Yüksek kan şekeri, çeşitli sistemleri ve uzuvları etkileyen bir vaziyettir. Ve bunu suskun bir biçimde yapar. Diyabet, bu vaziyetteki insanları etkileyebilecek bir grup göz problemi olan diyabetik göz hastalığı yaşanmasına sebep olabilir.
Uzmanlar diyabetin kardiyovasküler tesirini sık sık tartışsa da, görmeyi nasıl etkileyebileceği ile ilgili çok fazla konuşma yapılmamaktadır. Diyabetik göz hastalığı tam körlüğe kapı aralayabilir. Ek olarak, bunu oluşturan şartların çoğu, yetersiz derecede kontrol edilen diyabet vaziyetinden kaynaklanmaktadır.
Bu yazımız da alakanızı çekebilir: Kataraktın 8 Semptomu ve Natürel Rehabilitasyon Metotları
Diyabetik Göz Hastalığı Neden Gerçekleşir?
Diyabet, glikoz ile ilişkili kronik bir hastalıktır. Ya pankreas yeterince insülin sentezleyemez, veyahut dokular insülini doğru kullanamazlar.
İnsülin, glikozun hücrelere girmesine destur veren anahtar maddedir. İşini yapmadığı vakit kan şekeri düzeyleri yükselir. Bu dokulara zarar verir. Mayo Clinic uzmanlarına göre diyabetik göz hastalığı, yüksek kan şekeri düzeylerinin gözün arkasındaki (ağ tabaka) kan damarlarına zarar verdiği için ortaya çıkar.
Diyabet, belirlemezse ciddi komplikasyonlara sebep olabilen suskun bir hastalık olarak kabul edilir. Hem de, Milli Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsünün işaret ettiği üzere, semptomları çoğunlukla bir ilaçta veyahut hastalığın kontrolünde bir farklık ile ilişkilidir.
Ancak prediyabet esnasında dahi uzun müddetli hasarlar alana gelir. Bu, glikoz düzeylerinin normalden yüksek olduğu bir dönemdir. Ancak, tıp uzmanlarının hastalığı teşhis etmesini sağlayacak kadar yüksek değildirler.

Ana Diyabetik Göz Hastalığı Vaziyetleri
Diyabetik göz hastalığı, bu hastalığın bir neticesi olarak ortaya çıkan bir grup göz problemidir. En yaygın olanları diyabetik retinopati, diyabetik maküler ödem, glokom ve katarakttır. Aşağıda her birini detaylı olarak izah edeceğiz.
Diyabetik Retinopati
Diyabetik retinopati, retinaya oksijenli kanı taşıyan kan damarlarının hasar görmesinden meydana gelen bir vaziyettir. Retina, gözün iç bölümünü (gözün arkasındaki) kaplayan ışığa duyarlı tabakadır.
Diyabetik retinopati, en yaygın diyabetik göz problemlerinden biridir. Genellikle mertebeler halinde ortaya çıkar. Amerikan Oftalmoloji Akademisinin izah ettiği üzere, ilk mertebe proliferatif olmayan diyabetik retinopatidir.
Kan damarları zayıflamaya ya da retinaya doğru sızıntı yapmaya başlarlar. Bu sırada, genellikle bulanık görmeye kapı aralayan diyabetik maküler ödem oluşur. Kimi olaylarda kan damarlarında iskemiye de sebep olabilir.
Retinopati ilerledikçe proliferasyon aşamasına gelir. Bu aşama, yeni kan damarlarının büyümesinden oluşur (bu işlem bu arada neovaskülarizasyon ya da anjiyogenez olarak da adlandırılır). Bu damarlar zayıftır, hasar görebilir ve kanayabilir.
Kanama görüşü bozar. Ayrı olarak yara dokusu oluşabilir ve gözün içini gittikçe opak hale getirir. Bu yüzden ışık retinaya doğru bir şekilde erişemez.
Diyabetik Maküler Ödem
Diyabetik maküler ödem, diğer bir yaygın diyabetik göz hastalığıdır. Aslında evvelki bölümde izah ettiğimiz gibi genellikle retinopatide ortaya çıkar. Makulada iltihaplanmaya kapı aralayan sıvı birikmesidir.
Makula, retinanın merkezine yakın bölgedir. Merkezi, yüksek çözünürlüklü, renkli görüşten sorumludur. Bu yüzden diyabetik maküler ödem, giderek görme kaybına ve hem de körlüğe kapı aralayabilir.
Glokom
Bu, çok yaygın bir başka diyabetik göz hastalığıdır. Göz içindeki basıncın artması buna kapı aralar. Gözün drenaj sistemi zarar görür ve bu da gözün ön bölümünde sıvı birikmesine kapı aralar.
Bu, optik sinire zarar verir. Meksika Diyabet Federasyonunun izah ettiği üzere, glokom, körlüğün ikinci önde gelen nedeni ve geri döndürülemez körlüğün ilk önde gelen nedeni olarak kabul edilir.
Şeker hastalarının bu vaziyetten muzdarip olmaya değin rizikosu, sıhhatli insanlarınkinin iki katıdır. Semptomler genellikle aşamalı olarak ortaya çıkar ve görme ağır ağır kaybolur.
Katarakt
Bu, sıhhatli insanlarda da çok yaygın olan bir vaziyettir. Aslında, yaşlanma ile irtibatlıdır. Merceğin giderek bulanıklaştığı bir aşınma ve yıpranma sürecidir.
Bu, net görmeyi zorlaştırır. Uzmanlar, bunun diyabetik bir göz hastalığı olduğunu düşünmektedir zira diyabet bu süreci hızlandırır. Diğer bir söylemle, şeker hastalığından muzdarip olan insanlar diğer insanlara mukayese et daha genç yaşta katarakt geliştirirler.
Ne Vakit Bir Uzmana Müracaat etmelisiniz?
Diyabetik göz hastalığı, hasar bariz hale gelene kadar ekseriyetle hiçbir belirti göstermeyen bir grup vaziyet için kullanılan bir terimdir. Bu yüzden uzmanlar, şeker hastalarının rutin olarak kapsamı geniş göz kontrollerine girmesinin ihtiyaç duyulan olduğunu düşünmektedir.
Hastalık Kontrol ve Tedbire Merkezlerine (CDC) göre, hemen hemen tüm diyabetik göz meseleleri önlenebilirdir. Bunu yapmak için, farklığı erken saptamak ve kan şekeri düzeylerini sıkı bir şekilde kontrol etmeye başlamak ehemmiyetlidir.
Tıp uzmanları, diyabet teşhisi konan herkese senede en az bir defa oftalmoskopi gibi testler yaptırmalarını önermektedir. Hatta, hipertansiyondan ya da yüksek kolesterolden muzdarip olan insanların bu testleri daha sık yaptırmaları çok ehemmiyetlidir.
Daimi olarak yüksek kan şekeri düzeylerine sahip olmak, diyabetik göz hastalığı rizikonunu arttırır. Bu yüzden şeker hastalarının gün süresince kan şekeri düzeylerini kontrol etmeleri çok ehemmiyetlidir. Bu şekilde, kan şekeri artışlarından kaçınmak için rehabilitasyonlarını ayarlayabilirler.
Anımsamanız şart olan şey, şayet size diyabet ya da prediyabet teşhisi konulmuşsa, tıbbi konsültasyonlar ve kontrollerin çok ehemmiyetli olduğu gerçeğidir. Doktorunuza gidip görünmek için semptomların ya da komplikasyonların başlamasını beklemeyin.

Diyabetik Göz Hastalığının Rehabilitasyonu
İlaçlar, diyabetik retinopatinin erken dönemlerini rehabilitasyon edebilir. En çok kullanılanlar anti-VEGF ajanları ve kortikosteroidlerdir. İlki, retina etrafındaki kan damarlarının çoğalmasını azaltır. Tıp uzmanları bunları göze enjekte eder. Ayrı olarak maküler ödemi de azaltırlar.
Kortikosteroidler ödemden kaynaklanan şişmeyi kontrol ederler. Ancak kimi olaylar ilaçlara cevap vermez ve operasyon gerektirir. Hospital Clinic de Barcelona’ya göre, tıp uzmanları şu durumlarda ameliyata müracaat etmelidir:
- Çok yoğun ya da tekrarlayan vitröz kanama
- Tedaviye cevaplamayan maküler ödem
- Retina dekolmanı
Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Erken Yemek Kilo Vermenize ve Diyabeti Önlemenize Yardımcı Olabilir
Diyabet Suskun Bir Hastalıktır
Diyabetik göz hastalığı, bilhassa de yıllar önce diyabet teşhisi konmuş kişilerde, zayıf glisemik kontrolden meydana gelen bir grup vaziyettir. Bu koşullar ile ilgili vurgulanması şart olan en ehemmiyetli şey, çoğunun önlenebilir olmasıdır.
Bu yüzden, bu hastaların altı ayda bir veyahut senede bir doktorlarını görmeleri ehemmiyetlidir. Ek olarak, tüm perhiz ve hayat tarzı tekliflerine uyulması insidansı azaltabilir.

La entrada Diyabetik Göz Hastalığı İle ilgili Bilmeniz Gerekenler aparece primero en Sıhhate bir adım.
Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!