Asbestozis, asbeste maruz kalan kişilerde ortaya çıkan bir akciğer hastalığıdır. Bu malzeme uzun müddet çimento, kiremit ve tabii taş türleri gibi çeşitli yapı personellerinde sıklıkla kullanılmıştır.
Asbeste maruz kalan kişinin vücudunun çeşitli yerlerinde kanser dahil olmak üzere değişik sıhhat meseleleri ortaya çıkabilir. Asbestozis, buna maruz kalan kişilerde en sık görülen rahatsızlıktır ve bu hastalıktan mustarip olan kişilerde akciğer kanseri oluşma rizikosu daha yüksektir.
Asbest kullanımı 1970’ten itibaren yasaklanmaya başlandı ancak bugüne kadar pek çok ülke bu yasağa uymadı. Diğerlerinde ise yasaklanması vakit aldı. Endüstriyel tesislerde ve faaliyetlerde ananesel bir metot olarak kullanıldığından, asbestten açığa çıkan bileşenler hasebiyle asbestozis bir meslek hastalığı olarak kabul edilir.

Asbest veya amyant, ismini yapı malzemelerinde kullanıma uygun hale getiren özelliklere sahip altı natürel mineral taş grubundan almıştır. Ayrı olarak araç frenlerinde, tekne montajında ve diğerlerinin yanı sıra bir takım tekstil ürünlerinde kullanılır.
Ateşe, ısıya ve çeşitli kimyevilere dayanıklı olan asbest elektrik iletmez. Bu özellikleri hasebiyle endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. Hastalığa kapı aralayan temel üç asbest çeşidi vardır:
- Krizotil
- Krokidolit
- Amosit
Asbestten yapılan bir ürün sallandığında, bazı küçük asbest lifleri havaya salınır ve birisi onları soluduğunda, bu lifler akciğerlere yerleşir, uzun süre orada kalır. Biriktikçe, solunum işlevini ciddi şekilde etkileyebilecek iltihaplanma ve yaralara kapı aralarlar. Asbest kanserojen muhtevası olan bir madde olarak bilinir.
Daha fazla öğrenin: Akciğer Kanseri: Belirtileri Ve Rehabilitasyonu
Asbestozis
Asbestozis, asbest liflerinin solunmasından meydana gelen kronik bir akciğer hastalığıdır. Bir pulmoner fibrozis olan akciğer sertleşmesi olarak kabul edilir. Akciğerde enflamasyona kapı aralar ve bu da gittikçe kalıcı hasara yol açar.
Asbest, etrafta doğal formunda bulunur ve hepimiz bir süre asbest solumak zorunda kalmışızdır. Hasta olma rizikosu en yüksek grupta olanlar, bu bileşiğe uzun süre düzenli olarak maruz kalanlardır.
Buna karşın araştırmacılar, kısa süre için de olsa büyük miktarda asbest solumaya maruz kalmanın da çeşitli hastalıklara kapı aralayabileceğini bulmuşlardır. Hem bu vaziyetlerde hem de uzun süre asbest solumaya maruz kalma vaziyetinde, asbestozis semptomları, buna maruz kaldıktan 10 ile 40 sene sonra ortaya çıkabilir.
Belirti ve bulgular

Asbestozisin ana semptomu, ekseriyetle soluk darlığına eşlik eden kuru öksürük şeklindedir. Asbestozis meselesi yaşayan kişilerde, bu semptomlar egzersiz veya yoğun fiziksel aktiviteler gerçekleştirdikten sonra daha bariz hale gelir ve vakit geçtikçe bu yakıntılar artar.
Göğüste ağrı veya baskı hissinin yanı sıra ilerleyen vakitlerde bu yakıntılara iştahsızlık ve kilo kaybının da eşlik etmesi sık rastlanılan bir vaziyettir. Bu yakıntılara ek olarak, bu hastalığın en karakteristik belirtilerinden biri de clubbing (çomak parmak) isimi verilen bir tırnak anomalisidir.
Clubbing veyahut çomak parmak, hipokrat parmak veya davul parmak olarak da bilinir. Başlıca özelliği, parmakların ve ayak parmakların uçlarının normalden daha şişkin hale gelmesi ve tırnakların aşağı doğru eğilerek baş aşağı bir kaşık şeklini almasıdır.
Çomak parmak, tüm asbestozis olaylarında görülen karakteristik bir özellik olmasına rağmen bu arada diğer akciğer hastalıklarında da rastlanılan bir vaziyettir. Doğru tanı ancak alakalı muayenehane testler yapıldıktan sonra konabilir.
Bunu da okuyun: Soğuk Algınlığına Bağlı Öksürük
Asbestozis ile ilgili aklımızda bulundurmamız şart olan bilgiler
Asbestozun semptomları ve belirtileri kişiden kişiye büyük ölçüde farklık gösterir. Bazı vaziyetlerde yalnızca hafif belirti ve semptomlar gösterirken, bazı vaziyetlerde da solunum yetmezliği ve kanser gibi ciddi sağlık problemlerine kapı aralar. Genel bir kaide olarak, sigara içenlerde daha şiddetli semptomlara ve yakıntılara rastlamak sık görülen bir vaziyettir.
Asbeste maruz kalmış veyahut maruz kaldığını düşünen herkesin hastalık öyküsünü doktorlarına bildirmesi ehemmiyetlidir. Sıhhat hekimi kesinlikle hastadan maruz kalmanın mevzubahis tesirlerini belirlemek için bir göğüs röntgeni ve tercihen yüksek çözünürlüklü bir göğüs BT’si isteyecektir. İlk belirtilerin orta vadede belli olacağını aklınızdan çıkarmayın.
Son zamanlarda asbestozis için uygulanacak özel bir rehabilitasyon yöntemi yoktur. İyileşme talihi ve hastalığın seyri, genel sağlık vaziyetine, asbeste maruz kalma süresine ve maruz kalınan asbest türü gibi bir hayli etmene bağlıdır. Asıl riziko, bir kanser türü olan akciğer zarı kanseri geliştirmiş olmaktır.

La entrada Asbestozis: Belirtiler ve Semptomlar aparece primero en Sıhhate bir adım.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!