“Hayatımın kocaman parlayan bir sayfa olduğunu ve istediğim her şeyi yapabileceğimi gördüm.” Jack Kerouac
Birinin aklını kaybetmesi kötü bir üne sahiptir. Ancak bazen aklınızı açmak için onu kaybetmeniz gerekir. Bazen farkındalığı geliştirmek için akılsız olma vaziyetini kabul etmelisiniz.
Bazen “hapishanenizin kapısının her vakit açık olduğunu” keşfetmenin tek yolu sizi, tuzağa düşürüldüğünüzü düşünmeye yönelik şartlandırmış olan anlayışınızı kaybetmenizdir.
Ve bu, aklınızı kaybetmenin yegane emelidir: Akıl tuzaklarına ve psikolojik saplantılara karşı savunmak, aklın esnek olduğunu keşfetmek için sabit olan aklı kaybetmektir.
İşte aklınızı kaybetmek ve yeni bir tane yapmak için dört taktiği aşağıda okuyabilirsiniz.
- Kendi kendinizi sorgulama alıştırması yapın
“Herkesin içinde saklı bir dünya vardır. Dünyadaki tüm insanları, başka bir deyişle herkesi kastediyorum. Dışarıda ne kadar sıkıcı ve sıkıcı olurlarsa olsunlar; içlerinde hayal edilemez, muhteşem, mükemmel, avanak, şaşırtıcı dünyalar var.” Neil Gaiman
Daha önceki aklınızı sorgulayın ve hemen peşinden yeni bir tane yapmak için aktüel olan yanıtları kullanın.
Kendi kendini sorgulama insanlığın, bilhassa de kendi şartlanmanızın köklerine inmekle alakalıdır. Bir meselenin merkezine inmekle alakalıdır. Bu vaziyette kendini sorgulama, modası geçmiş olan anlayışları tanıma, onlardan öğrenme ve hemen peşinden onları, gelişmiş bir anlayış oluşturmak için bir kenara atmakla alakalıdır.
Kendinizi sorgulama, aklınızı kaybetmek ve yeni bir tane oluşturmak için sağlam bir taktiktir; zira bu metot, saldırgan bir şekilde zihni açan, gönlü genişleten ve ruhu şok eden sualler soran bir metottur. Yanıtları katiyen kabul etmeyen merhametsiz bir yüksek akıl yürütme biçimi aracılığıyla duygudan bir adım önde kalarak, bilişsel uyumsuzluğa proaktif olarak bir üstünlük sağlar.
Karşılık olarak, sözde verilmiş olan cevapları parçalara ayırır. Kıyımda, kozmik yasaya uyan şeyleri onurlandırır ve uymayanları ise gözden çıkarır. Ancak bu tarz bir onurlandırma hala bir kabullenme değildir. Aksine, hala yanlış olabilme ihtimali olabilse de buna saygı duyarken daha yüksek bir ihtimal için derin bir şekilde düşünmektir.
Aristoteles’in dediği gibi, “Bir düşünceyi kabul etmeden düşünebilmek, eğitimli bir zihnin işaretidir.”
Fakat en azından bu, üzerine yapılabilecek bir şeydir. Üniversal yasaya göre geçerli kabul edilenleri onurlandırırken gerisini bir kenara atın ve sonra bunu yeni bir zihin oluşturmak için temel olarak kullanın.
- Kendi kendinize felsefe pratiği yapın
“Ve Hayat, bana sırrını verdi: Farkına var, diye konuştu, ben her vakit kendisini aşmak zorunda olan biriyim.” Nietzsche
Gerçekliği idrak etme şeklinizi dönüştürmek için kendinize felsefe uygulayın. Bir müddetliğine kendi aklınızı unutun ve bunun yerine sizden evvelki bilgeleri arayın. Onlardan daha fazlasını görmek için onların omuzlarında durun. Bu, kendi kendinize uygulayabileceğiniz felsefenin somut örneğidir.
Bu, okuma ve otodidaktizm (kendiliğinden öğrenme) gerektirir. Daha da ehemmiyetlisi, birkaç kitap okumaktan daha fazlasını gerektirir. Bir aydınlanma arayışının yaptığı en büyük hata, tek bir bilgenin bilgeliğinden yararlanmak ve orada kalmaktır (yalnızca bir kitabı okuyup saygı duymak ve diğerlerinden vazgeçmek). Bu ise aydınlanmanın zıddını doğurur; yani dogmatik düşünceyi.
Dogmatik düşünceden veyahut ona götüren kaygan tabandan kaçınmak için kendi kendinize felsefe pratiği yapın. Bu ise kendinizi, dünyayı ansızın fazla bilgenin gözünden görmeye zorlayarak agresif bir şekilde psikolojik konfor alanınızdan dışarı itmek (aklınızı kaybetmek) mananına gelir. ÖYLEYSE bu, hatırlı bakış açılarından kazanılan bilgileri almak ve kendi algınızı sorgulamak için kendi kendinizi sorgulamak mananına gelir.
Üniversal yasaya uyanlara saygı gösterin ve uymayanları ise gözden çıkarın. Sonra hepsini kendi ruhunuzun sesiyle harmanlayın ve ondan, kendi eşsiz felsefenizi yaratın. Tekrarlayın. Asla bir karara varmayın.
Daha önceki zihin, yeni zihnin sonsuza dek daha yeni bir zihne dönüşmesini sağlar. Kendi kendine uygulanan felsefe asla bitirmez. Daimi bir süreçtir. Ehemmiyetli olan yolculuktur.
- Stratejik cesaretli atılımlar yapın
“Sadece (bir miktar) değişkenliği benimserseniz hayatta kalırsınız.” Nassim Nicholas Taleb
Daha önceki zihniniz, güvenli ve emniyetli olan zihniyetiniz, konfor alanınızın merkezine sıkışmış olan ve daha yeni, daha sıhhatli, daha güncel bir zihniyet yapmak için “kaybetmeniz” şart olan zihindir.
Bu, konfor alanınızdan cesur bir atılım yapmayı gerektirir. Yazgınızı test2 etmenizi gerektirir. Riziko almayı gerektirir. Sıhhatli ve ilerici bir evrim, her zaman rizikolu olmuştur. Pes etmemek ve sadece düşüncelerimizde takılıp kalmamak için riziko almak, ileriye dönük olarak tek sıhhatli ve uygun olan yoldur. Bu yüzden bunda daha iyi olabiliriz.
Dirençlilik çalışın. Dayanıklılık geliştirin. Kendinizi, proaktif olarak kırılgan olmayan bir virtüöze dönüştürün. Bu, birden fazla cesur atılım yapmanızı gerektirir. Özellikle şu üçü gereklidir: Kendini sorgulama cesareti, kendini “yok etme” (kaybetme) cesareti ve kendini yine doğurma cesareti.
Büyümek ve bilhassa sıhhatli ve ilerici bir şekilde büyümek için, rahatsızlık rizikosu almaya istekli olmalıyız. Biraz rahatsızlık veren bir şahsi gelişim, daimi olarak genişleyen bir konfor alanına eşit olacaktır. Kendimizi rahatsız etmeye cesaret etmek, cesaretli atılımların en büyük bölümüdür.
Öyleyse psikolojik koltuk değneklerinizi ve kültürel olarak şartlandırılmış olan parçalarınızı atın. Kendi yolunuzdan çekilin. Aklınızı kaybedin. Atılım yapın. Çıldırın. Richard Feynman’ın dediği gibi, “İlk prensip, kendini kandırmamaktır. Kandırılması en kolay olan kişi sensin.”
- Yalnızlık ve meditasyon yoluyla kendinizin dışına çıkın
“Hayatın ilk yarısı sıhhatli bir ego oluşturmaya adanmıştır, ikinci yarısı içe doğru gittikçe onu serbest bırakmaktır.” C.G. Jung
Bu belki de aklınızı kaybetmek ve yenisini yapmak için en kuvvetli taktiktir. Kendiniz olmamanız, alçakgönüllülüğü öğretir.
Kendinizi nasıl fazla ciddiye almamanız gerektiğini öğretir. Kendiniz olmadığınız vakit her şey olursunuz. Koşullu bağımlılığa rağmen karşılıklı bağımlılığı tecrübelemekte özgürsünüz.
Kendiniz olmamanız, karmaşayı bitirir ve her şeyle bir olmanız en ehemmiyetli hale gelir. Aniden kendi yolunuzdan çıkarsınız. Olmanız şart olan şey olmakta özgür olursunuz.
Kültürel karmaşadan, kalitesiz değerlerden ve insan tecrübe et makinenin tangırdayan çeliğinden arınmış yeni zihniniz burada başlar: Kozmik balçıkta dikilmiş, küçük ve değerli bir fide.
Aklınızı kaybetmenin ve yenisini inşa faktörün 4 yolu yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Hayat üzerinde ortaya çıktı.
Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!