Akıl Sağlığı İyi Yaşlanmanın Temeli Mi? 2022
  • 03 Haziran 2022
  • 158

Yaşlanmak bir süreçtir. Aynı zamanda bireyler, bakıcıları ve sevilen insanlar için pek çok duygunun da ortaya çıkmasına yol açar. Ancak yaşlanmanın illa ki gerilemeyi temsil etmesi de gerekmez. Neticede bazıları tarafından ona “altın yıllar” denilmesi boş yere değildir. 50’li yaşlar ve ötesi, hayatınızın en iyi yıllarını ifade etmelidir.

Ancak bu sadece bazı varsayımlarda bulunursak doğru olur. Bir tanesi, yeterince gelir olmadan emekliliğin finansal olarak stresli bir durum olabileceği gerçeğidir. Yaşlandıkça akıl sağlığı ve fiziksel sağlık konusunda değişimler yaşarız. Aynı zamanda arkadaşlarımızı ve normal rutinlerimizi de özlemeye başlayabiliriz.

İyi Yaşlanmak Ne Anlama Gelir?

Hayattan en yüksek verimi almak daha uzun yaşamakla bağlantılı değildir. Bu durum, iyi yaşlanmakla alakalıdır. Yani yaşlandıkça yüksek bir hayat kalitesinin keyfini çıkarmaya devam etmek anlamına gelir. İyi yaşlanmak ise zihinsel, fiziksel ve duygusal sağlığımıza öncelik vermekle gerçekleşebilir.

Pek çoğumuz amacımızı günlük olarak belirleriz. İşe gideriz, ailemize vakit ayırırız, yeni şeyler öğreniriz, arkadaşlarla vakit geçiririz. Ancak yaşlandıkça genelde bu sorumluluklarımız giderek azalır. Bunun sonucunda kendimizi kaybolmuş gibi hissederiz. Eğer akıl sağlığı uygulamalarımızın kaynağı dışarıdaki işimizse, genelde bunların da ortadan kayboldukları görülür.

Akıl Sağlığı ve Yaşlanma

Akıl sağlığı üzerindeki pek çok konu genelde zihin sağlığı üzerine odaklansa da, sağlığın tek boyutu bu değil. Akıl sağlığı sadece hasta olmamak değildir. Bu, üretken, dirençli ve güçlü kalabilmek için tüm yetenekler ve uygulamaları da içerisinde barındırır.

Akıl sağlığı herkes için aynı şekilde de olmaz. Sizin kendi akıl sağlığı uygulamalarınız sizin bilişsel ve duygusal sağlığınızı güçlendirme ve iyileştirmeye yarar. Dikkatli, odaklanmış, huzur içerisinde hissetmenize ve ayrıca kendi varlığınızı hissedecek şekilde hafifçe mücadele içinde olmanıza yardımcı olacak her şeyi yapabilirsiniz. Bunun anlamı suluboya yapmak, puzzle çözmek, torunlarınızla oynamak veya yeni bir işe girişmek bile olabilir.

Akıl sağlığı uygulamaları özellikle yaşlandıkça daha önemli hale gelirler. İleri yaşla birlikte gelen bilişsel gerileme, kaçınılamaz değildir. Çalışmalara göre yaşlı bireyler 80’lerinde bile daha genç bireylerle eşit zihinsel performans gösterebiliyor, hatta onları geçebiliyorlar.

Her şeyi kontrol edemesek de, sağlığımızı, bilişsel kıvraklığımızı, korumak ve sağlıklı yaşlanmayı sağlamak için yapabileceğimiz pek çok şey var. Aşağıda iyi yaşlanmak için 10 ipucu var.

İyi Yaşlanmak İçin 10 İpucu

Düzenli Spor

Düzenli sporun pek çok önemli faydası vardır. Birincisi, hem zihni hem de bedeni aktif tutmasıdır. Daha iyi uyumanıza da yardımcı olabilir. Araştırmalara göre spor, stres yönetiminde de önemli bir rol oynuyor.

Fiziksel aktivite genel sağlığınızın bir parçasıdır. Bunun için illa ki spor salonunda zorlanmanıza gerek yok. Sadece bazı sağlıklı alışkanlıklar edinmek bile yeterli olabilir. Merdivenleri kullanmak, buluşmalarınızdan bazılarını yürüme toplantılarına dönüştürmek gibi şeyler size yardımcı olacaklardır.

Doktoru Ziyaret Edin

Düzenli kontrollere gitmek her zaman iyi bir fikirdir ancak yaşlandıkça bu kontroller daha önemli hale gelirler. Doktoru düzenli olarak ziyaret etmek, sağlığınızın korunmasına yardımcı olur. Ayrıca hastalıklar başlamadan onları önlemeye veya daha ciddi hastalıkları daha erkenden yakalamanıza da yardımcı olur.

Doktora gittiğinizde büyük de olsa küçük de olsa ona tüm endişelerinizden bahsedin. Sağlığınız konusunda proaktif olmanın en önemli parçası, iletişimde bulunmaktır. Doktor taramalar, takviyeler veya yaşam tarzı değişimleri önerebilir.

Bol Bol Uyuyun

Pek çoğumuz her gece yeterince uyumanın önemini es geçeriz. Sadece bir gece uyumamak bile fiziksel olarak rahatsızlık verir, negatif duygular ortaya çıkarır, pozitif duyguları azaltır. Yaşlandıkça daha az uyku gerektiğine dair efsanelere rağmen yaşlı yetişkinlerin de günde 7-9 saat uyumaları gerekir.

Emekli de olsanız, çalışıyor da olsanız, uyku takviminizi düzenlemeniz gerekir. Eğer doğal olarak gece kuşuysanız, erken kalkmak uyku yoksunluğu çekmenize yol açabilir. Daha iyi dinlenmiş hissetmek ise hayatınızın her alanında daha iyi olmanızı sağlar.

Pozitif Kalmak

Pek çoğumuz emekliliği sonunda istediğimiz şeyleri yapma şansını kazanmak olarak görürürüz. Bazıları ise iş hayatlarından buna geçiş sağlamak için zaman ihtiyaç duyar.

Pozitif kalmaya çalışın. Toplum genellikle yaşlanma sürecinden korkutucu bir süreç gibi bahseder. Ancak hayatın çok etkileyici bir zamanıdır. Gelişimsel bir zihin yapısına sahip olmak, hayatınızın bir sonraki aşamasındaki imkanlara göz atmanızı kolaylaştırabilir.

Aile ve Arkadaşlarınızla Bağ Kurmak

İyi ilişkiler kurmak sadece birlikte TV izlemek değildir. Aile ve arkadaşlarımızın genel sağlığımız üzerinde ölçülebilir etkileri vardır. Sevdiğimiz insanlarla vakit geçirmenin yüksek tansiyonu önleyebildiği, bağışıklık sistemini güçlendirebildiği, depresyon ve anksiyete oranlarını azaltabildiği görülüyor.

Yeni Bir Şeyler Öğrenmek

Zihninizi yeni şeyler öğrenerek aktif tutun. Hangi yetenekleri kovaladığınız önemli değil, tek önemli olan zorlayıcı ve ilginç bulmak. 35 yaş üzeri bireylerin %17’si üniversiteye gidiyor ve pek çok okul da ikinci üniversite gibi kolay girilebilen seçenekleri sunuyor.

Neyi öğreneceğiniz konusunda bir sınırlama yok ancak kendinden ödüllendirici olan şeyler daha yardımcı olurlar. Aktiviteden sırf kendisi için ne kadar çok keyif alırsanız, bir akış deneyimleme ihtimaliniz o kadar artar. Bu akış süreci, daha az anksiyete, daha fazla pozitif his ve azalan stres düzeyleri ile bağlantılıdır.

Sağlıklı Gıdalar Tüketin

 

Dengeli bir beslenmenin sağlıklı kalmanın önemli bir parçası olması şaşırtıcı değil. Yediğimiz şeyler kolesterol, kalp hastalığı riski ve hayat kalitesi gibi pek çok konuda sağlığımızı etkilerler.

Sağlıklı bir beslenme kişiden kişiye değişir ve herhangi bir konuda endişenizi beslenme uzmanınıza anlatmanız gerekir. Ancak pek çok uzman, tam tahıllar ve taze sebzelerin de olduğu iyi planlanmış bir beslenmenin olması gerektiği konusunda hemfikirdir.

Özellikle yeterince kalsiyum ve D vitamini aldığınızdan emin olmanız gerekir. Bunları tam gıdalardan da alabilir, takviyelerle de alabilirsiniz. Kalsiyum kemik erimesi ve çatlak riskini azaltır. D vitamini düzeylerinin düşük olması ise pek çok sağlık problemi konusunda risk faktörüdür. Bunlar arasında kanser, kalp damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon ve bilişsel gerileme vardır.

Sevdiğiniz Bir Şeyi Yapın

Hobiler tüm yaşlardan insanlar için önemlidirler. Amatörlük hissini geliştirirler, oyunculuk ve yaratıcılık sağlarlar. Ancak hobilerimizin sağlığımız üzerinde de faydaları vardır.

Yoga da yapsanız, yeni bir dil de öğrenseniz, zihinsel olarak aktif kalmak sevdiğimiz şeylerle bağ kurmuş hissetmemizi sağlar. Yaşlandıkça eğlenceli, keyifli aktivitelere dalmak, sağlıklı bir başa çıkma mekanizması oluşturmamıza yardımcı olur ve daha dirençli hale geliriz. Yaşam süremizin artmasına da yardımcı olabilir.

Zihinsel ve Fiziksel Sağlığa Öncelik Verin

Yaşlandıkça fiziksel sağlığımıza önem veririz ancak zihinsel sağlığı da unutmamak gerekir. 55 yaş üzerindeki yetişkinlerin %20’sinde bir zihin sağlığı problemi olduğu belirtiliyor. Yaygın şekilde yaşlılarda anksiyete, depresyon, hafıza kaybı ve bilişsel gerileme bulunuyor.

Ancak zihin sağlığınıza iyi bakmak sadece zihinsel hastalıklara sahip olmamak değildir. Farkındalık yaratmak, stres yönetimi ve bazen kendinizi zorlamak da önemlidir.

Anın Tadını Çıkarın

Mark Twain’in bir sözünü bu noktada anımsamak gerekir: “Yaşlandığınız için şikayet etmeyin. Yaşlanmak, pek çoklarına sunulmamış bir ayrıcalıktır.” Biz de sık sık yaşlanmanın bir hediye olduğunu fark etmeyiz. Bu keyif alınması gereken bir şeydir.

Anın tadını çıkarın. Minnettar olun ve kendinizi size yakın olan şeylerle çevreleyin. Sizi gerçekten mutlu edebilecek ve hep istediğiniz şeyleri yapın. Küçükken hep büyümek istediğiniz kişi oldunuz ve artık bunun tadını çıkarın.


Kaynak: https://www.aysetolga.com/akil-sagligi-iyi-yaslanmanin-temeli-mi

Bu içeriği paylaş