Açık Kalp Ameliyatı: Tüm Bilmeniz Gerekenler 2021
  • 27 Şubat 2021
  • 462

Açık kalp operasyonu, göğsün açılıp kalbin açığa çıkarıldığı her türlü cerrahi işleme verilen isimdir. Yetişkinlere en sık uygulanan kalp operasyonu türüdür ve son zamanlarda %2’nin biraz üzerinde olduğu düşünülen çok düşük bir ölüm rizikonuna sahiptir.

Açık kalp operasyonu, ekseriyetle koroner arterlerdeki bir arızayı onarmak için yapılır. Bu damarlar daralır, kan akışını engeller veya açık kalp operasyonunun düzeltebileceği kusurlara sahip olur.

Lille Üniversitesinden Dr. David Montaigne tarafından yürütülen bir araştırma, kalbin sirkadiyen döngüye duyarlı olduğunu gösteren enteresan bir data sunmuştur. Bu nedenden dolayı işlemin öğleden sonra yapılması operasyon esnasında rastgele bir olaya maruz kalma rizikonunu %50’ye varan oranlarda azaltmaktadır.

Bunu da okuyun: Kalp Hastalıkları Nasıl Teşhis Edilir

Açık kalp operasyonu ne vakit yapılmalıdır?

Açık kalp operasyonu çoğunlukla bir kişinin koroner bypass cerrahisine (İngilizce kısaltmasıyla CABG) ihtiyacı olduğunda yapılır. Emel, kalp krizi rizikonunu azaltmak için kalbe kan akışını yine sağlamaktır.

Koroner kalp hastalığı, arterler daraldığında ve sertleştiğinde ortaya çıkar. Bu, kalp duvarlarında tabak şeklinde yağ birikmesi sebebiyle oluşur. Bu şartlarda kan düzgün akamaz ve bu da tıkanmaya kapı aralayabilir.

Açık kalp ameliyatı aletleri yerleştirmek, kalp nakli yapmak gibi cerrahi müdahalelerin yanı sıra ayrı olarak valfleri veya hasarlı veya anormal diğer kalp alanlarını değiştirmek veya onarmak için de yapılır.

kalp Tek tip açık kalp operasyonu yoktur, en az iki tip açık kalp operasyonu vardır.

En sık yapılan açık kalp operasyonları

En sık yapılan açık kalp operasyonları ikisi şu şekildedir: Koroner arter baypas greft cerrahisi ve kalp kapakçığına müdahale. Aşağıdaki örneklerle bu konuyu daha teferruatlı ele alalım.

Koroner arter baypas operasyonu

Koroner arter baypas grefti (CABG) olarak da bilinir. En sık uygulanan metot budur. Kan taşıyan kan damarları daraldığında bu operasyona ihtiyaç duyulur. Bu vaziyeti düzeltmek için koroner arter baypas yapılır.

Yapılan işlem vücudun başka bir yerinden alınan damarın bir bölümü alıp kan akışını kalp adalenine erişecek şekilde yeniden yönlendirmek için yeni bir yol oluşturmayı içerir. Arterde tıkalı birkaç alan varsa, birkaç baypas yapılması gerekecektir.

Kalp kapağına cerrahi müdahale

Kalbin dört kapağı vardır: aort, mitral, pulmoner ve triküspit. Her biri, kalbin ayrıldığı odalardan bir diğerine kan pompalar. Kan akışını sağlayan kapaklar anormal şekle sahip ise, düzeltmek için açık kalp operasyonu yapılabilir.

Bazen daralırlar ve kan düzgün akamaz; bu vaziyete stenoz denir. Diğer vakitlerde, valfler olması gerektiği gibi kapanmaz ve kan ileriye değil, geriye doğru akar: bu geriye doğru çekilme veya açılıp kapanan kapakçıklarda olan bir meseledir. Tüm bu meselelerin düzeltilmesi gerekir.

Bu operasyon nasıl yapılır?

Açık kalp operasyonu üç ile altı saat arasında sürer. Göğsün ortasında 8 ile 10 inç arasında açılan dikey bir kesi ile başlar. Daha sonra göğsün merkezindeki kemik olan sternum kesilir (bu işleme sternotomi denir). Artık kalp tamamiyle görünebilir vaziyettedir.

Bazen, kanı tüplerden çeken ve kalbin pompalama hareketini üstlenen bir kardiyopulmoner baypas makinesi kullanılır. Bu, kalp uzvun durması mananına gelir. Bu makine olmadan da ameliyat yapılabilir.

İşlem yapıldıktan sonra, kalp operatör iki kesik tarafı birleştirerek sternumu (göğüs kemiğini) kapatır. Bu, tellerle veya sert sabitleme yöntemi ile yapılabilir. Daha sonra en başta yapılan kesi kapatılır.

Bunu da keşfedin: Miyokard İnfarktüsü Nedir?

Açık kalp ameliyatına kendimizi nasıl hazırlamalıyız?

Bir kişinin açık kalp ameliyatı öncesinde kendisini kaygılı hissetmesi normaldir. En çok önerilen şey, prosedür ile ilgili kendinizi iyi bilgilendirmek ve cerrahi müdahaleyi gerçekleştirecek ekibe güvenmektir. Bu müdahalelerin yüzlercesinden her gün çok pozitif sonuçlar alınmaktadır.

Doktorunuz size operasyondan iki hafta önce sigarayı ve bir takım ilaçları bırakmanızı söyleyebilir. Aynı şekilde operasyondan evvelki gece yarısından itibaren yiyecek tüketilmemelidir. Hasta göğsünü antibakteriyel sabunla yıkamalı ve varsa o bölgedeki tüyleri tıraş etmelidir.

Rizikoları nelerdir?

Kalp rahatsızlığı ne kadar gelişmişse, açık kalp operasyonu rizikonuz de o kadar yüksektir. Bununla birlikte her müdahalenin, bir takım beklenen karmaşıklık marjı vardır. Bu cerrahi müdahale sonrasında yaşanacak olan mesele miyokardda atakların acı vermesi veya dolaşım modifikasyonuna bağlı serebrovasküler kazalardır.

Pıhtı oluşumu ile beraber akciğer veya böbrek yetmezliği de gelişebilir. Bu vaziyet kendini idrarda farklıklar ve soluk darlığı (nefes darlığı) ile kendini gösterir. Enfeksiyonlar ve kanama, müdahale sırasında düşünülmesi şart olan diğer komplikasyonlardır.

Nörolojik açıdan bakıldığında ise bellek kaybı ve zihni netlik kaydedildi. Bunun nedeni de kullanılan genel anestezinin tesirlerine bağlıdır.

Açık kalp ameliyatından sonra iyileşme süreci

Normal olan ameliyattan sonra 24 saat yoğun bakım biriminde himaye altında tutulmaktır. Hastanın iki veya üç göğüs drenaj tüpünün yanı sıra bir intravenöz sıvı çıkışı ve idrarı çıkarmak için bir kateteri olacaktır. Hastanede kalış müddeti 7 ile 10 gün sürebilir.

Kesi idaresi

Cerrahi yara geniştir ve özel bakım gerektirir. Kesiğe dokunmadan önce ve sonra ellerinizi iyice yıkamalı, alanı sıcak ve kuru tutmalısınız. Olası enfeksiyon belirtileri veya herhangi bir anormallik durumunun mevzubahis olma ihtimaline karşı kesi kontrol edilmelidir. Sadece yaralı bölge doğru bir şekilde iyileşmeye başladığında duş alınmalıdır.

Ağrı

Reçeteye yazılan ağrı kesicilerle ağrıya müdahale edilir. Başta boğaz olmak üzere tüm vücuttaki adalelerde ağrı olabilir. İlaçlar büyük bir disiplinle ve reçete edildiği gibi alınmalıdır.

Dinlenme

Olası olduğunca dinlenmek en doğru olan metottur ancak bir takım kişiler açık kalp operasyonu sonrası uyumakta zorluk çekmektedir. Kafein tüketilmemesi, yatağın daha rahat olması için ayarlanması ve uykuya dalmadan yarım saat önce ağrı kesicinin alınması önerilir.

Rehabilitasyon

Kardiyak rehabilitasyon programları, fiziksel etkinlik, riziko etkeni idaresi ve stres, anksiyete ve çöküntüsü rehabilitasyon etmeye yönelik tedbirleri içerir. Bu tür aktiviteler, büyük yararları olması hasebiyle şiddetle önerilir.

Rizikolar Bu müdahalelerin rizikoları vardır ancak tıbbi gelişmeler onları en üye indirmiştir.

Açık kalp operasyonu geçiren kişinin sabırlı olması gerekir

Açık kalp operasyonundan sonra iyileşmenin yavaş ve kademeli olduğunu aklımızda bulundurmak gerekir. Hatıranda sonuçlar veya iyileştirmeler beklenmemelidir. Kendinizi daha iyi hissetmeniz altı haftaya kadar sürebilir.

Kontrollere gitmek ve doktorun tüm direktiflerine uymak hayati ehemmiyete sahiptir. Bu tip bir cerrahi müdahale başarılı sonuçlar verir ve kalp problemleri yaşayan kişinin hayata standardı yükselir, hasta hayata daha olumlu bakar.

Kalp Krizi ve Önlemeye Yardımcı Olacak 5 Alışkanlık Kalp Krizi ve Önlemeye Yardımcı Olacak 5 Alışkanlık Kalp krizi, kan akışı kesildiğinde başlayan ve dolayısıyla dokuların yeterli oksijen almasını engelleyen ciddi bir hastalıktır. Daha fazla oku »

La entrada Açık Kalp Ameliyatı: Tüm Bilmeniz Gerekenler aparece primero en Sıhhate bir adım.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.

Bu içeriği paylaş