Kalp ve damar sistemini tehdit eden pek çok hastalık bulunmaktadır. Bu tür hastalıklar genel olarak kalp hastalığı olarak sınıflandırılır. Son zamanlarda çok yaygın bir biçimde rastlamak olası olan bu hastalıklar bir takım ülkelerde ölümlerin başlıca sebebi olarak ön tasarıya çıkmaktadır.
Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 2017 seneninde dünya genelindeki ölümlerin %30’u kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanmıştır. Natürel olarak kalbin işleyişini bozan her türlü rahatsızlık herkes için ciddi manada bir kaygı kaynağı mananına gelir. Bu yüzden en yaygın biçimde görülen kalp hastalıkları ve bunların semptomlarını sizler için bir araya getirdik.
1. Yüksek Tansiyon
Kalp hastalıkları arasında en yaygın görülenlerden biri yüksek tansiyondur. Normal şartlarda kan, damarlar üzerine belirli miktarda bir basınç uygular. Buna kan basıncı veyahut arteriyel basınç isimi verilir.
Bazı vaziyetlerde bu basınç o denli yükselir ki vücut uzuvlarına zarar vermeye başlar. Bu mesele vücutta dolaşan kan miktarının artmasından ya da damar çapının azalmasından kaynaklanıyor olabilir.
Avrupa Kardiyoloji Derneği verilerine göre sistolik kan basıncı (büyük tansiyon) 140 mmHg’den büyük ya da diyastolik kan basıncı (küçük tansiyon) 90 mmHg’den büyük olan bir kişide hipertansiyon vardır. Bu noktada en pozitif ayrıntı ise bu hastalığın kolay bir biçimde teşhis edilebilmesi ve rehabilitasyonunun mümkün olmasıdır.
Semptomları
Bu hastalığın özel bir semptomatolojisi bulunmamaktadır. Başka bir deyişle pek çok insan farkında olmadan bu hastalığı yaşıyor olabilir. Ancak bazı hastalarda değerler çok yüksek düzeylere eriştiğinde değişik semptomlar ortaya çıkar. Bunlar arasında baş ağrısı, baş dönmesi, soluk darlığı ve burun kanaması gibi vaziyetler bulunmaktadır.
Ancak bu semptomların tamamı net bir şey dile getirmez ve çok nadir bir biçimde yüksek tansiyon kaynaklıdır.

2. Koroner Kalp Hastalığı
Koroner kalp hastalığı, kalbe kan taşıyan arterleri etkileyen bir hastalıktır. Damarların içindeki boşluk çeşitli nedenlerden dolayı azalır ve bu vaziyet kalp adalelerine yeterli derecede oksijen taşınmasını engeller.
Arter daralmasının ana nedenlerinin başında plaklar gelir. Damar sertliği olarak da bilinen bu rahatsızlıkta lipid ya da yağ birikimi şeklindeki bu oluşumlar arter çeperlerinde birikir ve kırılarak damarın tamamiyle tıkanmasına kapı aralar.
Bunun neticeninde ortaya çıkan komplikasyonların başında akut miyokard enfarktüsü ya da bilinen isimiyle kalp krizi gelmektedir. Kalp krizi, atardamarın tamamen tıkanması ve kalbe yeterince kan gitmemesinden kaynaklanmaktadır. Bu durumun neticeninde da yeterli derecede oksijen alamayan hücreler birkaç dakika içinde can verir.
Semptomları
Koroner kalp hastalığının başlıca semptomu anjina ya da diğer bir söylemle göğüs ağrısıdır. Çoğu zaman yoğun fiziksel etkinlik sonrası görülür. Göğüs kafesinin ortasında ortaya çıkan bu ağrı daralma hissi verir ve ekseriyetle birkaç dakikalık dinlenmenin hemen peşinden geçer.
Göğüs ağrısına ek olarak bazı hastalarda aşağıdaki semptomların da görüldüğünü belirtmek gerekir:
- Aşırı yorgunluk.
- Nefes alırken zorlanma.
- Vücudun genel olarak güçsüz olması.
- Baş ağrısı.
- Baş dönmesi.
3. Kalp Yetmezliği
En tehlikeli kalp hastalıkları arasında elbette kalp yetmezliği bulunmaktadır. Bu muayenehane belirtide kalp kan pompalama işlevini göremez ve düşük bir performans ortaya koyar. Bunun manası vücuda yeterince kan dağıtamaması demektir.
Genel manada kalp yetmezliği sorununda karıncık (ventriküler) adalelerinin son derece zayıf olduğunu ve doğru bir biçimde adalemediğini söyleyebiliriz. Bu durum çok farklı yapısal ve fonksiyonel problemlerin neticesi olarak ortaya çıkabilir. Son mertebede ise belirli kalp ve damar hastalıklarına kapı aralar.
Bu hastalık yalnızca tek bir karıncık üzerinde tesirli olabileceği gibi kalbin tamamını da etkileyebilir. Ne yazık ki kişi bu noktaya eriştiğinde artık geriye dönüş yoktur. Ancak kalp yetmezliğinin tesirleri çeşitli ilaçların yardımı ve hayat tarzının değişmesi ile azaltılabilir.
Okuyun: Yapay Kalpler Donör Bulamayan Hastalara Yardımcı Oluyor
Ehemmiyetli Bir Kalp Hastalığı Olan Kalp Yetmezliğinin Semptomları
Kalp yetmezliğinin semptomları etkilenen bölgeye ve yoğunluğa göre değişir. Bu bağlamda, sağ karıncık etkilendiğinde hastalığın işaretleri solunum sistemiyle alakalı olacaktır. Bu vaziyette aşağıdaki neticelerle karşı karşıya kalmamız olasıdır:
- Soluk darlığı.
- Yatarken soluk alamama.
- Öksürürken açık pembe bir tükürük gelmesi.
- Paroksismal nokturnal dispne (PND) (Çoğunlukla geceleri ortaya çıkan şiddetli soluk darlığı ve öksürük krizi).
Diğer taraftan, şayet sol karıncık etkilenmişse aşağıda bazıları sıralanan sistemik problemler görülecektir:
- Alt ekstremitelerde enflamasyon.
- Aşırı yorgunluk.
- Boğaz şişkinliği.
- Asit (aşırı miktarda sıvının karında birikmesi).
4. Küçüklük Döneminde Ortaya Çıkan Bir Kalp Hastalığı: Doğumsal (Konjenital) Kalp Hastalığı
Çocuklarda en yaygın olarak görülen kalp problemlerinden biri doğumsal kalp hastalığıdır. Bu hastalık, gebelik dönemine dayanan ve bebeğin kalbinin oluşumu sırasında gerçekleşen yapısal bozukluklar içerir. Bunlar çoğunlukla tek bir bozukluktan değil, bir dizi problemden oluşur.
Ne yazık ki bu hastalığı belirli bir nedene dayandırmak . Zira bebeğin kalbinin oluşumunu etkileyen pek çok etken bulunmaktadır. Tıp alanında yaşanan gelişmeler sayesinde son zamanlarda bu hastalığa sahip çocukların hayatta kalma ve hemen hemen hepsinin yetişkinlik dönemine erişme ihtimalleri ciddi bir biçimde artmış vaziyettedir.
Semptomları
Doğumsal kalp hastalığının semptomları çoğunlukla doğumdan sonraki ilk günlerde ortaya çıkar. Bebekte çok hızlı soluk alıp verme, mor dudaklar, beslenme ile ilgili zorlanma ve gelişim problemleri görülür.
Diğer yandan konjenital kalp hastalığı ile doğan ve yetişkinlik dönemine gelen insanların bazılarında kalp aritmisi, soluk darlığı, ciltte mavimsi bir renk, aşırı yorgunluk ve alt ekstremitelerde enflamasyon gibi problemler ortaya çıkabilir.
Okuyun: Konjenital Kalp Hastalığının Özellikleri
5. Kalp Romatizması
Kalbi etkileyen çeşitli sistemik hastalıklar bulunmaktadır. Bunlardan biri de kalp romatizmasıdır. Bu hastalık, bağışıklık sisteminin tepki göstermesine kapı aralayan stafilokok gerilmesinin bağ dokulara saldırması ile ortaya çıkar.
Bu vaziyette kalp adaleleri ve valfleri zarar görür ve kalp romatizması isimi verilen, ciddi hasara kapı aralayan hastalık ortaya çıkar. Bu hasar bazen o denli ciddidir ki kalbin durmasına ve kişinin yaşamını yitirmesine dahi kapı aralayabilir.
Semptomları
Bu hastalığın teşhisi zordur. Hastanın klinik kontrol neticeleri ve kanında belirli antikorların bulunması ile teşhis konur. Bu bağlamda, kalp romatizmasının en bilinen semptomları şu şekildedir:
- 38,5 ° C’yi geçmeyen ateş.
- Adale ve eklem ağrısı.
- Genel manada halsizlik.
- Kusma.
- Arterit (eklem irini).
6. Kardiyomiyopati (Kalp Adalesi Hastalığı)

Kardiyomiyopati, kalp adalenine zarar veren bir hastalıktır. Bu adaleleri oluşturan hücrelerin şeklini ve dağılımını bozar. Böylelikle kalp adalesi değişime uğrar.
En yaygın üç kardiyomiyopati tipi dilate, hipertrofik ve restriktif kardiyomiyopatidir. İlkinde karıncıklar genişler, ikinci tipte karıncık duvarı kalınlaşır. Son türde ise bağ dokuların enflitrasyonu sebebiyle karıncık sertleşir.
Semptomları
Her ne kadar başlangıçta asemptomatik olsa da hastalığın son mertebesinde düşük kalp performansı ortaya çıkar. O nedenle semptomlar diğer kalp hastalıkları ile benzer niteliktedir. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Fiziksel aktivite sonrası nefes alma zorlukları.
- Alt ekstremitelerde enflamasyon.
- Aşırı yorgunluk.
- Çarpıntı.
- Baş dönmesi ve bayılma.
Kalp Hastalıkları Giderek Kötüleşen Hastalıklardır
Yukarıda da gördüğümüz gibi kalp ve damar hastalıklarının ana semptomları nefes almada güçlük çekme, kalp aritmisi ve alt ekstremitelerde enflamasyondur. Bu yüzden bu semptomlar görüldüğünde, bilhassa rastgele bariz bir neden yoksa şipşak bir doktora gitmek gerekir.
Diğer yandan bir ya da daha fazla kalp rahatsızlığı geçirmişseniz düzenli bir biçimde doktor kontrolüne gitmeniz çok ehemmiyetlidir. Bu hastalıkların büyük bir bölümünün dejeneratif ve kronik olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Başka bir deyişle hastalık vakit için daha ağırlaşıp kötü bir hal alabilir.

La entrada 6 Kalp Hastalığı ve Semptomları aparece primero en Sıhhate bir adım.
Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!