Çoklu Sistem Atrofisi: Ayırt Edici Yeni Bir Teknik 2021
  • 21 Temmuz 2021
  • 201

Parkinson hastalığı ve çoklu sistem atrofisi bir hayli istikametten örtüşen vaziyetlerdir. Sözgelişi, semptomları benzerdir ve orijinleri üzerine yapılan araştırmalar da benzer sonuçlar verir.

Dahası, her ikisi de amansız bir şekilde daha şiddetli biçimlere ilerleyen nörodejeneratif hastalıklardır. Bu yüzden, tesirli rehabilitasyon beklentisi, bozuklukları gidermek için vaktinde teşhis faktörün yollarını bulmayı da içerir.

Potansiyel olarak iyi haber, Nature mecmuasının geçen sene Şubat ayında bu konuda yayınlanmış olan bir takım ilerlemelerdir. Belki de en ilgili olanı, Parkinson hastalığı ile çoklu sistem atrofisini ayırt edebilecek bir teknik öneren Texas Üniversitesi tarafından yönetilendir.

Doktorların erken merhalelerinde bu iki hastalığın arasından doğru olanı teşhis etmedeki güçlükleri göz önüne alındığında, ilerleme manalı olabilir. Doğru ve vaktinde teşhis, yaklaşımı geciktirmeden uygun tedavileri oluşturmayı olası kılacaktır.

Ancak, şu ana kadar meselenin bu iki bozukluktan hangisi olduğunu bilmenin tek yolunun hastalığın gelişimini beklemek olduğunu unutmayalım.

Muayenehane olarak, çoklu sistem atrofisi Parkinson hastalığından daha hızlı gelişir, bu yüzden gecikme daha kötü bir prognozdur. Ve netlikle, belirtiler çok bariz olduğunda, bunun nedeni hastalığın evriminin hızlanmış olmasıdır. Biyolojik manada, gecikme, geri dönüşü olmayan hasara sahip daha fazla nörona dönüşür.

Hadi daha yakından bakalım.

Okumaya devam edin: Parkinson Hastalığı İçin Kulak Akupunkturu Rehabilitasyonu

Parkinson hastalığı nedir?

Parkinson hastalığı ilerleyici bir nörodejeneratif hastalıktır. Parkinson hastalığının ana belirtisi, hareket bozukluğudur. Parkinson hastaları, çoğunlukla ellerde ve bacaklarda belirgin titreme sıkıntısıyla sıhhat müesseselerine müracaat ederler.

Hastalık gelişmeye devam ettikçe, hareket zorluğu vücudun diğer bölgelerine dağılarak tutukluğu artırır. Bu, balanssızlıklara, koordinasyon eksikliğine ve eylemlerin daha yavaş bitirmesine yol açar.

Ana kapı araladığı bilinen kimyevi farklık, dopamin eksikliğidir. Dopamin, sinir sisteminde nörotransmitter olarak işlev gören bir maddedir. Eksikliği hastalığın semptomlarına kapı aralar.

60 yaşın üzerindeki kişilerde daha sık görülür ve bu nedenle yaş bir riziko etmeni olarak kabul edilir. Ancak bazı juvenil muayenehane prezentasyonlar olasıdır. Dünyadaki en sembolik olay, 29 yaşında teşhis edilen oyuncu Michael J. Fox’un olayıdır.

elinde bir şey tutan parkinson hastası Titremeler Parkinson hastalığının karakteristik bir belirtisidir.

Çoklu sistem atrofisi nedir?

Çoklu sistem atrofisi de nörodejeneratif bir hastalıktır. Parkinson hastalığı gibi, en yüksek insidansı yaşlı fertlerde, bu vaziyette 50 yaşın üzerindeki insanlarda görülür.

Belirtileri, motor bozukluklar da dahil olmak üzere Parkinson hastalığına çok benzer. Ancak bu patolojiyle alakalı ehemmiyetli bir gerçek vardır, bu da vücudun özerk işlevlerini etkileme kapasitesidir. Netice olarak, hastalar arteriyel hipotansiyon, kabızlık, üriner inkontinans, aritmiler ve anormal solunumdan muzdariptir.

Çoklu sistem atrofisinin tanımlanmış bir nedeni yoktur. Araştırmalar, hastalığa sebep olabilecek altta yatan meselesi daha ortaya çıkaramamıştır. Bununla beraber, beyin nöronlarının köreldiğini ve alfa-sinüklein isimi verilen bir proteinle dolduğunu biliyoruz.

Daha fazlasını öğrenin: Kaliteli Uyku Beyin Hastalıklarını Engelleyebilir

Alfa-sinüklein ve çoklu sistem atrofisi üzerine yeni araştırma

Hastalıkların paylaştığı ve ayırıcı tanıya kapı açacak protein alfa-sinükleindir. aSyn kısaltmasıyla bilinir. Kendi üzerine yanlış katlanarak aşırı biriken ve nöronlarda hasara kapı aralayan bir maddedir. Hatanın birikimi normallik hudutlarını aştığında motor etkiler ortaya çıkar.

Hem Parkinson hastalığında hem de çoklu sistem atrofisinde alfa-sinüklein nöronal işlevselliği sınırlayana kadar yıllarca birikir. Ancak, protein tespit edebilir olmasına karşın, birikimin Parkinson hastalığına mı yoksa çoklu sistem atrofisine mi ilerleyeceğini net olarak ayırt etmek bugüne kadar .

Nature mecmuasında yayınlanan yeni araştırma ve benzerleri, kıvrımları farklılaştıracak, döngüsel protein katlama amplifikasyonu isimi verilen biyokimyasal bir yol önermektedir. Bu yüzden, daha fazla ilerleme kaydedilirse, metot Parkinson hastalığında yanlış katlanma ile çoklu sistem atrofisinde yanlış katlanma arasında ayrım yapabilir.

Yazıda deklarasyonlan duyarlılık %95,4’tür, ve bu rakam umut vericidir. Vaktinde tanıya erişmede muvaffakiyet oranı yüksek bir tanı testi olacaktır. Ek olarak, bir veya diğer patolojiyi ele almak için farklılaşmayı beklemek zorunda kalmadan rehabilitasyon tasarılarını hızlandıracaktır.

beyin görüntüleri Nörodejeneratif hastalıkların teşhisi zordur.

Parkinson hastalığı veya çoklu sistem atrofisinden muzdarip olanlar için umut verici bir gelişme

Genel olarak, nörodejeneratif hastalıklar toplumda ehemmiyetli bir meseledir. Dahası, yaşlanan bir nüfus bu vaziyetlerin yeni istikametlerini beraberinde getirdi ve bilim, bunların nasıl teşhis edilip tedavi edileceğini her gün araştırıyor.

Bununla beraber, Nature mecmuasında yayınlanan bu yeni ilerleme, erken tanıyı iyileştirebilir ve bu, ilerlemeyi yavaşlatmak için erken başlangıçlı terapötiklerde ilerlemeyi sağlayabilir. Şu an için, garip belirtiler ortaya çıktığında hemen bir uzmana müracaat etmek hala ehemmiyetlidir.

Nörolojik Hastalıklar İçin Müziğin Yararları Nörolojik Hastalıklar İçin Müziğin Yararları Müziğin nörolojik hastalıklar için yararları yadsınamaz. Oliver Sacks müziğin nörolojik meseleli hastalar için faydalı olduğunu keşfetti. Daha fazla oku »

La entrada Çoklu Sistem Atrofisi: Ayırt Edici Yeni Bir Teknik aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş