Yalancı diyabet, vazopressin hormonu isimi verilen bir maddenin tamamiyle veya kısmen eksikliğinin bir neticesi olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu ayrı olarak, vücut bu komponentin emilimine direndiğinde de alana gelir. Bu vaziyetin en tipik belirtisi poliüri oluşumu veya diğer bir söylemle normalden fazla ürin oluşumudur. Aşağıda, yalancı diyabet rahatsızlığına ait belirtileri, teşhisi ve rehabilitasyonu ile ilgili ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.
Yalancı Diyabet-YD (diabetes insipidus) iki tipi vardır: Merkezi ve Nefrojenik (Böbrek konusunda). Her iki vaziyette, primer ve ya sekonder olabilir. Primer yalancı diyabet genetik bir vaziyetken, sekonder yalancı diyabet ise sonradan oluşan bir vaziyettir. Merkezi yalancı diyabet, hipotalamustan kaynaklanır ve en sık rastlanan formudur. Diğer taraftan, nefrojenik yalancı diyabet ise, böbreklerden kaynaklanır.
Yalancı diyabetin temel belirtileri, söz ettiğimiz gibi poliüri (aşırı idrara çıkma) yanı sıra polidipsi (Aşırı su içme) ve aşırı susamaktır. Bu rahatsızlığa sahip hastalar günlük vasati 2800 gram ile 8 litre arasında idrar yapabilirler. Ve şayet bu sıvıyı geri kazanmazlarsa, bu vaziyet dehidrasyon (sıvı kaybı) ve hipovolemiye kapı aralayabilir.
Diabetus Insipidus (Yalancı Diyabet) Sebepleri

Yalancı diyabet, vücut bedensel sıvıları tertip edemediğinde alana gelir. Normal şartlar altında, günlük olarak bir insanın tüketeceği sıvı ve böbreğin dışarı atacağı (boşaltım yapacağı) sıvı arasında bir balans vardır. Vaziyet yalancı diyabet olduğunda, vücut bu ehemmiyetli balansı sürdürmeyi muvaffak olamaz.
Böbreklerin boşaltım işlevi, büyük bir bölümü antidiüretik hormonun imalatı tarafından belirlenir. Bu hormonun imalatı – vazopressin (ADH)– hipotalamusta bulunmaktadır. Sırasıyla, bu hormon hipofiz bezinde saklanır. Şayet vücut susuzluk çekmeye başlarsa, hipofiz bu hormonu kan akışına salgılar.
Vazopresin, böbrek tübüllerini aktive ettikten sonra ne olur? Bu, sırayla, idrar konsantrasyonuna kapı aralar ve tübüllerin belli bir miktar suyun kan akışına salınmasına kapı aralar. Bu hareketin emeli, suyun idrarla kaybolmasını önlemektir.
MErkezi yalancı diyabet vaziyetinde, hasar hipotalamus veya hipofizdedir. Bu hasar, vazopressin hormonunun imalatı, saklanması ve ya salınmasını sınırlandırır. Nefrojenik yalancı diyabette ise bozukluk böbrek tübüllerinde alana gelir. Bu vaziyette vazopressin hormonu vermesi şart olan tepkisi muvaffak olamaz.
Bu yazımızı da keşfedin: İdrar Kaçırma Hakkında Bilmeniz Gereken 6 Şey
Teşhis
Genel olarak, yalancı diyabeti teşhis etmek için kimi testlerin yapılması gerekmektedir. Zira bu rahatsızlığın belirtileri bir çok hastalıkta da görülebilen benzer belirtilerdir. Teşhis bu arada hangi tip yalancı diyabete sahip olduğunu da içermelidir, ki bu durum teşhisin konulmasını çok daha karmaşık hale getirir.
Ekseriyetle, doktorlar aşağıdaki temel testleri yapacaklardır.
- Su yoksunluğu testi en sık yapılan testlerden birisidir. Burada, hastalar doktor gözetiminde belirli bir müddet için sıvı tüketimini durdurur. Uzman, daha sonra su yoksunluğunun kandaki, vücut ağırlığındaki, idrar imalatındaki ve idrar konsantrasyonundaki tesirlerini görüntüleyecektir.
- İdrar analizi. Bu çalışma, idrar konsantrasyon düzeyini belirler. Vücudun salgıladığı diğer muhtevalar ile ilişkili olarak ne kadar su içerdiğini belirler.
- MRI taraması. Bu tip çalışma ile beyindeki dokuların ayrıntılı görüntüleri alınır. Bu görüntüler, uzmanların eğer hipofiz veya saran bölgelerde anormal bir durum varsa saptamasına müsaade eder.
Okumaya devam edin: İdrarınızın Kötü Kokması İçin 8 Neden
Diabetus Insipidus (Yalancı Diyabet) Rehabilitasyonu

Yalancı diyabetin rehabilitasyonu hastayı etkileyen ne tip YD olduğuna bağlıdır. Genel olarak, merkezi yalancı diyabetin rehabilitasyonu hormonal farklık ve düzeltilebilir sebeplerin uygun idarenini içerir. Yersiz rehabilitasyon kalıcı böbrek hasarına kapı aralayabilir.
Normalde, doktorlar dezmopressin kullanımını reçete ederler. Bu ilaç, vazopressin hormonunun sentetik olarak karşılığıdır. Vasoyapıcı ve antidiüretik özelliklere sahiptir ve uzun vadeli tesirleri sürmektedir. Ekseriyetle, nazal solusyon olarak sunulmaktadır. Ancak, cilt altına da enjekte edilebilir. Ancak enjeksiyon işlemi yalnızca acil vaziyetlerde uygulanmaktadır.
Kimi durumlarda, yalancı diyabetin tedavisinde hormon içermeyen ilaçlar kullanılır. Bu durumda, üç değişik tip ilaçla tedavi vardır. Bunlar, prostaglandin inhibitörleri, tiazid diüretikleri ve vazopressin salgılayan ilaçlardır. Bu ilaçların kombinasyonu pozitif sonuçlar üretmeye yatkındır.
Ancak, yalancı diyabetin tedavisi nefrojenik YD olduğunda farklılık gösterir. Bu durumda, ekseriyetle idrar miktarını azaltmak emeliyle perhiz ve ilaç içeren bir tedavi uygulanır. Genellikle, doktorlar kortizon içermeyen anti enflamatuvar ilaçlar (NSAID) ve tiazid diüretikleri reçete ederler. Dahası, uzmanlar tuz ve protein açısından düşük bir bir diyet önerirler. Ve tabi ki, yalancı diyabetin tedavisi, ne tip olursa olsun her vakit dehidrasyondan kaçınılmasını içermelidir.

La entrada Diabetus Insipidus (Yalancı Diyabet) Teşhisi ve Tedavisi aparece primero en Sıhhate bir adım.
Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!