. Genel olarak, adet döngüsü dahil kadın doğurganlığıyla alakalı her şey, östrojen ve progesteron hormonları tarafından tertip edir.

Harici hormonlar vücuda girdiğinde tabii hormonal sentezi bozarlar. Bu şekilde adet döngüsü ve yumurtlama normal seyrini takiben durarak gebeliği engeller.

Mesele şu ki, bu hormonlar yalnızca üreme sistemini etkilemiyor. Göğüsler ve yağ dokusu gibi vücudun diğer bölümlerini da değiştirirler. Bu nedenle hormonal kontraseptifler, doğurganlığa müdahale etmekten fazlasını yapar; tesirleri başka bölgelerde hissedilebilir.

Cilt altı implantı yerlşetirilen kadın Cilt altı implant, ağır ağır hormon salgılayan bir doğum kontrol yoludur.

1. Ara kanama

Periyotlar arasında lekelenme veya kanama, iki adet dönemi arasında beklenmedik hafif veya orta derecede olabilen bir yan tesirdir. Araştırmalara göre, bu ikincil tepki vücudun reaksiyonunun bir neticesidir ve büyük ihtimalle hapı almaya başladıktan kısa bir müddet sonra ortaya çıkacaktır.

Vücudunuz hormonal farklıklara alıştıktan sonra kanama durmalıdır. Bununla beraber, kanama ağırlaşırsa veya beş günden fazla sürerse, diğer olası nedenleri ortadan kaldırmak için doktorunuzla konuşmalısınız.

2. Baş dönmesi, bulantı ve kusma

Bir hayli kadın doğum kontrolüne başlarken baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma yaşadıklarını bildiriyor. Yeniden de, bu semptomlar kontraseptifle alakası olmayan nedenlerle de ortaya çıkabilir.

Oral kontraseptif kullanırken kusmanın doğum kontrolünün düzgün çalışmasını engelleyebileceğini unutmamak ehemmiyetlidir. Bu nedenle, başka bir hap almanız gerektiğinde ne yapmanız gerektiğini anlamanız gerekir. Genel bir kaide olarak, hapınızı aldıktan sonraki on iki saat içinde kusarsanız, bir tane daha almalısınız.

3. Göğüs hassasiyeti

Önceden de söz ettiğimiz gibi, doğum kontrol haplarında bulunan aktif hormonlar meme dokusunu etkileyebilir ve memelerin şişkin veya hassas hissetmesine kapı aralayabilir. Ek olarak, Meksika Jinekoloji ve Kadın Hastalıkları Mecmuası’nde izah ettiği gibi, birçok kadın dokunurken acı hissettiğini anlatıyor.

4. Baş ağrısı ve migren

Kadınlar, doğum kontrolünün en yaygın yan tesirlerinden biri olarak baş ağrılarını bildiriyor. Daimi migren atakları yaşıyorsanız, doktorunuz muhtemelen hormonal kontraseptiflerden kaçınmanızı önerecek ve ikisini birbirine bağlayan bir takım ispat eder olduğu için başka alternatifler önerecektir.

Mayo Clinic’e göre bunun nedeni, dalgalanan östrojen düzeylerinin bu semptomla ilişkili bir takım kimyevileri değiştirebiliyor olmasıdır. Bu yüzden, adet döngünüzün bir takım evrelerinde baş ağrıları için ilaç almanız gerekebilir veya çok ağrılıysa, hormonal kontraseptiflerden tamamiyle kaçınmanız en iyisi olabilir.

Ayrı olarak alakanızı çekebilir: Östrojen Hormonu Fazlalığının Belirtileri

5. Kilo alımı

Kilo alımı, hormonal doğum kontrolünün en tartışmalı yan tesirlerinden biridir, ancak vücut kütlesinde gerçek bir artış olmadığı görülmektedir. Başka bir söylemle, netlikle yağ kazanmıyorsunuz.

Bunun yerine, büyük ihtimalle sıvı tutuyorsunuz. Bu bilhassa hormonal kontraseptif kullanımının başlangıcında geçerlidir, bu nedenle ilk kontraseptiflerin olumsuz bir tesiri olarak kabul edilir. Giderek, dahili elektrolit balansı stabilize olur ve vücudunuzun artık sıvı tutmaması gerekir.

6. Değişken ruh hali

Oral kontraseptif ilaç kullanım direktiflerinde anlatıldığı gibi, bazı kadınlarda ruh hali farklıkları olabilir. Başka bir söylemle, bu kadınlar duygusal olarak balanssız olduklarını hissedebilirler ve aslında daha yüksek bir çöküntü veya diğer duygudurum bozuklukları rizikosu altında olabilirler.

Bununla beraber, araştırmacılar hala doğum kontrolü ve çöküntü arasındaki ilişkiyi inceliyorlar. Kaynak olarak kullandığımız çalışmalar, etkinin asgari düzeyde olduğu ve doğrulanabildiğinde, hapı aldıktan 10 veya daha fazla sene sonra ortaya çıktığı ile ilgili hemfikir.

Daha fazlasını keşfedin: Doğum Kontrol İmplantları Nedir?

7. Amenore (Adet görememe)

Amenore, menstrüasyonun gerçekleşmesini beklediğinizde olmaması mananına gelir. Bu, tıpkı lekelenme gibi, hormonal doğum kontrolünün yaygın bir yan tesiridir ve hormonal balanssızlıkla alakalıdır.

Gerçek şu ki, sadece haplar değil, birçok etmen regl döneminizi etkileyebilir. Stres, perhiz ve fiziksel egzersiz de belirleyici faktörlerdir. Ancak, adet döneminiz olması gerektiği vakit gelmiyorsa, emin olmak için gebelik testi yaptırmanız ehemmiyetlidir.

8. Libido kaybı

Çeşitli koşullar kişinin cinsel dürtüsünü değiştirebilir. Hormonal kontraseptifler libidoda düşüşe kapı aralayabilir, ancak elbette tek faktör bunlar değildir.

Obstetrics and Gynecology’de yayınlanan bir yazıya göre, diğer hormonal doğum kontrol yollarına göre doğum kontrol bandı ve cilt altı implantında cinsel dürtüde azalma daha sık görülmektedir. Bununla birlikte, cinsel dürtüde düşüşe kapı aralayabilecek diğer değişkenleri ayırmak son derece zordur.

Doğum kontrol hapı içen kadın Hormonal kontraseptiflerin yan tesirleri kadından kadına değişir. Bir takım kadınlar hiçbir yan tesir yaşamayabilir.

9.Vajinal akıntı

Hormonal kontraseptiflerin diğer bir yaygın yan tesiri vajinal akıntıdaki farklıktır. Bu sıvı, iç hormonal farklıklara ve vajinal floranın yapısına cevap verir.

Bu farklık seyrek bir hastalık belirtisidir. Nitekim kadınlar yeni bir doğum kontrol yoluna başlarken ve kullanımının tamamı süresince vajinal akıntının değişmesini beklemelidir. Hem de farklığın hap veya enjektabl kullanımı esnasında devam etmesi dahi bekleniyor.

Yan etkilere karşın doğum kontrolü güvenlidir

Hormonal kontraseptifler, gebeliği önlemenin güvenli ve etkili bir yoludur. Ancak bu, istenmeyen yan etkilerin olmadığı mananına gelmez.

Bu nedenle, kontraseptif kullanımı konusunda rastgele bir meseleyiz varsa her zaman doktorunuzla konuşmalısınız. Tıp uzmanları, sizin ve vaziyetiniz için doğru doğum kontrol metodunu seçmenize yardımcı olacaktır. Her kadın, en düşük karmaşıklık rizikosu ile hayat tarzı için en iyi olanı seçme hakkına sahiptir.

Doğum Kontrol Metotları: Hakkındaki Mitleri ve Gerçekleri Öğrenin Doğum Kontrol Metotları: Hakkındaki Mitleri ve Gerçekleri Öğrenin Doğum kontrol metotları konusunda bir takım mitler, birtakım şüpheler doğurur ve ara ara hatalar yapılmasına kapı aralar. Daha fazla oku »

La entrada Doğum Kontrolünün Yan Tesirleri aparece primero en Sıhhate bir adım.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.

Bu içeriği paylaş