Besin enzimleri, ekseriyetle sindirim işlevi olan proteinlerdir. Genel bir kaide olarak enzimler, besinlerin ayrışma ve emilim süreçlerini iyileştirmeye faydalar. İşte bu yüzden oluşan rahatsızlığın semptomlarını azaltmak ve kabızlık vaziyetinde uygulamak için önerilen enzim itibariyle zengin birkaç besin vardır.
Kimi kimyevi ve fizyolojik tepkilerde aracı olarak da görev yapabilirler. Ancak kimi vaziyetlerde, anti-enflamatuar ve hem de antioksidan özelliklere sahip enzimler bulunur. Başka neler bilmeliyiz? Yazımızın devamında bu konuyu sizin için ayrıntılıca inceledik:
Bunu da okuyun: Kivinin bilmeniz şart olan 8 faydası
Proteolitik aktiviteye sahip besin enzimleri
Genel olarak kivide bulunan actinidin gibi bir takım enzimler, proteinin parçalanmasına müdahale ederek amino asitlerin emilimini geliştirir. Food Function mecmuasında yayınlanan bir yazıda belirtildiği gibi, enzimler sindirimi kolaylaştırır.
Bununla beraber, ilmi literatürde, bu enzim alındığında kabızlık meselelerinde azalmanın görüldüğü deneylerle ispat etmiştir. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition‘da yayınlanan bir yazıya göre insanlar üstünde yapılan deneyler, kivi tüketildikten sonra şişkinlik, gaz ve karın ağrısı gibi IBS (İrritabl bağırsak belirtisi) semptomlarını azalabileceğini göstermektedir.
Bir başka proteolitik enzim örneği ise ananasta bulunmaktadır. Ananasta bulunan enzim ile amino asitleri emmek için protein felaketini iyileştirme becerinine sahip olan bromelain enziminden söz etmekteyiz.
Bu meyve idrar söktürücü özelliği ve sindirime iyi gelmesiyle ünlüdür. Bu nedenle şişkinlik veya gazla ilişkili semptomları azaltmak için ana öğünlerden sonra tüketilmesi önerilir.

Anti-inflamatuar güce sahip besin enzimleri
Papayadan söz etmek gerekir ise yapısında olağandışı anti-inflamatuar güce sahip papain enzimini buluruz. Ayrı olarak antimikrobiyal güce sahip olması hasebiyle ağız yaralarıyla savaşmada ehemmiyetli bir yeri vardır.
Brazilian Dental Journal’da yayınlanan bir araştırmaya göre, bu enzim bağışıklık reaksiyonunu ve iltihaplanmayı modüle etme gücü sayesinde çeşitli çürük türlerine karşı da tesirli olabilir.
Düzenli papaya tüketimi, Nutrients mecmuasında yayınlanan bir yazıya göre obezite ve diğer metabolik bozuklukların önlenmesinde yararlı olabileceği ilişkisine rastlanmıştır.
Bunun asıl nedeni antioksidan, antihipertansif ve hipoglisemik özelliklere sahip olmasıdır. Bu özelliklerin papain gibi egzotik meyvenin kendisinden mi meyvenin sunduğu besinlerin geri kalanından gelip gelmediği net olarak bilinmemektedir.
Bunu da okuyun: Lupus Cilt Tüberkülozu İle ilgili Bilmeniz Gerekenler
Enzim desteği sunan endüstri ürünleri
Son zamanlarda enzim desteklerinin sıhhate yararlı olduğuna değin rastgele somut bir delil yoktur. Yeniden de bazı protein muhtevalı desteklerin bileşenlerinde bu maddelere sahip olması sık rastlanan bir vaziyettir.
Bu enzimlerle yüksek dozda protein alımından meydana gelen mide veya bağırsak rahatsızlıklarını azaltmak amaçlanmaktadır. Hem de, enzimler şişkinliği azaltarak sıhhate çok yarar sağlamış olacaktır.
Spor desteği endüstrisi, bu besin emilim süreçlerini daha iyi düzeye getirmek için değişik yapıya sahip kimyevileri test2 etmektedir.
Peynir altı suyu kullanılarak imal edilen proteinde sindirilebilirlik düzeyi, yüksek kalitede enzimlerin protein ürünlerine katılmasıyla pozitif netice vermiştir.

Besin enzimleri ile ilgili incelenmesi şart olan daha çok şey vardır
Enzimlerin işlevleri bilinenden çok daha fazla olabilir. Alerjik süreçler üzerindeki tesirleri ve hem de hastalıkların ortaya çıkışı ile ilişkileri incelenmektedir.
Birkaç in vitro (yapay ortamda) model tanımlanmıştır, ancak insan üzerinden ele geçirilmiş neticeleri gösterecek rastgele bir data yoktur. Bu yüzden, önümüzdeki senelerde fizyoloji verilerinden ele geçirilen bilgi artışına bağlı olarak bir çalışma alanı oluşturulmaktadır.
Bununla alakalı olarak, ananas veya kivi gibi ağır besinlerin sindirimini iyileştirmek için tüketmenizde yarar gördüğümüz bir takım besinleri önerebiliriz.
Anti-enflamatuar veya antioksidan kapasiteleri olan başka besinlerin var olduğunu biliyoruz ancak enzimlerin bunlarla bir ilişkisi olup olmadığı veya bu özelliklerin flavonoidlerin varlığından kaynaklanıp kaynaklanmadığı daha net değildir.
Netice olarak her halükarda söz ettiğimiz enzimlerin nebatlar aleminden gelen besinler olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Bunu önermemizin nedeni işlenmiş ürünlere mukayese et günümüz perhizlerinde bu besinlerin sindiriminin daha kolay olmasıdır.

La entrada Besin Enzimleri, Ne İşe Fayda? aparece primero en Sıhhate bir adım.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!