Aseptik Teknik: Amacı ve Faydaları 2021
  • 17 Şubat 2021
  • 340

Aseptik teknik, hem hastalarda hem de tıbbi personelde enfeksiyon rizikonunu azaltan bir dizi tedbirdir. Bunun yanı sıra, bu tedbirler, enfeksiyon ihtimalini veya bir bölgenin veya muayenehane araçların kontaminasyon ihtimalini azaltır.

Gördüğünüz gibi, bu tedbirler, yabancı mikroorganizmaların vücudumuza girmesine karşı uyguladığımız engelin bir parçasıdır. Hem ilaç alan hastaları hem de böyle bir sağlık kurumu ortamında çalışan profesyonelleri savunurlar.

Bu ihtiyaç duyulan metodu gerçekleştirmek için sıhhat ekibinin bilgi birikimine ve maharetlere sahip olması gerekir. Normalde kullanılan hijyen ve biyogüvenlik standartlarını hesaba katmalısınız.

Okuyun: Mantar Enfeksiyonu Testi İle ilgili Her Şey

Özelliklerine göre enfeksiyon türleri

boş hastane bekleme bölümü Nosokomiyal enfeksiyonlar çoklukla hastane ortamında gelişir.

Aseptik teknikler, nosokomiyal enfeksiyonların gelişimini en üye indirmeyi amaçlamaktadır. Böylelikle hastanın rehabilitasyonunun kalitesi artar. Ayrı olarak hem hastaların hem de o özel merkez içindeki tıbbı ekibin güvenliğini garanti eder.

Ayrı olarak alterasyon, cerrahi müdahale gibi invaziv süreçler esnasında dağılabileceğinden en yakındaki topluluğu da savunur. Cerrahi müdahalelerde uzman grubu, bir hastanın enfekte dokularıyla direk temas halindedir.

Son zamanlarda enfeksiyonlar, değişik etkenlere göre sınıflandırılabiliyor. Mesela, endojenöz ve eksojenöz enfeksiyonlar vardır.

Bunları, meselesi yaratan mikroorganizmanın, iç veya dış ortamdan gelip gelmediğine göre ayırt edebilirsiniz. Mikroorganizmanın tipine, bulaşma araçlarına ve enfeksiyonun ayakta hastalarda mı yoksa yatan hastalarda mı görüldüğüne bağlı olan başka sınıflandırma kriterleri de vardır.

Bunu da okuyun: Şahsi Hijyen: Ellerinizi Yıkamadan Dokunmamanız Şart olan 4 Nokta

Aseptik teknik türleri

Şu anda tıbbi aletlerin kullanımı konusunda prensipler geliştiren bir grup uzman vardır. Bunlar, yatarak rehabilitasyondaki diğer vaziyetlerde vazgeçilmezdir. Bunun yanında yalıtım gibi tedbirlerle enfeksiyonların dağılmasını engellemeleri gerekir.

Çoğunlukla uzman grubunun steril malzemelerle çalışmaları gerekir. Bunlar, çoğunlukla steril olmayan bir tabakayla sarılıdır veya dış ortamla daimi temas halindedirler. Bu yüzden, sıhhat ekibi bu tür malzemelerle uğraşırken kontaminasyonu önlemek için özel dikkat göstermelidir.

Akılda tutulması şart olan ipuçlarından biri paketi dikkatle açmaktır. Böylelikle dış tabaka steril malzemeye temas etmez.

Benzer şekilde bu aletleri meblağken her vakit steril eldiven kullanmaları gerekir. Ayrı olarak bu malzemeye veya kontamine olmuş veyahut advers etraf şartlarına maruz kalmış başka bir malzemeye temas etmekten kaçınmalıdırlar. Diğer ehemmiyetli tedbirler, aksırmamaya çalışmak veya kontaminasyonu olası olduğunca önlemek için malzemenin içinden konuşmaktır.

yakından bakteriler Medikal personel, nosokomiyal bakterilerin hızla çoğalmasını önlemek için tüm cerrahi malzemeler üzerinde aseptik tekniği uygulamalıdır.

El yıkama

Her zamanki hijyen kaideleri dahilinde, düzgün el yıkama tedbirlerine dikkat etmek ehemmiyetlidir. Genel bir kaide olarak bir hasta ile temas etmeden önce ve temas ettikten sonra bunu yapmalısınız. Başka bir deyişle rastgele bir tıbbi prosedürden önce ve tıbbi prosedür bitirdikten sonra bunu yapmanız gerekir.

Benzer şekilde, kullanmadan önce rastgele bir tıbbi bileşenin veya muayenehane aracın vaziyetini gözden geçirmelisiniz. Mevzubahis ilaçlar olduğunda son kullanma tarihlerini, vaziyetlerini ve uygun muhafaza etme direktiflerini kontrol edin.

Ayrı olarak sadece son 8 gün içinde sterilize edilmiş bir malzemeyi kullanmanız gerekir. Bunun yanı sıra, mikroplu olmadığından emin olabilmeniz için paketinize el sürülmemiş olması gerekir.

Paketi sağlam değilse veya dokunulmuşsa içindekileri kullanmayın. Benzer şekilde nem düzeyi düşük, diğer olası kontaminasyon kaynaklarıyla kısıtlı temasın olduğu temiz bir ortamda gizleyin.

Bir hastayı rehabilitasyon ederken maske kullanmanız gerekiyorsa iki saatten az bir müddet süresince takmanız gerekir. Bu süreden sonra maske etkinliğinin büyük çoğunluğunu kaybeder.

Son olarak düzgün bir şekilde yerleştirmeye dikkat edin ve ona dokunmaktan kaçının. Boynunuzun altına doğru kayarsa değiştirin.

Hastane Ziyaretine Giderken Yardımcı 5 Tavsiye Hastane Ziyaretine Giderken Yardımcı 5 Tavsiye Hastanede bir arkadaşınızı ya da sevdiğiniz birini mi ziyaret edeceksiniz? İşte hastane ziyaretine giderken yardımcı olacak tavsiyeler... Daha fazla oku »

La entrada Aseptik Teknik: Emeli ve Yararları aparece primero en Sağlığa bir adım.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.

Bu içeriği paylaş