Ağaçları 5 duyumuzla takdir etmek
  • 25 Kasım 2020
  • 773

“Bir ağacın içinde yaşamak, yaratımın merkezinde balansta hissettirdi. İlk elden görebildiğimiz ve göremediğimiz her şeyin hayat ağında iplikler gibi bağlı olduğunu öğrenmemi sağladı.” – Julia Hill

Ağaçlar dünyadaki tüm yaşam formları gibi özel fertlerdir. Sayısız yaratık için gıda ve korunak sağlarlar. İnsanlar için ağaçlar ateşler için yakıt, araçlar ve yapılar için odun, güzellikleri ve heybetleri ile esin sağladılar. Ağaçlar uzun müddet süresince yer ve gök elementleri için bir bağın simgesi oldular ve pek çok kültürde mukaddes olarak görüldüler. Ağaçlar olmasaydı, bildiğimiz haliyle hayat olmazdı. Aldığımız her soluk, bir ağacın armağanıdır.

Ağaçlarla oturmak, dikkatimizi mevcut ana vermek, derin soluk almak ve soluk alırken içimizden geçen hayat gücünün farkında olmak, kuvvetli bir uygulama yaratabilir. Ormanda, kendisiyle devamlı olarak iletişim içerisinde olan bir etrafa batmış vaziyette oluruz.

Beş duyumuz ile ağaçlarla bağ kurmanın yolları aşağıda.

Ses: Bir ağaçla duyma duyusu ile iletişim kurabiliriz. Rüzgar tarafından hareket ettirildiğinde yaprak ve dalların çıkardıkları seslere odaklanın.

Dokunma: Kabuğunun, yapraklarının veya iğnelerinin dokusuna odaklanarak ağaçlara dokunarak ağaçla iletişim kurabilirsiniz. Köklerin yerle olan irtibatını benimseyebilir ve ağacın yoğunluğuna bakarken onun gövdesinin güçlü desteğini hissedebilirsiniz.

Koku: Bir ağacın kokusu ile onunla iletişim kurabiliriz. Ormanın yaydığı güçlü koku duygularımızı uyandırır. Koku duyusu dışarıda mindful meditasyon için bir odaklanma noktası olabilir. 

Görme: Bir ağacın şekline, yapısına ve hareketlerine bakarak onunla iletişim kurabiliriz. Ağaca bir süre bakabilir, rüzgarın onu sallayışını, kuşların hareketlerini gözlemleyebiliriz. Her ağaç kendi içinde bir dünyadır ve her bir ağaç ismini bilsek de bilmesek de katiyen tamamiyle bilemeyeceğimiz bir gizemdir.

Tat: Ağaçlarla tat duyusuyla iletişim kurmak da olası. Ağaçlarda yetişen elma gibi meyveler var. Ayrı olarak çeşitli şuruplar veren ağaçlar da var. İğne yapraklı çamların yapraklarından çay da hazırlanabilir.

Ak çam çayı nasıl yapılır: Biraz ak çam iğnesi toplayın, bunları kaynar suya atın, 1-3 dakika demlendirin. Çayda çamın kokusu ve aroması ile tadı olacaktır. Dilerseniz şurup da ilave edebilirsiniz. Koklamak, tatmak ve bu tecrübesi zenginleştirmek için vakit tanıyın. Bu uygulama ile kendi içinizde küçük bir orman yaratabilirsiniz.

Ağaçları 5 duyumuzla takdir etmek yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Hayat üzerinde ortaya çıktı.

Bu içeriği paylaş