Anoskopi Prosedürü: Genel Bir Bakış 2020
  • 01 Ocak 2021
  • 481

Anoskopi prosedürü, insanların büzücü adalelerinin içine bakıldığı bir prosedürdür. Doktorlar kalın bağırsağın ucunda bulunan rektum kanalını ve rektumun en dış bölümünü da inceleyebilirler. Bu prosedür sindirim sisteminin incelenmesi için yapılmaktadır.

Bu prosedür için anoskop gereklidir. Anoskopi prosedüründe ince esnek bir tüp, büzücü adalelere sokulur. Bu alet bölgeyi incelemek için kullanılacak halojen bir lamba içerir. Bağırsak duvarının daha iyi görünmesini sağlayacağı için bu alete fiber optik bir kablo da yerleştirilebilir.

Bir takım muayenehane olaylarda, bu duvarlara kimyevi da uygulanabilir. Bu sayede bölgeyi bir floresan lambasıyla aydınlatarak hangi bölümlerin hastalıktan etkilendiğini görebilirler. Bu yola “yüksek çözünürlüklü anoskopi prosedürü” isimi verilir.

Doktorlar bu prosedürü biyopsi ve elastik bantlar yerleştirmek için de kullanırlar. Lakin temel işlevi rektal urların ve benzer patolojilerin varlığının saptamasıdır.

Anoskopi Prosedürü

Kalça bölümlerinin sembolik gösterimi Anoskopi doktorların sindirim sisteminin son bölümünü incelemelerine yardımcı olur.

İlk olarak, uzmanlar hastaya neden bu prosedürün uygulanması gerektiğini izah edeceklerdir. Ancak prosedür öncesinde hastaların rastgele bir alerjileri olup olmadığı, ilaç kullanıp kullanmadıkları gibi kimi bilgileri vermeleri gerekir. Doktorlar rektal kanalı daha rahat inceleyebilmek yerine prosedür öncesinde lavman veyahut kabız ilacı verebilirler.

Sonrasında hasta pozisyon alır ve doktor da büzücü adaleleri kontrol eder. Çoklukla herhangi bir lezyon olup olmadığını görmek için dış bölümü incelerler.

Hemen peşinden, bölgeyi temizleyerek nazikçe anoskopu yerleştirirler. Prosedür pek kederli olmadığı için çoklukla anestezi kullanılmaz.

Biyopsi hafif bir rahatsızlığa ve kanamaya kapı aralayabilir. Lakin bu geçici bir vaziyettir; kanama genellikle birkaç gün içinde durur. Bundan dolayı da hasta pek bir karmaşıklık görülmeksizin haneye dönebilir.

Son olarak görsel tekniğin kullanılmasının hemen peşinden anoskopi neticeleri hemen çıkar. Görebileceğiniz üzere anoskopi prosedürü doktorların rektal kanalı etkileyen herhangi bir vaziyet olup olmadığını görmeleri için kullandığı tesirli bir yoldur.

Şayet biyopsi hemen peşinden bir takip gerekirse tekrar buluşma ayarlanır. Bu sayede müdahaleden birkaç hafta sonrasında son sonuçlar ele geçirilir.

Bunu da okuyun: Kadınların Kolon Kanseri İle ilgili Bilmesi Gerekenler

Kimlerin Anoskopi Prosedürü Yaptırması Gerekir?

Anoskopi prosedürü için hasarlı yerlerin gösterimi Bu teknik ekseriyetle basur ve ur gibi vaziyetlerin belirlemesi için kullanılır.

Yukarıda da söylediğimiz gibi bu prosedür sayesinde doktorlar rektumun içini görebilirler. Bundan dolayı bu bölgede rahatsızlık hisseden insanlara bu prosedür uygulanabilir. Bu prosedürün en sık yarar sağladığı hastalıklar şunlardır:

  • Polipler.
  • Apseler
  • Kanser
  • HPV
  • Yaralar
  • Rahatsızlık veyahut kanamaya kapı aralayan çatlaklar
  • Basur (Rahatsızlık ve kanamaya kapı aralayabilir. Anoskopi prosedürü sadece basurun dışarıdan görülmediği olaylarda uygulanır.)

Bölgeye biyopsi yapılması gerekirse anoskopi uygulanabilir. Basur rehabilitasyonu için elastik bant yapıştırılırken de bu metoda müracaat edilebilir. Enfeksiyon ve hemoroid kanaması gibi vaziyetlerde ise bu prosedürün uygulanmaması gerekir.

Bu yazı da alakanızı çekebilir: Çoğu Hastalık Sıhhatsiz Bağırsaktan Kaynaklanır

Netice

Son olarak, bu prosedür sırasında doktor bir hata yaparsa hastada ağrı, kanama, ateş, terleme ve hem de enfeksiyon görülebilir.

Bundan dolayı, hastalar bu belirtilerden rastgele birini tecrübelerlerse hemen bir doktora müracaat etmeleri gerekir. Kendi kendinizi rehabilitasyon etmekten veyahut evvelce bir doktor tarafından önerilmedikçe rastgele bir şey yapmaktan kaçının.

Kolonoskopi Öncesi Beslenme Ve Hazırlık Kolonoskopi Öncesi Beslenme Ve Hazırlık Kolonoskopi öncesi yapılan perhiz ve hazırlık ile ilgili daha fazla şey bilmek istiyor musunuz? Bu süreçte kolonoskop isimli bir alet kullanılır. Daha fazla oku »

La entrada Anoskopi Prosedürü: Genel Bir Bakış aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş