Ağız Ülserleri ya da Yaraları: Bilmeniz Gereken Her Şey 2021
  • 14 Ocak 2021
  • 294

Ağız ülserleri veyahut yaraları dudaklarda ya da diş etlerinin dibinde görülen lezyonlardır. Yanakların iç bölümünde, damakta ve bademciklerin etrafında de görülebilirler.

Bu lezyonlar çoklukla acı vericidir; bu yüzden dişlerinizi fırçalamak, yemek yemek, bir şeyler içmek ya da konuşmak gibi aktiviteler kimi rahatsızlıklara kapı aralayabilir. Ağız ülserleri genellikle çevreninde kırmızı bir alan olan beyazımsı bir oval görünümündedir.

Uzmanlar, bunların nüfusun takriben %25’ini etkilediklerine inanmaktadır. Kadınlarda, ergenlerde ve bu rahatsızlığa değin bir aile öyküsü olan insanlarda daha sık görülürler. Bulaşıcı değildirler ve seyrek bunlara sahip olan kişi için sıhhat rizikosu oluştururlar.

Okumaya devam edin: Herpetik Keratit Neden Olur?

Ağız Ülserleri Türleri

Ağız ülserleri değişik şekillerde sınıflandırılabilir. Sadece çok nadir görülürlerse, akutturlar. Ancak tekrarladıklarında kronik olarak kabul edilirler. Muayenehane belirtilerine göre üç tipte olabilirler: büyük, minör ya da herpetiform. Hadi bunların her biri ile ilgili daha fazlasını öğrenelim:

Majör

Majör ülserler ya da pamukçukların çapları 10 milimetreden fazladır ve tek başlarına ya da gruplar halinde görünebilirler. Bu ülserler dokuya daha derin nüfuz eder ve genellikle bir haftadan fazla sürerler, hem de bazıları aylarca orada kalır. Kaybolduklarında iz bırakabilirler ve genellikle dudaklarda, damakta, dilde, yutakta ve yanaklarda gerçekleşirler.

Minör

Küçük pamukçuk yaralarının çapı 10 milimetreden azdır ve bu vaziyetin en sık görülen şeklidirler. Sığdırlar ve dilin kenarlarında ya da dudakların ya da yanakların iç mukozasında bulunurlar. Bitişik bölgelere dağılan yoğun bir acıya kapı aralarlar, ancak çoğu kez bir haftadan kısa müddette kendi kendine kaybolurlar. Aralıklı bir biçimde birkaç sefer görünürler.

Herpetiform

Bu tür ağız ülserleri, uçukların kapı araladığı yaralara benzer yaralar oluşturur. Herpetiform, yine ortaya çıkma eğiliminde olmasına karşın bulaşıcı değildir. Katiyen 3 milimetreden büyük olmayan birkaç küçük grupta oluşur. Bazen daha büyük lezyonlar oluşturmak için bir araya gelir.

Dudağının içerisinde ağız yaraları olan bir kişi. Ağız ülserleri minör, büyük veyahut herpetiform olabilir.

Ağız Ülserleri veyahut Ağız Yaraları Neden Ortaya Çıkar?

Ağız ülserlerinin ortaya çıkmasının pek çok nedeni vardır. Çoğu vaziyette, aşağıdaki tetikleyicilerden kaynaklanır:

  • Yanlış hizalanmış, kırılmış veyahut kendini ısıran dişlerin ovması. Takma dişler veyahut braketler mevzubahis olduğunda gerçekleşen yetersiz sürtünme de bir mesele olabilir.
  • Şiddetli fırçalama veyahut sodyum lauril sülfat içeren diş veyahut ağız hijyeni ürünlerinden meydana gelen yaralanma.
  • Sigara kullanmanın kapı araladığı yanıklar veyahut çok sıcak yiyeceklerin sebep olduğu yanıklar.
  • Kadınlarda bir takım ilaçlara ve menstrüasyonun kapı araladığı hormonal farklıklara reaksiyon.
  • Duygusal stres ve uyku eksikliği.

Bazen ağız ülserlerine B12 vitamini, çinko, folik asit veyahut demir eksikliği kapı aralar. Ağızdaki bakterilere karşı alerjik bir cevap da olabilirler.

Bu lezyonların; enflamatuvar bağırsak hastalığı, şeker hastalığı, HIV/AIDS, Crohn hastalığı, çölyak hastalığı, otoimmün hastalıklar veyahut ağız kanseri gibi ciddi sıhhat meselelerinin bir belirtisi olduğu daha ciddi olaylar vardır.

Bu yazımız da alakanızı çekebilir: Dünya AIDS Günü İle ilgili Her Şeyi Öğrenin

Ağız Ülserleri İçin Rehabilitasyonlar

Çoğu ağız ülseri veyahut ağız yarası zararsızdır ve rehabilitasyon gerektirmez. Ekseriyetle 7-14 gün içinde remisyona girerler. Prensip olarak; bunlara ürünlerin, yiyeceklerin veyahut ilaçların kapı aralayıp olmadığını belirlemek uygun olacaktır. Bu vaziyette yapılacak en iyi şey, bu öğeleri rastgele bir meseleye sebep olmayacak başka ürünler ile değiştirmektir.

Şayet bunlar bir yaralanmanın neticesiyse veyahut nedenleri bilinmiyorsa, pamukçuk rehabilitasyonu, rutininizde bir takım farklıklar yapmaktan ve semptomları hafifletmek için natürel ilaçlar kullanmaktan oluşur:

  • Ağzınızı ılık, hafif tuzlu su ile çalkalayın: Bunu dört dakika süresince günde üç sefer yapın. Sonra, soğuk suyla gargara yapın.
  • Bol sıvı tüketin ve sıcak, baharatlı, turunçgillerli veyahut çok tuzlu veyahut baharatlı yiyeceklerden kaçının. Elbette, tütünden kaçının.
  • Parasetamol gibi reçetesiz satılan ağrı kesiciler alabilirsiniz.
  • Spor yapmak veyahut stres için deşarj olma teknikleri uygulamak, dikkatinizi rahatsızlıktan uzaklaştıracak seçeneklerdir.
  • Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın ve dişleriniz kötü vaziyetteyse diş hekiminizi ziyaret edin.

Semptomların çok şiddetli olması, hane ilaçlarının işe yaramaması veyahut meselenin tekrar ortaya çıkması vaziyetinde, doktorunuzu ziyaret etmenizi netlikle tavsiye ederiz. Hane ilaçlarından ve rutininizdeki bir farklıktan daha fazlasına ihtiyacınız olabilir.

Olası Komplikasyonlar

Ana potansiyel karmaşıklık, problemin çok sık tekrar ortaya çıkması veyahut ülser süperenfeksiyonunun olmasıdır. Bunun gerçekleşmesini önlemek için doktorunuz klorheksidin hidroklorür, heksetidin, povidon-iyot, benzalkonyum klorür veyahut sodyum borat içeren topikal oral antiseptikler reçete edebilir.

Doktorunuz bunların nasıl uygulanmaları gerektiğini belirtmelidir. Bir takım vaziyetlerde, bilhassa ülserler büyükse veyahut tekrar ediyorsa doktorlar antibiyotik bile reçete edebilir.

Dişlerini fırçalayan bir adam. Ağız hijyeni için dişlerinizi fırçalamak, pamukçuk yaralarını önlemeye gelince mükemmel bir bağlaşıktır.

Ağız Ülserlerinden Kaçınmak ve Teklifler

Uçuk oluşumunu önlemenin en iyi yolu uygun hijyen alışkanlıklarını sürdürmektir. Günde en az üç sefer dişlerinizi fırçalamalı, diş ipi ve tahriş edici olmayan bir durulama suyu kullanmalısınız. Ayrı olarak senede en az bir kez diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.

Sağlıklı ve balanslı bir beslenme düzeni bu vaziyeti önlemeye yardımcı olur. Şayet vaziyet tekrarlıyorsa en çok önerilen şey; asitler, baharatlar ya da çok kederli yiyecekler gibi ağzı tahriş edebilecek gıdalardan kaçınmaktır. Olası alerjilerin de farkında olmak ehemmiyetlidir.

Düzenli fiziksel etkinlik ve gevşeme teknikleri uygulamak stresi kontrol etmek için tesirli tedbirlerdir. Ağız ülserleri genellikle bir kaygı nedeni olmamalarına rağmen, bazı durumlarda tıbbi yardım gerektirirler. Dikkat edilmesi şart olan bazı durumlar şunlardır:

  • Ağır ağır dağılmaya ve büyümeye başlarlarsa.
  • Çok fazla ağrı ya da rahatsızlığa kapı aralarlarsa.
  • Üç haftadan fazla sürdüklerinde.
  • Garip görünüyorlarsa ya da ağızda kir oluştururlarsa.

Ayrı olarak ağrı çok şiddetli olduğunda ya da bu yaralar ateş gibi ek semptomlar oluşturduğunda bir uzmana gitmenizi tavsiye ederiz. Bazen bu küçük tedbirler, gelecekte büyük sorunlardan kaçınmak için çok ehemmiyetlidir.

Uçuklardan Hızlıca Kurtulmak İçin 5 Yol Uçuklardan Hızlıca Kurtulmak İçin 5 Yol Uçuklardan hızlıca kurtulmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Son bir tedavi yoktur fakat sebep oldukları semptomlar hafifletilebilir. Daha fazla oku »

La entrada Ağız Ülserleri ya da Yaraları: Bilmeniz Gereken Her Şey aparece primero en Sağlığa bir adım.

Bu içeriği paylaş