Aşık olduğunuzda neler olur? 2021
  • 10 Mart 2021
  • 346

Aşık olduğunuz vakit ansızın tüm dünya değişir, güneş daha güzel parlar ve her an aşık olduğunuz kişiyi düşünmek istersiniz. Aşık olduğunuz kişiye sevgiyle bakarken kalbinizin çarptığını ve ruh halinizin hatıranda düzeldiğini fark edersiniz. 

Aşık olduğunuzda vücudunuzda harbiden kimi farklıklar olduğu için kendinizi değişik hissetmeye başlarsınız. Beyniniz, dopamin ve oksitosin gibi nörokimyasallarla dolar. Bunlar, zevk ve ödüllendirmeyle alakalıdır ve acıyı daha az idrak etme, bağımlılık ve aşık olunan kişiye karşı daha fazla cinsel istek duyma gibi şeylere kapı aralar.

Aşık olunan kişiye sarılmak ve öpmek, oksitosin sayesinde stresi hatıranda azaltabildiği gibi sakinlik ve güven gibi duyguların artmasını sağlar. Ruh halinizin düzelmesi ise beyindeki ödül merkezinin dopaminle dolup taşması neticeninde gerçekleşir.

Aşık olduğunuz zaman midenizde uçuşan kelebeklerden hormonlar sorumludur. Kendinizi aşırı mutlu hissettiğiniz bu aşk dolu anlarda vücudunuzda olan şeylerin hepsini aşağıda okuyabilirsiniz.

Kendinizi bağlı ve güvende hissedersiniz

Aşık olduğunuzda beyniniz vazopressin, adrenalin, dopamin ve oksitosin gibi pek çok hormon salgılar. Bu hormonlardan oksitosin, sarılma, öpüşme ve cinsel ilişki gibi fiziksel temaslar neticesi salgılanır ve partnerinize bağlanmanızı sağlarken memnuniyet, sakinlik ve güvenlik hisleri duymanızı sağlar. Aşk hormonu denilen oksitosin, partnerler arasındaki sosyal bağlanmayı ve güveni arttırır.

Avuç içleriniz terler, kalp atışlarınız hızlanır ve yüzünüz kızarır

Adrenalin ve norepinefrin hormonlarının salgılanmasıyla aşık olduğunuz zaman, tıpkı büyük bir sunum gerçekleştirmeden önce yaşadığınız belirtileri tecrübeleyebilirsiniz. Salgılanan hormonlar, alakanızı sevdiğiniz kişiye odaklamak istemenize ve fiziksel hisler duymanıza kapı aralar.

İlişkinize bağlı olarak daha az veyahut daha fazla stresli hissedersiniz

Birine aşık olmak, karşı tarafın aynı hissedip hissetmediği sebebiyle oluşan belirsizlik nedeniyle başlarda stresli olabilir. Ayrı olarak reddedilme ihtimali ve “seni seviyorum” diyeceğiniz zaman duyduğunuz kaygı, stres duymanıza sebep olabilir.

Aşık olmanın ilk mertebelerinde stres hormonu olan korzitolün düzeyi artar. Ancak araştırmalara göre kortizol düzeyleri aşık olunmasının üstünden 12-24 ay geçmesiyle beraber normale döner.

Aşk bir takım insanlar için bilhassa de başlangıç evrelerinde stresli olsa da genel olarak uzun vadede stresi azaltır. Vakit geçtikçe partnerler arasında oluşan bağ, kaygı düzeylerini azaltan birtakım fizyolojik farklıklara kapı aralayabilmektedir.

Daha mesut olursunuz

Aşık olduğunuzda dopamin salgılanır. Dopamin, beynin ödül ve zevk merkezini kontrol eden bir nörotransmietter olup çiftlerin birbirlerinin yanında mesut olmalarına kapı aralar.

Kalp atışınız ve soluğunuz partnerinizle uyumlu hale gelir

Birbirine aşık olan çiftler yakın bir şekilde oturdukları kalp atışları ve soluk alıp vermeleri simültane hale gelir. Hem de araştırmalara göre genelde kadınların kalp atışları, partnerlerinin kalp atışıyla uyumlu hale geliyor gibi görünmektedir. Bunun nedeni kadınların, erkeklerden daha fazla empati kurabilmelerinden kaynaklanıyor olabilir.

Aşk, kronik ağrıları hafifletir

Kronik ağrılar yaşadığınızda bunu geçirmeniz için “aşk” reçete edilemese de araştırmalar, yoğun aşk duygularının beyinde ağrı kesicilerle aynı bölgeleri harekete geçirdiğini göstermektedir. Başka bir deyişle aşık olduğunuzda yoğun duygular yaşadığınız ilk birkaç ay süresince ağrılarınızın kaybolduğunu fark edebilirsiniz.

Yoksunluk belirtileri yaşarsınız

Aşık olduğunuz kişiden ayrı kaldığınızda vücudunuz kortikotropin salgılar. Kortikotropin, kendinizi kaygılı ve depresif hissetmenize kapı aralayan bir stres reaksiyonudur. Bu reaksiyon, aşık olduğunuz kişiden ayrı kaldığınızda “bağımlılığınız” karşılanmadığı için vücudunuzun istediğini elde edene kadar bir düzensizlik hali yaşamanıza kapı aralar.

Midenizle alakalı meseleler yaşarsınız

Birine aşık olduğunuz zaman beyniniz, midenizin bozulmasına sebep olan kortizol hormonu salgılayabilir. Stres hormonu olan kortizol, midenizin bulanmasına ya da iştahınızı kaybetmenize sebep olabilir. Kortizol ayrı olarak midenizde kelebeklerin uçuşması hissinden de mesul olabilir. 

Gözbebekleriniz büyür

Birine karşı kuvvetli bir çekim hissettiğinizde “midriyaz” olarak bilinen kimyevi bir tepki alana gelir. Midriyaz, beyindeki sempatik sinir sisteminde alana gelir. Bu kimyasal reaksiyon, gözbebeklerinizin büyümesine kapı aralar. Uyarıldığınızda gözbebekleriniz etrafınızı daha iyi idrak etmek için genişler, bu şekilde vücudunuz her şeye karşı hazırlıklı hale gelmek ister. 

Aşık olduğunuzda tansiyonunuz düşer

Yüksek tansiyon; kalp krizi, felç ve böbrek yetmezliği gibi meselelerle karşı karşıya kalma rizikonuzu arttırır. İlaç kullanarak ve hayat tarzınızda farklıklar yaparak bunu kontrol altına alabilirsiniz. Ancak aşık olarak da tansiyonunuzu tabii bir şekilde düşürebilirsiniz.

Evlilik, fiziksel sıhhat ve uzun ömür arasındaki ilişkiye bakıldığında evli çiftlerin tansiyonlarının daha düşük olduğu ve kalp-damar hastalıkları rizikosunun daha az olduğu görülüyor.

Feromonlar tetiklenir

“Koku kimyasalları” olan feromonlar, vücut tarafından doğal olarak üretilir. Feromonların nasıl saptayabileceği ile ilgili çok fazla şey bilinmese de erkeklerin ve kadınların bu iletileri bilinçaltında gönderdikleri ve aldıkları bilinmektedir.

Feromon sinyalleri, beyinde hipotalamus denilen bölge tarafından idrak edir ve hormon düzeylerinden cinsel davranışlara kadar her şeyi etkiler. Feromonlar, sevdiğiniz kişinin tişörtünü giydiğinizde mutlu hissetmenizin nedenini izah ediyor olabilir.

Hissettiğiniz şeyin gerçek aşk olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz?

Aslında aşk mevzubahis olduğunda belli bir standart bulunmuyor. Bir takım insanlar için aşk, çiftler arasında bağlılık olması ve beraber vakit geçirmek olsa da kimileri için uzaktan yaşanan duygular da aşk olabilmektedir.

İnsanlar, karşılarındaki insanın kendilerini sevme şeklini sevebilse de kendileri aynı şekilde sevmeyebilir. Bir takım vaziyetlerde karşınızdaki insan her açıdan mükemmel gibi görünse de onunla olmak için yoğun bir arzu duymazsınız. Bu arzunun yokluğu tamamiyle kimyasal olabilir. Cinsel çekim, pek çok şeye bağlı olsa da genetik de cinsel çekim üzerinde rol oynayabilmektedir.

Cinsel çekimin, HLA olarak da bilinen insan akyuvar antijenleriyle alakalı olabileceğini gösteren araştırmalar bulunuyor. HLA, vücudunuzun bakterileri, virüsleri ve doğal hücreleri saptamasına yardımcı olur. Mutlu ilişkilerde partnerlerin farklı HLA’lara sahip olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır.

Aşık olduğunuzda neler olur? yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Hayat üzerinde ortaya çıktı.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.

Bu içeriği paylaş