Burmese Kedisi Özellikleri ve Bakımı
  • 22 Temmuz 2023
  • 125

Burmese kedilerini ilk görüşünüzde sevmemek oldukça zordur. Akıllı ve oyuncu olan bu tür küçük bir dinamo gibidir ve insanlar ile çok sosyal olmasının yanında tutma ve getirme gibi interaktif oyunları da kolayca öğrenir. Ayrıca kedileri pek sevmeyen insanların bile ilgisini kolayca çekmeyi başarır çünkü sevgi dolu, köpek gibi bir karakteri vardır. Büyük ve ifade dolu gözleri ise onun adeta bir tablodan fırlamış gibi görünmesini sağlar.

Görünüm

Temel olarak iki farklı Burmese kedisi olduğu söylenebilir ve bu nedenle bulunduğunuz yere göre farklı görünüme sahip olabilir. Her ne kadar hepsi aynı kökenden gelse ve genetik olarak farklı görülmeseler bile, Amerikan Burmese kedisi ve Avrupa Burmese kedisi arasında farklar vardır.

Avrupa yani diğer adıyla geleneksel Burmese kedisi daha incedir ve oval bir kafa şekli, küçük sivri kulakları ve badem şekilli gözleri vardır. Amerikan veya modern Burmese kedisi ise daha dolgundur, başı daha geniştir, kulakları da dip kısmında daha geniştir. Gözleri ise daha yuvarlak ve ifade doludur.

Standardı ne olursa olsun tüm Burmese kedilerinin çok kısa ve ipeksi kürkleri vardır, renkleri ise tek renktir. Eskiden sadece kahve tonlarında olan bu tür günümüzde farklı renklerde de görülebiliyor ama genel olarak pek desenli olmuyorlar.

Karakteri

Burmese kedisi sevecen, oyuncu ve çok sosyaldir. Köpek benzeri bazı davranışları vardır ve insanlar ile çok sıkı bağlar kurar, onların çevresinde olabildiğince çok vakit geçirmek ister. Diğer bazı türler gibi izolasyona pek yatkın değildir ve bu nedenle uzun süre tek başına kalacak olursa strese girerek stres davranışları göstermesi mümkündür.

İnsanların eşlikçiliğini çok sevdiği için çocuk yaşlı herkesin hoşuna gidecektir. Ayrıca birden fazla kedi olan evlere de kolayca alışır ve evde köpek varsa onu tolere etmeyi de öğrenir.

Çok akıllı bir kedi olmasının yanında insanlara şov yapmayı ve yeteneklerini göstermeyi de sever. Hatta bazılarının oyun oynarken durup sahiplerine bakıp, onların oyunlarını izleyip izlemediklerini kontrol ettikleri bile söylenir. Buna ek olarak insanlarla oyuna dahil olmayı diğer türlerden daha çok sever ve bu nedenle kısa sürede tüm oyunları öğrenir.

İnsan toplulukları tarafından izlenmekten ve onlara numaralarını göstermekten de hoşlanır.

Fakat tek sıkıcı yanının pek sessiz bir kedi olmaması olduğu söylenebilir. Soyundaki siyam kedisi köklerinden dolayı sizinle gün içerisinde bol bol konuşur ama en azından sesi siyam kedilerine göre daha yumuşaktır ve daha az yoğundur.

Yaşam İhtiyaçları

Oyun da oynasa, sadece koltukta da otursa, Burmese kedisinin mutlu olmasının en önemli gereksinimi size yakın olmasıdır. Sadakat bağını hızlıca geliştirir ve siz neredeyseniz hep orada olmak ister. Eğer kucağınız boşsa, hemen kucağınıza uyumaya gelecektir.

Ayrıca sıcak ve yüksek noktalarda uyumayı da severler. Bu nedenle bir Burmese kedisi alırsanız, bir kedi ağacınız ve bunun yanında hamağınız olmalı. Ancak tüm zamanını uyuyarak geçirmesini de beklemeyin.

Av güdüsü olduğu için fare ve kuşları taklit eden oyuncaklar hoşuna gidecektir. Ayrıca pencereden dışarıyı izlemeyi de seven bir kedidir.

Ancak kendi başına dışarı bırakmama konusunda dikkatli olmalısınız. İnsanları çok sevdikleri için insanlar olmadan yaşayamazlar. Bu yüzden dışarı çıkma eğilimi varsa onu her gün bir tasma ile gezdirmeniz onu tatmin edecektir.

Bakım

Çok kısa kürkü ve az tüy dökmesi nedeniyle tüy bakımı kolaydır. Fırçalamak ve banyo yaptırmak genelde pek gerekmez. Sadece tüy dökme mevsiminde biraz fırçalamanız yeterli olacaktır.

Tüm kediler gibi tırnaklarının düzenli olarak kesilmesi ve kumunun temiz tutulması gerekir. Ayrıca sağlık problemlerine karşı tetikte olmak için düzenli olarak veterinere götürülmelidir.

Sağlık

Burmese kedisi genel olarak sağlıklı bir türdür ancak tüm kediler gibi bazı sağlık problemlerine karşı tetikte olmak gerekir.

Burmese kedisinde diyabet riski diğer pek çok türden daha fazladır. Ayrıca potasyum düşüklüğü ve bazı ağrı sendromlarına karşı da eğilimi vardır. Pek çok durumda bu rahatsızlıklar beslenme yoluyla çözümlenebilirler. Özellikle bazı hastalıklara özel olarak hazırlanmış mamalarla beslenmesi ona yardımcı olacaktır.

Ayrıca son dönemlerde genetik havuzunun genişletilmesi için bazı diğer kedi türleri ile çiftleştirme çalışmaları yapılmaktadır. Çünkü yapılan araştırmalara göre dünyadaki genetik olarak en dar aralıktaki türlerden birisi ve bu durumun türün geleceği için problemler ortaya çıkarabileceği düşünülüyor.

Geçmişi

Günümüzde tanıdığımız Burmese kedisinin kökeni 1930 yılında Burma’dan San Francisco’ya getirilen kahverengi bir dişidir. Tai Mau kedisi ile çiftleştirilen bu kedi, sonrasında ondan doğan erkekler ile çiftleştirilerek ortaya çıkarılmış.

Tür 1936 yılında onaylanmış ancak Siyam kedisi ile yoğun şekilde çiftleştirilmesinden dolayı bu onay 1946 yılına kadar geciktirilmiş. Üç nesil Burmese yavrusu ortaya çıktıktan sonra 1954’te ayrı bir tür olarak kabul edilmiş.


Kaynak: https://www.aysetolga.com/burmese-kedisi-ozellikleri-ve-bakimi

Bu içeriği paylaş