Zencefil kaç kalori? 2021
  • 30 Mart 2021
  • 327

İnsanlık zencefili antik çağlardan beri yemeklerde ve ilaç kasıtlı olarak kullanıyor. Bulantılar, mide ağrıları ve diğer sıhhat problemleri için de kullanılan popüler bir tercih.

Yemeklerde genelde çiğ veya kuru olarak kullanılıyor ve sağlığa yararları sebebiyle zencefilli gıda desteği olarak alındığını görmek de olası.

Zencefilde yer alan antioksidanlar ve diğer besin değerleri onun enfeksiyonlara, inflamasyona ve artrite iyi gelmesine de yardımcı oluyorlar. Ayrı olarak diyabet, kanser ve diğer sağlık meselelerinin rizikonunu azaltma potansiyeli de var.

Zencefilin Yararları Neler?

Zencefil anti-inflamatuvar, antibakteriyel, antiviral ve diğer yararlı özelliklere sahip.

En ehemmiyetli özelliklerinden birisi insanlarda gaz problemlerini azaltması ve sindirimi iyileştirmesi. Muhtevanında bulunan enzimler sayesinde gazın parçalanıp atılmasına yardımcı oluyor ve rahatsızlıkları gideriyor. Ayrı olarak sindirime yardımcı olması sayesinde kabızlık gibi meselelerin önlenmesini de sağlıyor. 

Bulantılar ile ilgili da yardımcı olan zencefil, bir ağrı kesici olarak da görev yapabiliyor. Bilhassa nezle ve grip gibi hastalıklarda bu istikametiyle çok yardımcı oluyor. Solunum sistemini savunması sayesinde hastalıklara karşı tesirli ancak bu tesiri yalnızca taze zencefil için geçerli. Kuru zencefil bunu sağlamıyor.

Kalp damar sağlığına iyi gelen ve kansere karşı savunucu tesirleri olduğu bilinen zencefil, mutfağınızın en sevilen aromalarından bir tanesi olacaktır.

Zencefilin Besin Değerleri

100 gram zencefil için belirtilen besin değerleri aşağıdaki gibidir:

  • Kalori: 50 kalori 
  • Protein: 0.68 gram 
  • Karbonhidrat: 11.66 gram 
  • Lif: 1.78 gram 
  • Yağ: 0.29 gram  

Zencefilin Tarihçesi

Zencefil tabiatta aslında olmayan bir ürün ve Güneydoğu Asya’nın denize kıyısı olan ülkelerinde antik çağlarda yapay seçilim yolu ile yaratılmış denilebilir. Zerdeçal ile büyük bir akrabalığı var. Antik vakitlerde yemeklere katılmasının yanında yaprakları ile uyku tulumları da hazırlanıyormuş. Ayrı olarak o dönemlerde dini ritüellerde ve şifa emeliyle kullanıldığı da görülüyor. Güneydoğu Asya’dan Hindistan’a ticaret yoluyla taşınan ve daha sonra dünyanın her yanına mesajlan zencefil, milattan sonra birinci asırda ortadoğu ve akdeniz bölgesine erişmiş.

Zencefil Nasıl Yapılır?

Zencefil başlangıç yemeklerinde, tatlı ve baharatlı tatlılarda ve içeceklerde kolaylıkla kullanılabilir. hem de kavurmalarda direk tavaya katılabiliyor, soslara ve marinatlara ilave edebiliyor. Bunun yanında zencefil çayı yapımında kullanmak da olası. Bu istikametiyle hem yemekler ve atıştırmalıklarda hem de içeceklerde kullanım imkanı sunuyor.

Taze zencefili her türlü kullanıma hazırlamak için öncelikle bir çay kaşığı kullanarak kabuğunu soymanız ihtiyaç duyulan. Daha sonra kabuğunun artan bölümlerini bir bıçak kullanarak alabilirsiniz. Hemen peşinden zencefili ince şekilde dilimleyebilirsiniz. Bu dilimler kavurma ve çaylara uygun olacaklardır.

Jülyen kesim için tek seferde 4-5 dilimi yanyana tutun ve kibrit boyutunda parçalara ayırın. Lifli parçacıklar istiyor ve bir macun gibi olmasını istiyorsanız, rendeden geçirebilirsiniz.

Zencefil Ne Vakit Yenir?

Zencefili her an her yerde yemeklerinize kuru veya taze olarak katabilir, çayını hazırlayabilirsiniz. Ağızda hoş bir koku bıraktığı için dışarı çıkmadan önce tüketmeyi seçenek ederseniz, ağız kokuları için sakız çiğnemenize de gerek kalmayabilir.

Ayrı olarak hasta ve düşük enerjili hissettiğiniz dönemlerde çayını içmek veya yemeklerde değerlendirmek, bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olacaktır. Kronik hastalıkları olanlar ise hastalıklarının ilerlemesine mani olmak için zencefil tüketebilirler ancak evvela doktorunuzdan onay almanız daha doğru olacaktır. Zira zencefilin içerisindeki etken maddeler ilaçların etken maddeleri ile etkileşime girebilir.

Özel konuklarınız geleceği vakit yemeklerinize beklenmedik bir aroma ve tat katmak için de zencefilden yararlanabilirsiniz. Bilhassa tatlılarda kendine has hafif acı fakat tatlı aroması ile güzel bir dokunuş yapmanıza müsaade edecektir.

Zencefil Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Taze zencefil alırken, ürünün kabuğunu incelemeniz genel olarak fikir verecektir. Çok zarar görmüş, çürümüş, küflenmiş ve fazla yumuşamış zencefili almaktan kaçının. Zencefil genel olarak sert bir üründür ve bu yüzden dokunduğunuzda rastgele bir bükülme veya çökmeye sahip olmamalı.

Kuru ve toz zencefil alacaksanız, kaliteli ve bilindik bir markanın ürününü almayı seçenek edin. Piyasanın çok altına satılan zencefilden kaçının zira bu tip ürünlerde bitkinin değişik bölümleri karıştırılabiliyor ve bunun neticeninde beklenen etkiler ele geçirilemiyorlar. Kendiniz kurutup nasihaterek toz haline getirerek de güzel sonuçlar alabilirsiniz.

Zencefil Nasıl Saklanır?

Zencefil bilhassa buzdolabında uzun müddet dayanabilen bir sebze ama patates gibi karanlık ve kuru bir ortamda dışarıda gizlemek da mümkün. Genel olarak patatesi nasıl gizliyorsanız, zencefili de o şekilde gizleyebilirsiniz. Ayrı olarak dilimlere ayırdıktan sonra buzluğa atarak bir yıl kadar gizleyebilir ve kullanım ihtiyacı olduğunda hatıranda yemeğe atabilirsiniz. Ancak doğrarken suyun içinde bekletin çünkü kabuksuz hali kararma yapabilir. Sudan çıkarıp doğrudan buzluğa atın.

Zencefil Nasıl Pişirilir?

Zencefili toz olarak kullanıyorsanız pişirme sürecinde özel bir şey yapmanıza gerek yok. Yemek pişmek üzereyken atabileceğiniz gibi en baştan atarak tüm malzemelere işlemesini de sağlayabilirsiniz. Ancak en baştan atmak aromasının daha kuvvetli hissedilmesine kapı aralayabilir.

Yaş halini ise genelde soğanlar hafifçe renk aldıktan sonra yemeğe katabilirsiniz. Birazcık sert olduğundan kısa süreliğine kavurmak daha iyi olacaktır. Şayet sulu yemek yapıyorsanız soğanla birlikte kısa bir süre kavurduktan sonra yemeğin geri kalanını hazırlayabilirsiniz. 

Çay hazırlamak için tek yapmanız şart olan taze zencefil dilimlerini bir cezveye koymak ve daha sonra ocakta kaynatmak. Beş dakika kadar kaynatmak yeterli olacaktır. Daha sonra süzgeçten bardağa aktararak keyifle tüketebilirsiniz.

Zencefil Nelerle İyi Gider?

Zencefil genel olarak baharatlı yemekler için çok uygun oluyor. Şayet bol malzemeli ve aromalı bir yemek yapıyorsanız kullanabilirsiniz. Ayrı olarak salataların üzerine sadece az miktarda rendelemeniz de salatanızın gücünü arttırabilir.

Toz zencefilin kullanımı biraz daha geniş çünkü aroması yaş zencefil kadar güçlü değil. Bu nedenle azar azar tüm yemeklere katmak mümkün. Sebzeli pilavlar, kış çorbaları, salatalar, tavuk yemekleri gibi yemeklerde özellikle öne çıkacaktır.

Zencefil Yerine Ne Tüketilebilir?

Zencefilin yerini doğrudan dolduran bir malzeme yok ancak zerdeçal ile aynı aileden geldiği için zencefil bulamazsanız bir miktar zerdeçal kullanabilirsiniz. Ama zerdeçal renginden dolayı yemeğin rengini değiştirebilir ve ayrı olarak aroması da zencefil kadar güçlü değildir. Görüntü olarak yer elmasına benzeyen zencefil, yemekte sadece görselliği önem verdiyseniz zencefilin yerine geçebilir. Ama tat olarak yanına yaklaşamayacaktır.

Zencefil kaç kalori? yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Hayat üzerinde ortaya çıktı.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.

Bu içeriği paylaş