Bebek doğum pozisyonunu kaçıncı haftada alır? 2021
  • 31 Mart 2021
  • 948

Gebeliğin büyük bölümü süresince rahminizde bulunan bebek her konuda size bağlıdır. Ancak doğum vakiti yaklaştıkça, ondan bunun karşılığını beklersiniz. İhtiyacınız onun baş aşağı pozisyonda durmasıdır.

Normal doğum için ehemmiyetli bir konudur zira bebek doğum kanalından önce baş aşağı şekilde çıkar ve bu da yumuşak, güvenli bir doğum sağlar.

Bebek 20 ila 39’uncu Haftalar Arasında Baş Aşağı Döner

Neyse ki bebekler gebeliklerin %97’sinde kendi kendilerine döneceklerdir. Ancak bu pozisyona tam olarak ne vakit dönecekleri gebeliğinizde ne kadar ilerlemiş olduğunuza bağlı.

Herkes için farklıdır ancak bebek genelde baş aşağı konuma 20 haftalık civarında gelir.

Gebelik devam ederken, bebeğin baş aşağı dönme ihtimali artar. 28 haftada olasılık %75’tir, 32 haftada ise doğuma sekiz hafta kalmışken %90 civarı ihtimali vardır. Doğum zamanı geldiğinde bu ihtimal %97 olur.

Bebeğin Döndüğü Nasıl Anlaşılır?

Kimi gebe kadınlar bebeklerinin döndüğünü hissedebilirler. Bebeğin başı yukarıda olduğunda kaburgalarınızın altında rahatsızlık olması ve alt karında tekmeler hissetmeniz olasıdır.

Bebek baş aşağı bakarken ise muhtemelen tekmeleri karnın üst bölümünde hissedeceksiniz ve üst karın yerine pelvis bölgesinde basınç ve rahatsızlık olacaktır. Şayet emin olamıyorsanız doktor zati bu vaziyeti size aktaracaktır.

Genelde karnın dıştan incelenmesiyle dahi anlaşılır. Doktor pelvik kontrol esnasında baş bölümünü hissedebilir zira kalça veya ayaktan daha sert olur. Ayrı olarak ultrason da bu tespiti kolay hale getiriyor.

Bebek Zamanında Dönmezse Ne Olur?

Şayet bebek baş aşağı dönmezse, bu ters duruşlu doğum rizikonunu arttırır ve bu vaziyette bebek genelde ayak veya kalçadan çıkar.

Ayak veya kalça bölümünden çıkan bebeğin ölüm ve sakatlanma rizikosu çok daha yüksektir. Doğum sırasında oksijensiz kalma rizikosu de bir o kadar artar. Ayrı olarak doğumun yapılması da zorlaşır ve hem anne hem de bebek için fiziksel travma rizikosu artar.

Şayet doğum zamanı yaklaşıyorsa ve bebek ters duruyorsa, yapabileceğiniz bir kaç şey var:

  • Beklenti idaresi: Bekleyip görelim diyebilirsiniz. Bebeğin yardım almadan dönme ihtimali her zaman vardır. Ters bebeklerin %25’i kadarı spontan bir şekilde baş aşağı pozisyonuna geliyor.
  • Egzersizler: Bebeğin pozisyonunu etkilemek için kolay hareket ve egzersizler yapabilirsiniz. Her doktor değişik bir egzersiz türü önerir ancak genel olarak bir kedi gibi dört ayak üstünde durmak ve kalçaları bedenden daha yukarıya kaldırmak, bu pozisyonu da beş on dakika boyunca günde bir kaç dakika tutmak yararlı olabiliyor. Bu en daha önceki ebe tekniklerinden bir tanesidir.
  • Bebeği döndürmek: Bu uygulama doktorun bebeği karın bölgesinin dışından fiziksel olarak döndürmeye çalışmasıdır. Ancak her zaman işe yaramaz ve bebek ile plasenta için travma potansiyeli vardır.
  • Sezaryen: Ters pozisyonda duran bebeğe sahip olan pek çok insan sezaryeni seçenek ediyor çünkü böylelikle vajinal doğumdaki travmatik rizikolar de ortadan kalkıyorlar.

Bebeğiniz hangi pozisyonda olursa olsun, doğum şekliniz ne olursa olsun, doktorunuz ve ebeler siz ve bebeğiniz için en sıhhatli uygulamayı yapmak üzere gayret göstereceklerdir.

Bebek doğum pozisyonunu kaçıncı haftada alır? yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Hayat üzerinde ortaya çıktı.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.

Bu içeriği paylaş