Akciğer Tüberkülozu Nedir ve Belirtileri Nelerdir? 2021
  • 12 Ocak 2021
  • 291

Akciğer tüberkülozu, 20. asrın başlarında çok ciddi bir halk sıhhati meselesiydi. Aslında, tahminen 7 kişiden 1’i bu sebeple can vermiştir. Bir takım ilaçların geliştirilmesiyle hastalık 1940’lardan beri kontrol altına alındı.

Bununla beraber, ara ara enfeksiyon salgınları ortaya çıkar. Akciğer tüberkülozu, bilhassa rehabilitasyonu zor olan ve çok dirençli olarak adlandırılan bir çeşitliliğin ortaya çıkması hasebiyle bir mesele olmaya devam etmektedir.

Akciğer tüberkülozu nedir?

Akciğer tüberkülozu, Mycobacterium tuberculosis isimli bir bakterinin kapı araladığı bir hastalıktır. Çoğu vaziyette, bu mikroorganizma kendisini akciğerlere yerleştirir. Bununla beraber beyin ve böbrekler gibi diğer uzuvların yanı sıra omurga yapılarını da etkileyebilir.

Ehemmiyetli bir husus, akciğer tüberkülozu hastalığı ile latent (saklı) enfeksiyonun değişik olmasıdır. Birincisi ananesel patolojidir. İkincisi, bakterinin vücutta olduğu, ancak bu şekilde patolojiye kapı aralamadığı bir vaziyettir. Sanki uykudaymış gibi.

Bakteriyi soluyan çoğu insan, onunla savaşabilen ve netice olarak çoğalmasını önleyen bir bağışıklık sistemine sahiptir. Bununla beraber, mikroorganizma hiçbir belirti olmasa dahi hala oradadır.

Bu bakteriler yıllarca veya ömür boyu hareketsiz kalabilir. Bununla beraber, bağışıklık sistemi zayıflarsa, aktif hale gelirler, çoğalırlar ve potansiyel olarak ölümcül akciğer tüberkülozu hastalığına kapı aralarlar.

Akciğer tüberkülozu yapan bakteri Tüberküloza kapı aralayan bakteriler akciğerlerde uykuda kalabilir.

Akciğer tüberkülozunun nedenleri

Akciğer tüberkülozu, bakterilerin kapı araladığı bulaşıcı bir hastalıktır. Bu, enfekte bir kişinin enfeksiyonu olmayan birine bulaştırabileceği mananına gelir. Enfeksiyon saklı ise dağılma yoktur.

Bulaşma, hastalığı olan bir kişinin öksürüğünden veya aksırmasından su damlacıkları yoluyla gerçekleşir. Bir hayli kişi akciğer tüberkülozundan ciddi bir hastalık olmaksızın iyileşir. Ancak kimi vaziyetlerde enfeksiyon, olduktan yalnızca birkaç hafta sonra yine etkinleşir.

Daha fazlasını keşfedin: Böbrek Tüberkülozu: Tanı ve Rehabilitasyon

Riziko etmenleri

Bazı insanlarda akciğer tüberkülozu gelişme rizikosu daha yüksektir. Bunlar aşağıdaki grupları içerir:

  • Çocuklar: 2 yaşın altında.
  • Yaşlılar: 60 yaşın üzerindeki kişiler.
  • Zayıflamış bağışıklık sistemi: HIV ve diyabet gibi hastalıklardan veyahut ilaç veya kemoterapi almaktan

Bir kişi yetersiz beslenirse, sıhhatsiz şartlarda yaşarsa veya enfekte insanlarla temas halinde olursa, akciğer tüberkülozuna yakalanma rizikosu artar. Ayrı olarak, HIV hastalarının, hanesizlerin veya dirençli türlerin daha fazla olduğu topluluklarda salgınlar daha sık görülür.

Ayrı olarak bu yazı da alakanızı çekebilir: Rifampisin ve Tüberküloz İle ilgili Bilmedikleriniz

Riziko oluşturmayan etmenler

Belirtmiş olduğumuz gibi, gizli enfeksiyonu olan bir kişi hastalığı başkalarına yaymaz. Aynı şekilde, tüberküloz, el sıkışmak veya şahsi eşyaların (diş fırçası, çatal bıçak vb.) paylaşılması gibi temaslarla dağılmaz.

Yiyecek ve içecekleri paylaşarak, öpüşerek, aynı tuvaleti kullanarak veya enfekte bir kişinin yatağına temas ederek de dağılmaz. Akciğer tüberkülozu olan bir kişinin dokunduğu yüzeylerin dezenfekte edilmesi ihtiyaç duyulan değildir.

Akciğer tüberkülozu belirtileri

Akciğer tüberkülozunun en ananesel semptomu, üç hafta veya daha uzun sürebilen şiddetli bir öksürüktür. Bu öksürüğe çoklukla kanlı balgam eşlik eder. Etkilenen kişi büyük bir rahatsızlık hisseder ve aşağıdaki semptomlara sahiptir:

  • Göğüs ağrısı
  • İştahsızlık ile beraber zayıflık veya yorgunluk kilo kaybına kapı aralar
  • Gece terlemeleri ile ateş ve titreme
  • Göğüste hırıltı ve soluk almada güçlük

Akciğer tüberkülozu olan bir takım kişilerde ileri aşamalarda Hipokratik parmaklar (çomak parmak) isimi verilen semptom görülür. Bunlar, genişleyen, baget şeklinde ve tırnak uzama açısında bir farklığa sahiptir.

Ayrı olarak boyunda ve vücudun diğer bölümlerinde hassas veya şişmiş lenf düğümleri olması da yaygındır. Benzer şekilde akciğer etrafında plevral efüzyon, başka bir deyişle sıvı olabilir. Bir takım vaziyetlerde, karaciğer irini, kahverengi veya turuncu gözyaşı ve idrar, kızarıklık ve görme farklıkları gibi komplikasyonlar ortaya çıkar.

Akciğer filmini inceleyen doktor Saklı tüberküloz, başka bir patoloji için istenen bir testle belirler.

Erken teşhis prognozu iyileştirir

Saklı enfeksiyonu olan hastalar rastgele bir semptom göstermez veya rastgele bir rahatsızlık hissetmez. Bir cilt testi veya kan testi, başka bir nedenle teste girdiklerinde TB için pozitif olduklarını ortaya koymaktadır. Hiçbir belirti olmasa bile, bozukluğun ilerlemesini önlemek için rehabilitasyona başlamak ehemmiyetlidir.

Akciğer tüberkülozunun tespit etmesi ve rehabilitasyonu erken gerçekleştiğinde prognoz mükemmeldir. Belirtiler genellikle iki ila üç hafta içinde kaybolur. Hastalığın uygun şekilde rehabilitasyon edilmemesi ölümcül sonuçlara yol açar.

Akciğerleri Arındırmak İçin Tabii Analiz eder Akciğerleri Arındırmak İçin Tabii Analiz eder Akciğerleri arındırmak çok ciddi bir şeydir. Zira doğru bir şekilde işlemelerini bozmak için onları tehdit eden pek çok etmen vardır. Daha fazla oku »

La entrada Akciğer Tüberkülozu Nedir ve Belirtileri Nelerdir? aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş