Covid-19: Çevrimiçi öğrenmede ebeveynler 2021
  • 28 Mart 2021
  • 349

Covid-19 hem pandemik bir sıhhat krizi hem ekonomik bir kriz, hem de çocuk için bir eğitim krizidir. UNESCO raporları 160 ülkede okulların kapandığını ve 1,5 milyardan fazla talebeyi etkilediğini söyledi.

En iyi senaryoda, okullar çevrimiçi öğrenimi meselesiz bir şekilde benimseyip, talebeler sanal olarak birbirleriyle etkileşim kurmaya devam ediyor ve anne baba geçici öğretmenler olarak öne çıkıyor. Bu senaryonun gerçekleştirilebilmesi için, bir dizi etkenin mükemmel bir şekilde sıralanması gerekir: 

Okulların uzaktan öğrenmeyi uygulamak için kaynaklara sahip olması, talebelerin hanede bilgisayarlara, yazıcılara ve emin internet irtibatlarına ulaşması ve ebeveynlerin diğer sorumlulukların yanı sıra hanede eğitim veren öğretmenlere dönüşme maharetine, vaktine, enerjisine ve sabrına sahip olması gibi.

Alıştığımız daha önceki düzen (covid öncesi) öğrenme dönemlerinde olduğu gibi, bir ebeveynin rolü ve talebe başarısı üzerindeki tesiri hem kritik hem de barizdir. Anne baba, her yaşta çocuklarına kılavuzluk eder ve öğrenme süreçlerinde onları destekler.

Çevrimiçi öğrenmeye geçiş öğretmenler, çocuklar ve ebeveynler de dahil olmak üzere tüm katılımcılar için zorlayıcı olmuştur. Çocuğunuzun çevrimiçi öğrenmede geride kaldığından endişeleniyorsanız, ebeveynlerin çocuklarının bir eğitim uzmanından e-öğrenme ile gelişmesine nasıl yardımcı olabileceğine değin birkaç emaremiz var.

Çevrimiçi öğrenmek yorucu olabilir, ancak günlük bir savaş olmak zorunda değil!

Ebeveynlerin Çevrimiçi Öğrenmede Oynadıkları Roller

Çevrimiçi öğrenme, ferdi ihtiyaçları giderme ve elverişli çalışma ortamına ihtiyaç duyar. Bilhassa genç öğrenciler için uygun ortam, muvaffakiyet için daha kuvvetli bir senaryo oluşturabilir.

Ebeveynlerin çevrimiçi öğrenmeye daha fazla katılım sağlamaları gerektiğinden, oynayacakları en iyi rolü nasıl keşfedebileceklerine bakalım.

Bir koçun yanıltıcı veya aşırı derecede pozitif olmayacağını, ancak yapıcı ve hedef odaklı olacağını bilerek, öğrenciler ebeveynlerini en büyük amigoları ve koçları olarak görmelidir. Daha büyük resmi ve bugünün sorumluluklarının nasıl bir hedefe hizmet ettiğini göstermeleri gerekiyor.

Ebeveynlerinin rolünü ikincil bir eğitimci olarak gören öğrencilerin, ekseriyetle fikirlerinizle kafaları karışacak veya bunlara alan okuyacaklardır.

Görev odaklı eylemlere yaklaşımında otoriter olan bir ebeveyn, bir öğrenciyi bağımsız öğrenme tarzından da kurtarabilir.

Bir ebeveynin ve bir öğretmenin hedeflerini eşleştirmek, düşmanlık yaratabilir veya motivasyonunuzu kırabilir. Eğitimi bir angarya olarak görmek yerine uzun vadeli başarı için bir oyuncuyu yetiştirmenin balansını bulmak çok ehemmiyetlidir.

Buna rağmen, aşırı derecede destekleyici bir ebeveyn, öğrencinin kendi başına öğrenme ve başarılı olma fırsatını elinden alabilir. Öğrenciler ebeveynlerinin desteğine güvenebilirler ve bilhassa eğitmenin bir ekran uzakta olduğu çevrimiçi öğrenmede, bir ebeveyn öğrenme ritmini daha kolay bozabilir.

Uygun ebeveyn koçluğu davranışını bulmak, değişik yaş gruplarına göre değişebilir ve ebeveynlerin, büyüyen çocuklarının değişen ihtiyaçlarına, öğrenme şekillerine ve öğrenmeye nasıl reaksiyon verdiklerine uyum sağlamaları gerekir. Ebeveynler bir danışmandan destek alabilir.

Çocukları Çevrimiçi Öğrenim İçin Motive Etmek

Her çocuk farklıdır, akademik ve gelişimsel destek açısından değişik ihtiyaçları olacaktır. Lütfen bunların tüm çözümlere uyan tek çözüm olmadığını, daha çok kullanışlı başlangıç ​​noktaları olduğunu unutmayın!

Beyin Molalarını (Brain Break) Kucaklayın

Beyin molaları en iyi yardımcınız olabilir. Hanenizdeki talebelerinizin enerjisini yine canlandırmanın mükemmel bir yoludur.

1-5 dakikalık, çoğunlukla bedensel hareket içeren, yine aktifleşmeyi sağlayan hareketlerdir.

Beyin molalarının güzelliği bir yandan bir şeyleri değiştirirken diğer yandan çocukların beyinlerini harekete geçiren kısa ve alaka çekici aktiviteler olarak tasarlanmış olmasıdır.

Uzun müddet ekran başında eğitim alan öğrenciler için şahane bir uygulamadır.

Şunu rahatça söyleyebilirim ki bu molalar öğrenme sürecini destekliyor. Pozitif öğrenme, sosyal etkileşim ve gross motor hareketleri beynin ‘dopamin’ (iyi hissetmeyi sağlayan nörotransmitterler) salgılamasına kapı aralıyor.

Peki Beyin Molalarını Ne Vakit Kullanmalısınız?

• Yoğun bir ders öncesi

• Ders geçişlerinde

• Çocukların dikkatlerinin dağıldığını fark ettiğinizde

• Çocuklar uyukluyor veyahut boş boş bakmaya başlamışlarsa

• Enerji düşükse

• Bir test2 ya da değerlendirmenin sıkıcı havasını dağıtmak için

• Tekrar çalışması yaparken

• Çocukların odaklandıkları bir çalışma sonrası ödül olarak

Çok düzeyli etkileşim arayın

Çocuğunuzun öğrenme materyallerine nasıl katıldığına ve onlarla nasıl etkileşim kurduğuna dikkat edin. Elbette bu, sanal bir okul günü süresince onların üzerinde dolaşmak mananına gelmez;

Talebeniz ve öğretmeni ile candan bir konuşma burada ihtiyacınız olan bilgileri size verecektir.

Öğretmenlerle iletişim halinde olmaktan kaçınmayın. Bilhassa bu süreçte sizin vereceğiniz geri bildirimler çok ehemmiyetlidir.

Çevrimiçi bilgi sunmanın yeni olmadığını unutmamak ehemmiyetlidir; en ehemmiyetli yenilikler talebelerin onunla nasıl etkileşimde bulunduğunda yatmaktadır.

Pek çok çocuğun çevrimiçi eğitimle ilgili hayal kırıklıklarının temelinde eksik katılımın veya yetersiz katılım fırsatlarının olmasına bahse girerim. Bunu tersine çevirmek elbette olası. Öğrenci katılımı bu arada başkalarıyla etkileşim kurmak mananına gelir. Gerçek vakitli geri bildirim, iş birliğiyle çalışmalar ve / veya öğrencinizin akranlarıyla güvenli bir şekilde irtibat kurması özellikle değerlidir. Bu zati çocuğunuzun öğrenme rutininin bir parçasıysa, harika! Değilse, bunu gerçekleştirme seçenekleri ile ilgili onlarla konuşun (ve öğretmenlerine erişmeyi düşünün).

Evde öğrenme rutinlerini ayarlayın

Şimdiye kadar, günlük rutinlerin çevrimiçi öğrenmeyi başarılı kılmak için ne kadar ehemmiyetli olduğunu muhtemelen duymuşsunuzdur. Talebeniz için doğru olanı bulmak vakit alabilir. Her çocuğun motivasyonu farklıdır. Çocuğunuza uygun bir program hazırlamak sizin için ehemmiyetli bir adımdır. Bu konuda uzmanlardan destek alabilirsiniz. 

Ders periyotlarından, öğle yemeğine kadar, okullar bir rutin halinde programlanır ve sınıftan bağımsız olarak bunun temel bileşenlerinden biri programlı aralardır. Aynı şey hanede de sunulmalıdır. Boş vakitleri, uygulamalı öğrenmeyi veya gün süresince yürüyüşleri tasarılayın. Öğle yemeği ve atıştırmalık aralarını tertip edin ve bu programı çocuğunuzla paylaşın. Bu şekilde, okulda yaptıkları gibi günlerini bir saate göre ölçebilirler. Vakiti doğru kullanabilirler.

Okulun tamamiyle akademik öğrenmeyle alakalı olmadığını unutmamak da ehemmiyetlidir. Çocukların okulda öğrendiklerinin ehemmiyetli bir bölümü sosyal yetenekler ve iletişimdir. Yüz yüze sosyal etkileşimler duraklatılmış olsa da çocuğunuzun arkadaşlarıyla görüntülü sohbetler yoluyla bu ilişkileri sürdürmesine teşvik edin. Güçlü ve motive edici okul sonrası rutinleri oluşturmak ve uygulamak öğrenci üzerinde pozitif bir tesir yaratabilir.

Bir Öğrenme Ağı Oluşturun

Hepimiz arkadaşlarımızdan biraz yardım alırız, değil mi?

Bu zamanlarda herkesin, benzer zorluklarla uğraştığı bu dönemde bir destek sistemine ihtiyacı var. Öğrenciler kural dışı değiller. Öğrencinizle sanal bir çalışma grubu ihtimali hakkında konuşun. Bu konuda sabırlı olmanızı ve gençlerden ilk başta reddedilmeyi kabul etmenizi öneririm. Ancak bu teklifin yararlarını anlatmaktan vazgeçmeyin. Hepimiz bir takım vakitlerde yardım almak ile ilgili çekimser olabiliriz. Dolayısıyla anlayışlı olmak sizin en büyük yardımcınız.

Çocuğunuzun bundan yarar sağlayacağını düşünüyorsanız, haftada bir Zoom yapmaya istekli olabilecek bir veya iki arkadaşıyla konuşmasının tesirlerini konuşma nihayetinde değerlendirebilirsiniz. 

Sorumluluğu savunun

Belki siz, belki bir öğrenme koçu, belki bir öğretmen, belki de bir arkadaş.

Talebeler izlemeyi içten içe sever. Somut bildirimler, onların hem kendilerini görmelerini hem de çalışmalarının bir ehemmiyeti olduğunu ifade eder. Yazılı olarak veya sosyal medyada bir arkadaşıyla günlük check-in tasarılamalarını sağlayın. Bu ne demek, günün ödevleri listesinin değerlendirilmesi. Karşılıklı olarak verilen bildirimler. Çocuklarınız hem yalnız olmadıklarını görecek hem de çalışma prensiplerini oluşturabilecektir. 

Özelleştirin

Etkinlikler. Bu okul seneninde çocuklar cuma günü pizza partileri ve sinema tasarıları yapamayacak. Fakat yeniden de onlara dört gözle bekleyecekleri bir şey verebilirsiniz. Aileniz ve arkadaşlarınızla sanal sınıf partisi, Zoom dansı, bilgi yarışması gecesi veya beraber izleme filmi gibi çevrimiçi aktiviteler çok eğlenceli olabilir.

İlerlemeyi görmelerine destur verin. Bir takım çocuklar görsel ipuçlarına iyi reaksiyon verir. Vakiti işaretlemek için bir takvim veya başka bir görsel yardım kullanın, böylelikle ne kadar muvaffak olduklarını ve daha ne kadar gideceklerini görebilirler.

Alakalı bir etkinlik yapın. Uzaktan öğrenmenin pozitif bir istikameti, çocukların sahiden sevdiği konuları derinlemesine inceleme esnekliğidir. Natürel bir irtibatla öğrendiklerini geliştirin ve genişletin. Güneş sistemini öğreniyorlarsa, bir hafta sonu gecesi geç saatlere kadar ayakta kalmalarına destur verin ve gece semanın haritasını çıkarmak için bir astronomi uygulaması kullanın.

Bu kriz esnasında bir şey öğrendiysek, beklenmeyeni beklemektir. Çocuğunuz yeni öğrenme ortamına katılmayabilir. Asgari düzeyde ısrar edin (tüm görevlerin bitirmesi için) ve uyumsuzluğun natürel neticelerini belirleyin (belki de çevrimiçi oyun tarihini kaçırırlar). Çocuğunuzun duygularıyla empati kurun ve yolunuza devam edin. Gücünüzü toplamak ve yine canlanmak için kendinize biraz vakit tanıyın. Küçük zaferleri kutlayın ve yarın yeni gözlerle başlayın.

Destek Almaktan Korkmayın 

Günün nihayetinde, çevrimiçi öğrenmede muvaffakiyet ele geçirilebilir olmalıdır. Sınıf ödevleri, imtihanlar ve testler büyük ölçüde siz ve talebeniz için yapılabilir olmalıdır.

Çocuğunuzun defaatle mesele yaşadığını fark ediyorsanız, bir profesyonele erişmenin vakiti gelmiş olabilir. E-öğrenme, talebenin büyük ölçüde gözlemlenmeden çalışmasına dayanır. 

Zorlandıklarını bilmek için beden dilini okuyabilen gözlemci bir öğretmen yoktur. Çocukların hala bu bire bir ilgiye ihtiyacı var, bu yüzden bir özel destek almak yardımcı olabilir.

Eğitmenler, bireysel ilgi sağlayan ve çocuğunuz için neyin işe yarayıp neyin yaramadığını gerçekten araştırabilen uzmanlardır. Çocuğunuzun geride kalmamasını sağlamak için odak ve stratejileri ayarlayabilirler. Neticede, öğretmen değilseniz, muhtemelen üçüncü sınıf matematik veya onuncu sınıf biyoloji uzmanı olmak için eğitilmediniz. Ya da bir uzman değilseniz motivasyon ve zaman idaresi bilginiz asgari düzeyde ve bir öğrenci için yetersiz olabilir.

Destek çağırmaktan korkmayın.

Çoğumuz için bu, çocuklarımız ve ailelerimizle geçirdiğimiz en kesintisiz zamandır. Buna değer verin ve ondan faydalanın. Neticede çocuğunuza akademik olarak yardımcı olabilecek eğitmenler ve öğretmenler var. Bu kalıcı değildir. Bu yüzden çocuğunuza neler yapabileceğinizi öğretin ve bu beklenmedik geçişte onlara kılavuzluk edin ve en ehemmiyetlisi yardım istemekten korkmayın. 

Yüz yüze eğitime geri dönerken…

Okula başlamak veya yeni bir okul seneye başlamak, global bir salgın bir yana, en iyi zamanlarda dahi stresli olabilir. Onu endişelendiren şeyin ne olduğu konusunda açık bir konuşma yaparak ve kaygılı hissetmenin doğal olduğunu bilmesini sağlayarak deşarj olmasını sağlayabilirsiniz. Çocuklar, özellikle aylardır hanede öğrenmeye alıştıkları için, okula dönmek konusunda gergin veya isteksiz hissedebilirler.

Dürüst olun. Mesela, okulda karşılaşabilecekleri maskeler gibi, savunucu elbiseler giyme ihtiyacı gibi, bazı farklıkları yaşayabileceklerini onlara anlatın. Bunun ehemmiyetini kavramalarını sağlayın.

Çocuklar ayrı olarak okuldayken arkadaşlarından ve öğretmenlerinden fiziksel olarak uzak durmakta zorlanabilirler. Onları, bağlanmanın ve bağlantıda kalmanın başka yollarını düşünmeye teşvik edebilirsiniz.

Çocuklara olumlu istikametleri anımsadın. Arkadaşlarını ve öğretmenlerini (fiziksel olarak sınıfa dönüyorlarsa) görebileceklerini ve yeni şeyler öğrenmeye devam edebileceklerini söyleyin. Sosyal aktivitelerini ağır ağır onun isteği ve sizin kontrolünüz doğrultusunda tasarılayın. 

 

Covid-19: Çevrimiçi öğrenmede ebeveynler yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Hayat üzerinde ortaya çıktı.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.

Bu içeriği paylaş