Alkali Beslenme 2022
  • 13 Haziran 2022
  • 164

 

Alkali nedir? Asitlenme nasıl olur ve sonucunda neler gerçekleşir?

Alkali demek bazik (asidik olmayan) demek, bazik ise pH değeri 7’den yüksek olan demektir. Asit ise pH değeri 7’den düşük olan, 7 pH ise nötr demektir. Bizim kanımızın pH değeri ise 7.35 ila 7.45 arasındadır. Kanımız pH seviyesine göre Hafif Alkali grupta yer alır. Ancak bizim günlük yaşantımızda yediğimiz besinler sindirildikten sonra asit açığa çıkarır. Peki sadece asit bu şekilde mi açığa çıkar derseniz tabi ki hayır. Günlük hayatın getirisi olan stres, kaygı bozuklukları, asabiyet, kıskançlık gibi duygu durumlarından, soluduğumuz havaya kadar pek çok şey vücudumuzu asitlendirir. Vücut ortaya çıkan bu asidi hemen temizlemek zorundadır ki kanımızın pH değeri sabit kalsın. Bizler eğer beslenmemizde yeteri kadar alkali besin, vitamin, mineral almıyorsak vücut kandaki fazla asidi temizlemek için vücudumuzdaki alkali minerallerden çalmaya başlar. Örneğin; yüksek bir alkali mineral olan kalsiyum mineralinden çalmaya başladığında vücutta diş eti rahatsızlıklarına, gözde kataraktlara, beyindeki değişikliklere, kemiklerin kırılgan olmasına neden olan osteoporoza kadar pek çok hastalık görülebilir. Bir başka örnek verecek olursak magnezyumdan çalar ve kolajenden çalar. Magnezyum kaybıyla ilişkili sağlık sorunları arasında; diyabet, zayıf emilim, kronik ishal, çölyak hastalığı ve kemik sendromu bulunur. Kolajen azalmasıyla ise biz kadınların korkulu rüyası ciltte kırışıklıklar, selülit, saçlarda ve tırnaklarda kırılmalar, eklemlerde ağrılar meydana gelir.

Aslına bakarsak eğer, yaşadığımız hastalıkların kökeninde asitlenme yatar. Kanser hücreleri dahi asitlenmiş hücrelerdir. Alkali beslenmedeki öncelikli amacımız vücudumuza yardımcı olmaktır. Bizler ne kadar çok alkali besin tüketirsek vücudumuza o kadar yardımcı olur ve kanımızın pH değerinin korunmasına destek oluruz. Alkali rezervlerimiz korundukça ve depolar eksilmedikçe oluşabilecek pek çok hastalığında önüne geçmiş oluruz.

 ASİTLENDİREN BESİNLER NELERDİR?

Alkali Diyette neler yenmez?

Vücudumuzu asitlendiren besinlerin başında ‘Yağlar’ gelir. Yağ grupları kendi içerisinde bölümlere ayrılır.

Doymuş Yağlar ile başlayacak olursak;

Doymuş yağlar; hayvansal gıdalarda ve margarinlerde bulunur. Hidrojene doymuşlardır. Enerji için yakıldıklarında ortaya çıkan hidrojen ve karbondioksit ortamdaki asidi arttırır.

Vücudumuza alınan fazla miktardaki şeker de en önemli asit kaynaklarından biridir. Şeker aynı zamanda immün sistemin çalışmasını zora sokar. Şekerden kaynaklı yaşanan asitlenme hücredeki oksijeni azaltarak kanser riskini ortaya çıkarır.

Hayvansal proteinler, kırmızı et, yumurta sarısı, süt ve peynir grupları, bağışıklığı olumsuz yönde etkiler. Glüten ise bağışıklık sisteminin hiç sevmediği gliadin adlı bir proteinden gelir. Buğday henüz işlem görmemiş karabuğday halindeyken içinde gliadin ve glüten bulunmaz ancak işlendikten sonra yapı değişir. Bu nedenle Karabuğday tüketimi oldukça faydalıdır.

Alkali beslenirken özellikle pH değeri 7’nin altında bulunan gıdalar tüketmemek gerekir. Alkali diyette özellikle fast food tarzı  ve şekerli yiyecelerden, hamur  işinden uzak durmak gerekir.

Zaman zaman yaptığımız kaçamakları ise Alkali smothieler ve Alkali detokslarla nötrlemek gerekir.

ASİTLENDİĞİMİZİ NASIL ANLARIZ?

Asitlendiğimizi anlamak için çok zahmetli yollara sapmaya gerek yoktur. Bunun için Eczanelerde pH ölçen çubuk testlerden satılır. Onunla da uğraşmak istemezseniz eğer bir başka yöntem, sabah ilk kalktığınızdaki idrarınızın rengini, kokusunu tespit ederek buna dikkat etmektir. Çünkü asitlenmiş bir insanın idrar rengi koyulaşır, köpürür, miktarı azalır ve ağır kokar. Bunlarla birlikte Ter kokunuzun değişmesi ve ağırlaşması, dışkınızın rengindeki değişiklik ve ağır koku da asitlendiğinizin bir başka göstergesidir. İnsan vücudu asitlendikçe özellikle bel bölgesinde yağlanma ve kalınlaşma görülür. Asitlendiğinizi anlamanın en kolay yolu bunlardır.

su içmesu alımı

Asitlenmenin önüne geçmek için ne yapmalı?

Öncelikle içtiğimiz suyun miktarına ve pH değerine dikkat etmemiz gerekir. Ortalama bir insanın içmesi gereken su miktarı 25 kilo başına 1 lt’dir. Su seçiminde pH değeri mümkünse 7’nin üzerinde olan suları tercih etmemiz gerekir. Bulunduğumuz ortamdaki suyun pH değeri düşük ya da nötr ise 1 sürahi suyun içerisine 1 çimdik sofra karbonatı ilave ederek alkali hale getirebilirsiniz. Suyunuzun tadının değişmeyeceği miktar kadar kullanmanız ağız tadınız bakımından önemlidir. Suyumuz Alkali olduğu takdirde 8 bardak günlük su tüketimi de yeterli olacaktır.

Asitlenmenin önüne geçecek bir başka örnekse tabi ki Alkali Beslenmekten, Alkali besinleri tüketmekten geçer.

Ful Alkali beslenemiyorsak eğer bizi asitlendiren besinlerin yanına Alkali besinler ilave etmemiz yeterli olacaktır.

Tabi bunun için ALKALİ-ASİDİK BESİNLER nelerdir? Bunu bilmeniz gerekir.

Aşağıda sizin için hazırladığım tabloya bir göz atın.

 

Alkali Beslenirken ya da Alkali diyet uygularken özellikle besinlerin pH değerini bilmek gerekir ki hangi besin Alkali hangi besin asit bunu ayırt edebilelim. Alkali diyette vücudumuzu asitlendiren yiyecekler yenmez.

Bu nedenle Alkali gıdaları iyi bilmek gerekir. Sizin için aşağıda hazırlamış olduğum  ALKALİ-ASİDİK BESİNLER tablosunu inceleyebilirsiniz.

 ALKALİ-ASİDİK BESİNLER TABLOSU

Çok Alkali Orta Alkali Az Alkali Az Asitli Orta Asitli Çok Asitli Vegan Sütler Keçi sütü,

Peyniri, yoğurdu,

Tofu Şalgam

Havuç

Patates İnek sütü ve süt ürünleri Kabuklu deniz

ürünleri

  Dondurma,

Pastörize sütler Misket Limon Yumurta beyazı Domates Yumurta Sarısı Kahve çeşitleri Domuz eti Avokado Üzüm pekmezi

Kavun, Taze incir, olgunlaşmamış

Muz, hurma Patlıcan

Pişen sebzeler Portakal

Ananas

Elma

Dut Siyah

Çay Kızartma,

Salam

Sosis

Sucuk Greyfurt Bitki çayları Soya sütü Nar Ketçap Paketli ambalajlı gıdalar Hindistan Cevizi Zerdeçal, tarçın Pirinç sütü Mandalina Mayonez Reçel

Salamura Himalaya Tuzu, Deniz Tuzu Pulbiber Manda sütü Köri Sofra Tuzu Şekerleme Keten tohumu yağı, Hindistan cevizi yağı, Zeytinyağı, Avokado Yağı Balıkyağı

Çörekotu yağı,

Sarımsak

  Esmer pirinç, nohut

Mercimek,

Bezelye Fındık, Ceviz

Yağları Ayçiçek, hint, mısır, pamuk yağları Asitli

İçecekler

Kutu Meyve suları Karabuğday Kinoa, Glutensiz Un Tatlı patates Kabuklu pirinç Beyaz pirinç Balzmik sirke Sebze Suyu, Buğday Çimi, Arpa Çimi Susam, Keten tohumu Ay çekirdeği

Kabak çekirdeği Tam tahıllı ekmek Mısır Unu

Arpa, Yulaf

Çavdar Pesto sos

Soya sosu Taze soya filizi, Ispanak Kenevir tohumu Maden Suyu Kestane Fıstık Salata sosları Salatalık, Bambu filizi Kabak, kereviz Manda yoğurdu Ceviz Margarin Kırmızı turp, Kırmızı Lahana, Enginar Marul, yeşil biber,

Pancar, Lahana Tatlı su balıkları, Ton balığı Fındık Hayvansal Yağlar Maydanoz, Zencefil Karnabahar, bamya Karpuz, Kayısı,

  Kahvaltı gevrekleri Karahindiba,Roka,Semizotu Yeşil fasulye Çilek, Böğürtlen Turşu Badem Pırasa, Soğan Nektari, Kuru meyveler Beyaz Un Brokoli, Yeşil yapraklı sebzeler Siyah üzüm, Armut Beyaz ekmek

Hamur işi

 

Alkali Beslenmek için ne yapmalı ? derseniz bu tabloya sadık kalmalısınız.

Asitli gıdalar yediğinizde 4 katı alkali gıda ile nötrleme yapabilirsiniz.

 

 


Kaynak: https://www.aysetolga.com/alkali-beslenme

Bu içeriği paylaş