Ayrılık ve Boşanma ile Başa Çıkmanın Yolları 2022
  • 08 Ekim 2022
  • 158

İlişki sona erdiğinde iyileşmek zaman alır. Bu yazıda yer alan önerilerle yas sürecinizi atlatabilir ve hayatınıza devam edebilirsiniz.

Ayrılmalar ve boşanmalar, hayattaki en stresli ve en duygusal deneyimlerdir. Ayrılmanın nedeni ne olursa olsun, bir ilişkiden çıkmak tüm dünyanızı alt üst edebilir ve acı verici duygular yaşamanıza neden olabilir.

İlişkinin kendisi iyi olmasa dahi ayrılık ya da boşanma nedeniyle gerçekleşen kayıplar nedeniyle bu süreç acı verici olabilir. Romantik ilişkiler, büyük heyecanlar ve gelecek için duyulan büyük umutlarla başlar. İlişkinin sona ermesi durumunda büyük bir hayal kırıklığı, stres ve üzüntü ile karşılaşırız.

Ayrılık veya boşanma kendinizi aniden bilmediğiniz bir bölgede bulmanıza neden olur. Artık her şey farklıdır: rutininiz ve sorumluluklarınız, eviniz, aileniz ve arkadaşlarınızla ilişkileriniz ve hatta kimliğiniz. Ayrılık aynı zamanda gelecek hakkında da belirsizlikler getirir. Hayatınız, partneriniz olmadan nasıl olacak? Başka birini bulacak mısınız? Yoksa yalnız mı kalacaksınız? Bilinmeyenler genelde mutsuz bir ilişki içerisinde olmaktan daha kötü görünür.

Duyulan acı, parçalanma ve belirsizlik nedeniyle ayrılık veya ilişki sonrası iyileşme süreci zor olabilir ve zaman alabilir. Bununla birlikte bu zor deneyimin başarıyla üstesinden geleceğinizi ve hatta tekrar umuda ve iyimserliğe sahip olacağınızı unutmayın.

Ayrılık Nasıl Atlatılır?

Ayrılık ya da boşanma ile nedeniyle yas sürecindeyseniz, aşağıda yer alan önerilerle bu süreci en sağlıklı şekilde atlatabilirsiniz.

Üzülmek için kendinize zaman tanıyın

Kayıp sonucu yas tutmak normaldir. Ayrılık ya da boşanma sonucu şu kayıplarla karşılaşılmaktadır:

  • Partnerliğin ve paylaşılan deneyimlerin kaybı
  • Desteğin kaybı (finansal, sosyal ya da duygusal)
  • Umutların, planların ve hayallerin kaybı

Yaşadığınız kayıplar nedeniyle yaşadığınız duygular korkutucu olabilir. Duygularınızın çok yoğun olacağından ya da sonsuza dek karanlıkta kalacağınızdan korkabilirsiniz. Ancak yas sürecinin iyileşmek için önemli olduğunu unutmayın. Yaşadığınız üzüntü ile eski ilişkinizin üstesinden gelebilir ve ilerleyebilirsiniz. Ne kadar büyük olursa olsun hiçbir üzüntü sonsuza dek sürmez.

Duygularınızla savaşmayın

Ayrılık ya da boşanma sonrası kızgınlık, pişmanlık, üzüntü, rahatlama, korku ve kafa karışıklığı gibi pek çok duyguyu aynı anda yaşayabilirsiniz. Bu duyguları anlamanız önemlidir. Duygularınız acı verici olabilse dahi bunları bastırdığınızda ya da görmezden geldiğinizde yas sürecinizi uzatmış olursunuz.

Duygularınız hakkında konuşun

Diğer insanlarla duygularınız hakkında konuşmanız zor olsa dahi bunu yapmanın bir yolunu bulmanız gerekir. Diğer insanların duygularını bilmesine izin verdiğinizde kendinizi daha az yalnız hisseder ve iyileşmeye başlarsınız. Duygularınızı dökmek için günlük kullanmanız da faydalı olacaktır.

Devam etmeyi hedeflediğinizi unutmayın

Duygularınızı ifade etmeniz, sizi özgürleştirecek olsa da olumsuz duygular üzerine yoğunlaşmamanız önemlidir. Suçlama, öfke ve pişmanlık gibi duygularda sıkışıp kalırsanız, enerjiniz tükenecek ve önünüze bakmanız zorlaşacaktır.

Kendinize geleceğiniz olduğunu hatırlatın

Biriyle birlikte olduğunuzda birlikte bir hayat planlarsınız. Ayrılık sonrası planlarınızdan ve hayallerinizden vazgeçmeniz zor olabilir. Ancak kendinize yeni hayalleriniz ve umutlarınız olacağını ve bunların zamanla eskilerin yerini alacaklarını hatırlatmalısınız.

Depresyon belirtilerine dikkat edin

Ayrılık sonrası yas sürecinde kendinizi çok kötü hissetmeniz mümkündür. Ancak bir süre sonra üzüntünüzün azalması ve yavaş yavaş önünüze bakabilmeniz gerekir. Hiçbir şekilde ilerleme kaydetmiyor gibi görünüyorsanız, depresyonda olabilirsiniz.

Destek almak için diğer insanlara ulaşın

Ayrılık veya boşanma sonrası güvendiğiniz arkadaşlarınız ya da aile üyelerinizden destek alabilirsiniz. Özellikle başından ayrılık veya boşanma geçmiş kişiler oldukça yardımcı olacaktır. Bu sayede yas sürecinin zamanla biteceğinden ve yeni ilişkiler kurabileceğinizden emin olabilirsiniz.

Diğer insanlardan destek isterken bu insanları dikkatli bir şekilde seçmeye özen gösterin. Etrafınızda gerçekten pozitif ve sizi yürekten dinleyen insanlar olsun. Diğer insanların ne düşüneceği hakkında endişelenmeden kendinizi ifade etmeniz önemlidir.

Arkadaşlarınız ve aile üyelerinizden yardım almak istemiyorsanız, profesyonel yardım almayı da düşünebilirsiniz. Psikolog ya da psikiyatriste giderek duygularınızı ifade edebilir ve kendinizi daha iyi hissetmeye başlayabilirsiniz.

Kendinize iyi bakın

Boşanma oldukça stresli bir olaydır. Boşanma sonrası hayatınızda yaşayacağınız büyük değişimler sırasında kendinizle ilgilenmeyi zor bulabilirsiniz. Bu dönemde psikolojik ve fiziksel olarak yıpranabilirsiniz.

Ayrılık ve boşanma sonrası süreçte kendinizi hastalık sonrası iyileşiyor gibi düşünün. Bol bol dinlenin, hayatınızdaki diğer stres kaynaklarını minimuma indirin ve mümkünse iş yükünüzü azaltın. Duygularınızı hissettikçe ve deneyimlerinizden bir şeyler öğrendikçe kendinize daha iyi bakabilir ve ileriye yönelik pozitif seçimler yapabilirsiniz.

Kendinize iyi bakmak için öncelikle sizi rahatlatan günlük aktiviteler belirleyin. Arkadaşlarınızla vakit geçirin, doğada yürüyün, müzik dinleyin, banyo yapın, masaj yaptırın, sevdiğiniz bir kitabı okuyun ya da sıcak ve lezzetli bir çay hazırlayın.

Bu dönemde ihtiyaçlarınıza kulak vermeniz önemlidir. İhtiyaçlarınız, diğer insanlarınkinden farklı gibi görünse de size en iyi gelecek şeyleri yapmaya çalışın. Bunları yaparken kendinizi suçlu hissetmeyin.

Boşanma ya da ayrılık sonrası hayatınızın her alanı etkileneceği için belli bir rutin oluşturmanız önemlidir. Hayatınızın normale dönmesi ve daha rahat hissetmek için rutin oluşturmayı unutmayın.

Bu süreçte başa çıkma mekanizması olarak alkole, uyuşturucuya ya da aşırı yemeye yönelmeyin. Acınızı ve yalnızlığınızı azaltmak için bunlara başvurmanız mümkündür. Ancak bu kötü alışkanlıklar sağlıksızdır ve uzun vadede yıkıcı etkileri olacaktır. Bu nedenle acınızla başa çıkmak için farklı yöntemler bulmanız gerekecektir.

Ayrılık veya boşanma, bir son olduğu kadar yeni bir başlangıçtır. Bu nedenle bu süreci yeni aktiviteler keşfetmeye ayırın. Geçmiş üzerinde düşünmek yerine hayatın tadını çıkarmaya ve eğleneceğiniz aktiviteler bulmaya çalışın.

İyi alışkanlıklar edinin

ısınma egzersiziısınma egzersizi

Stresli dönemlerde iyi alışkanlıklar genelde bırakılır. Ayrılık sonrası süreçte hiçbir şey yemediğinizi ya da çok fazla abur cubur yediğinizi görebilirsiniz. Ayrıca egzersiz yapmak ve uyumak da zor gelebilir. Ancak iyi ve sağlıklı alışkanlıklarla pozitif bir şekilde hayatınızda ilerleyebilirsiniz.

Ayrılık veya Boşanma Sonrası Çıkarılacak Dersler

Üzüntü verici bir ayrılma sürecindeyken görmek zor olsa dahi duygusal olarak zorlayıcı dönemlerde gelişmek ve öğrenmek için fırsatınız olacaktır. Şu anda hayatınızda boşluk ve üzüntüden başka bir şey hissetmiyor olabilirsiniz. Ancak bu hep böyle kalacak değil. Hayatınızın bu döneminin geçici olduğunu ve gelişim için tohum ekmekte olduğunuzu düşünün. Yaşadığınız bu deneyimden kendinizi daha iyi tanıyarak ve daha güçlü hissederek çıkabilirsiniz.

Ayrılığınızı tamamen kabul etmek ve ileriye bakmak için neler olduğunu ve bundaki rolünüzü anlamanız önemlidir. Seçimlerinizin ilişkinizi nasıl etkilediğini daha iyi bir şekilde anladığınızda hatalarınızdan daha fazla ders alabilir ve gelecekte bunları tekrarlamaktan kaçınabilirsiniz.

Ayrılık sonrası süreçte kendinize şu soruları sormayı deneyin:

  • Büyük resme bakın. İlişkideki problemlere nasıl katkıda bulundunuz?
  • Aynı hataları mı tekrar ettiniz yoksa ilişkinizde yanlış insanı mı seçtiniz?
  • Strese nasıl tepki verdiğinizi ve güvensizliklerinizle nasıl uğraştığınızı düşünün. Daha yapıcı bir şekilde davranabilir miydiniz?
  • İnsanları olduğu gibi mi kabul ettiğinizi, yoksa olmaları gerektiği gibi mi görmek istediğinizi düşünün.
  • Negatif duygularınızı gözden geçirin. Duygularınızı kontrol ediyor musunuz, yoksa onlar mı sizi kontrol ediyor?

İyileşme sürecinde kendinize karşı dürüst olun ve hatalarınız için kendinizi suçlamayın. İlişkinize dönüp bakın ve bunu kendiniz, diğer insanlar ve üzerinde çalıştığınız problemler için bir fırsat olarak görün. Seçimlerinizi ve davranışlarınızı nesnel bir şekilde değerlendirebilirseniz, eski partnerinizi seçmenize neden olan faktörler dahil olmak üzere nerede yanlış yaptığınızı görebilir ve bir dahaki sefere daha iyi seçimler yapabilirsiniz.

 

 

 


Kaynak: https://www.aysetolga.com/ayrilik-ve-bosanma-ile-basa-cikmanin-yollari

Bu içeriği paylaş