Cymric Kedisi Özellikleri ve Bakımı
  • 11 Ağustos 2023
  • 126

En eski kedi türlerinden birisi olan Cymric kedisi, Manx kedisinin uzun tüylü versiyonudur. Tüy uzunluğu haricinde iki türün neredeyse birbiri ile aynı olduğu söylenebilir. İkisinin de yuvarlak hatları ve doğal olarak kısa kuyrukları vardır. Bu yavaş olgunlaşan tür aynı zamanda oyuncu ve yavru kedi benzeri kişiliklere sahiptir ve bu huyları yetişkinlikte de devam eder. Cymric ve Manx kedisi genetik olarak birbirine o kadar benzerdir ki, Cymric yavruları Manx olarak çıkabilir veya tam tersi olabilir.

Karakteristik Özellikleri

Cymric yavaş büyüyen bir kedidir ve tamamen olgunlaşması iki seneyi bulabilir. Bu orta boyutlu kedi yetişkin olsa bile oyuncu bir yavru gibi hareket etmeyi sürdürebilir. Onun dost canlısı kişiliği, onu pek çok insan için iyi bir evcil hayvan haline gelmesini sağlar ve buna çocuklar ve diğer evcil hayvanlar da dahildir.

Cymric Kedisinin Bakımı

Genel Bakım

Cymric kedisi orta uzunlukta, yoğun ve çift katlı bir kürke sahiptir ve orta düzeyde tüy döker. Kürkünün parlak kalabilmesi için haftada iki üç defa fırçalanması gerekir ve eğer kürkte çok yağlanma olursa, tüyler birbirine dolanırsa bir banyo yaptırmak da iyi olur.

Tırnakları kısa tutulmalı ve kulakları arada bir kire karşı kontrol edilmeli. Kir veya artıklar görürseniz bunları pamuklar ile temizlemek gerekir.

Spor

Cymric kedisi akıllı ve oyuncudur. Bazılarının yakalayıp getirme oyunları oynadıkları da bilinmektedir. Onunla eğlenceli oyunlar oynayarak yeterince spor yaptığından emin olmalısınız. Ayrıca tırmanma yerleri, tüylü sopalar, oyuncak fareler gibi şeyler ile uyarılması gerekir. İnsan odaklı bir kedi türü olduğu için yalnız kaldığında bu durum onun için pek iyi olmaz.

Yaygın Sağlık Sorunları

Cymric kedisi ve Manx kedisi benzer sağlık sorunlarına sahiplerdir. Cymric ve Manx kedilerinin kuyruklarının olmamasına sebep olan faktör spina bifida benzeri bir omurilik problemidir ve bu da nörolojik problemlere sebep olabilir. Bu da hareket etmesini zorlaştırabilir veya imkansız hale getirebilir. Bu problemler genelde kedi altı aylık olmadan fark edilir. Rahatsızlığın ağırlığına bağlı olarak kedinin uyutulması gerekebilir.

Görünüm

Cymric orta boyutlu bir kedidir ve yuvarlak hatlara sahiptir: yuvarlak bir kafası ve yanakları, yuvarlak gözleri, kısa ve yuvarlak bir bedeni vardır. Sırtı kavisli ve kalçası da yuvarlaktır ve pek kuyruğu yoktur. Elinize aldığınızda ince olmasına rağmen kaslardan dolayı ağır olduğunu fark edebilirsiniz.

İdeal bir cymric kedisinin kuyruksuz olması beklenir ancak bazı kedilerde omuriliğin sonunda biraz kemik yükseltisi vardır. Bazı kediler kısa kuyruklar ve hatta tam boy kuyruklar ile doğabilirler.

Cymric kedisinin orta boylu, yoğun ve çift katlı kürkü omuzlarda, göğüste, boyunda, karında ve bacakların arkalarında daha uzundur. Peluş gibi olan kürkü yumuşak ve ipeksidir.

Beslenme

Cymric hali hazırda yuvarlak tipli bir kedidir ve onu obeziteden korumak için aşırı beslememeniz gerekir. İnce kalması diyabet, kalp hastalıkları ve artrit gibi kilo kaynaklı rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olacaktır. Günde iki üç defa sadece önerilen miktarlarda mama vermek gerekir.

Yemek kabını dolu şekilde hep dışarıda bırakmak kolay olabilir ancak devamlı atıştırmasına sebep olarak fazla kilolu olmasına yol açabilir. Bu nedenle onu besleyecek en iyi mama ve düzen konusunda veterinerinize danışmayı unutmamalısınız.


Kaynak: https://www.aysetolga.com/cymric-kedisi-ozellikleri-ve-bakimi

Bu içeriği paylaş