Ankara Kedisi Özellikleri ve Bakımı
  • 05 Temmuz 2023
  • 127

Ülkemizin en değerli kedi türlerinden birisi olan Ankara kedisi, geçmiş yıllarda İran kedisinin üretimi için kullanılmasından dolayı tükenme tehlikesi altında bulunuyordu fakat yürütülen başarılı çalışmalar sayesinde türün devamlılığı kurtuldu ve böylece günümüzde hayli kolay bulunabilen ve yaygın türler arasındaki yerini aldı. Bu güzel görünen, akıllı kedilerin hepsinin sağır olduğu düşünülüyor ancak bu konudaki gerçeklerden yazımızın ilerleyen paragraflarında bahsedeceğiz. Sadece ülkemizdeki kediseverler değil, dünyanın her yanındaki kedi meraklıları tarafından da ilgiyle takip edilen bir tür olduğunu belirtelim.

Görünüm

Ankara kedisi orta boyutlu bir kedidir ve ince, zarif görünen bir yapısı vardır. Kökeni Ankara Hayvanat Bahçesi’ndeki yetiştirme programı olan Ankara kedilerinin yapısı biraz daha cüsselidir ancak tüm Ankara kedilerinin belli bir zerafeti ve davranışı vardır denilebilir.

Kedinin kürkü uzun, çok yumuşak tüylerle kaplıdır ve bunlar pek çok renge sahip olabilirler. Geleneksel olarak beyaz olduğu söylenir ancak siyah, kızıl, kahve, gri ve desenli tonlarda da bulmak mümkündür.

Başı küçük, yuvarlak bir yapıdadır ve kulakları genişçe ayrılmıştır. Gözleri badem şekillidir ve genel olarak amber, yeşil, mavi veya mavi-amber ile mavi-yeşil renklere sahip olabilirler.

Karakteri

Ankara kedisi çok akıllıdır. Çok sosyal bir kedi olması nedeniyle aile bireyleri ile güçlü bağlar kurar ancak temel bağını kurduğu sadece tek bir kişi vardır.

Hareketli oyunları sever ve hem insanlarla hem de kendi kendine oynayabilir. Pek çok oyuncak ile eğlenmesini sağlayabilirsiniz ve evde birkaç saat bırakıldığında sıkılmasına engel olacak kadar bağımsızlık isteği de vardır.

Sağırlık Ankara kedilerinde genetik olarak bulunan bir özelliktir. Fakat sağır Ankara kedilerinin yaşam kaliteleri pek etkilenmez ve normal, sağlıklı bir yaşam sürebilirler. Fakat normalden daha gürültülü olabilirler çünkü kendi seslerini duyamazlar ve seslerini ayarlamaları zor olur. Ancak zaman zaman sağır olmayanlarına denk gelmek de imkansız değildir.

Yaşam İhtiyaçları

Ankara kedisi eğer önceden sosyalleşmeye alıştırılmışsa çocuklarla iyi geçinir ancak çocukları onun uzun tüylerini çekiştirmemek konusunda eğitmek gerekir. Bazı diğer türler gibi çok küçük çocuklar tarafından idare edilmesi zordur.

Diğer kedilere ve köpeklere karşı kabullenici bir yapısı vardır ama birbirleriyle doğru tanıştırılmaları gerekir. Ancak kendi kendilerine da yaşayabilirler ve yalnız bırakıldıklarında büyük stres davranışları göstermezler.

Tüm kedi türleri gibi onun da oyuncaklara ihtiyacı vardır ve ayrıca koltuklarınızı tırmalamaması için tırmalama postları da satın almalısınız. Yükseklere oturmayı sevdikleri için evde üstüne çıkıp evi izleyebileceği bazı eşyaların olması da önemlidir.

Kedi ağaçları, raflar ve hamal gibi yerler onun seveceği noktalar olacaktır. Eğer ona bir yer seçmezseniz bir kapının veya kitaplığın üstünde görebilirsiniz.

Bakım

İpeksi ve uzun kürklerinin altında başka bir alt kürk yoktur ve bu nedenle tüy bakımı çok zor değildir. Ancak yine de tüy bakımını aksatmamak gerekir ve haftada en az bir iki defa fırçalamak kürkünün parlak kalmasına ve iyi görünmesine yardımcı olacaktır. Tüyleri yeterince ince olduğundan genelde karışmaz ve solmaz ancak 2 yaşına kadar kürkü gelişmeye devam ettiğinden yaş aldıkça daha fazla fırçalama seansı gerekebilir. Bol tüy döktükleri için bunu azaltmak üzere düzenli tüy bakımı önemli hale gelir.

Kulak ve göz çevrelerine dikkat etmek de önemlidir çünkü uzun tüyler kir tutabilirler ve bunlar da kulaklara kaçarlarsa enfeksiyon oluşabilir. Göz ve kulak çevresini nemli bezlerle temizlemek yeterli olacaktır.

Tüm kediler gibi onun da tırnaklarının düzenli kesilmesi gerekir. Bunun yanında sağlıklı gıdalarla beslenmesi ve kumunun düzenli temizlenmesi elzemdir.

Sağlık

On dokuzuncu yüzyılda ve öncesinde tüm Ankara kedilerinin sağır olduğu düşünülüyordu. Her ne kadar durum böyle olmasa da sağırlık konusunda en problemli türlerden birisi olduğu da bir gerçek. Beyaz tüyler ve mavi gözlere sebep olan genler ile duyma arasında bir bağlantı var gibi görünüyor. Çünkü mavi gözlü beyaz başka kedi türlerinde de sağırlık ortalamanın üstünde bir problem olmaya devam ediyor. Bu ihtimal çift renk gözlere sahip kedilerde de daha yüksek gibi.

Kalıtımsal ataksi nadir ancak bu kedilerde görülen ciddi bir problemdir. Ataksi görülen kedilerde hareketlerde titremeler vardır ve yetişkinliğe ulaşamazlar.

Nadir olan ancak bilinen başka bir genetik hastalık ise hipertrofik kardiyomiyopatidir ve bu rahatsızlık genellikle 2-6 yaşları arasında görülür ve erkek kedilerde daha yaygındır. Kontrol altına alınabilir bir hastalıktır ancak yaşamının bir noktasında kedinin kalp krizi geçirmesi de neredeyse kaçınılmaz görünmektedir.

Tüm kediler gibi kronik böbrek hastalıklarına da yatkındır ve zaman içerisinde böbrek işlevlerinde kayıplar meydana gelir. Tedavisi olmasa da bakım ile yaşantısını uzatmak mümkündür.


Kaynak: https://www.aysetolga.com/ankara-kedisi-ozellikleri-ve-bakimi

Bu içeriği paylaş