Yulaf ezmesi kaç kalori? 2021
  • 27 Kasım 2021
  • 196

Buğdaygiller ailesinden olan yulaf, özellikle som yıllarda kahvaltılarda bolca tüketilmektedir. Büyük oranda nişasta içeren yulaf ezmesini pişirdiğinizde ise oldukça lezzetli ve tabi doyurucu bir gıda tüketmiş olursunuz. Posa oranının yüksek olması sindirim sisteminize olumlu etki gösterirken, uzun süre tok kalmanıza da yardımcı oluyor. Bununla da kalmayıp yüksek protein içeriği ile bedeninizde onarıma sağlayıp kaliteli besin dalamanıza yarımcı oluyor.

Yüksek miktarda fosfor, tiamin, magnezyum, manganez, bakır, folik asit, demir ve çinko içermektedir.  Birbirinden lezzetli ve farklı tarifler ile hazırlayıp harika tatlara ulaşabileceğiniz bu enfes bitkinin içeriği nedir, faydaları nelerdir, diyette tüketilir mi, besin değeri nedir diye merak ediyorsanız gelin hep birlikte inceleyelim…

Yulaf Ezmesinin Besin Değeri Nedir?

Bir kâse yulaf ezmesi yaklaşık olarak 100 gramdır ve ortalama olarak 389 kaloriye denk gelmektedir. Bunun %67’si karbonhidrat, %17’si protein ve %16’sı ise yağdır.

100 gram yulaf ezmesinin besin değeri ise;

Karbonhidrat (g) 66.27

Protein (g) 16.89

Yağ (g) 6.9

Lif (g) 10.6

Kolesterol (mg) 0

Sodyum (mg) 2

Potasyum (mg) 429

Kalsiyum (mg) 54

Vitamin A (iu) 0

Vitamin C (mg) 0

Demir 4,72 mg olarak belirtilebilir.

Yulaf Ezmesinin Faydaları Nelerdir?

En önemli faydası bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Tabi bunu içeriğindeki besin elementlerine borçludur.

İçeriğindeki beta glukan ile kötü kolesterol seviyenizin düşmesine yardımcı olur. Bu sayede ise kalp damar hastalıklarına karşı direnciniz artar ve yakalanma riskiniz en az seviyeye inmiş olur.

Düzenli olarak tüketildiği takdirde inülin direncine etki ederek Tip-2 diyabet riskinin azalmasını sağlar.

Yulaf ezmesinin içeriğindeki beta glukan midenizde bir jelimsi tabaka oluşturur ve bu sayede ise uzun süre tok kalırsınız.

Uzun süre doygunluk hissi verdiğinden dolayı ise kilo vermenize kolaylaştırır.

Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlar böylece sindirim problemlerinizi azaltır.

İçeriğinde barındırdığı yüksek potasyum ile kas kasılmalarının önlenmesini sağlar.

Metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olur.

İçeriğinde birden fazla fenolik bileşen bulundurduğundan dolayı iltihap önleyici etki gösterir.

Diyette Yulaf Ezmesi Yenir mi?

Diyetlerde yulaf ezmesi birçok kişi tarafından genellikle tercih edilmektedir.  Özellikle de düzenli ve bilinçli olarak tüketildiği takdirde ekmek yeme alışkanlığınızı da zamanla yok edecektir. Bu sayede kilo vermeniz hızlanacaktır.

Eğer gün içerisinde kendinizi aşırı aç hissederseniz bir kâse yoğurt veya bir bardak süt ile yulaf ezmesini karıştırarak rahatlıkla tüketebilirsiniz. Bu sayede hem kaliteli protein alacak hem uzun süre tok kalacak hem de sağlığınıza sağlık katmış olacaksınız.

Dilerseniz ara öğünlerinizde kuruyemiş ile birlikte bir kâse sütte haşlanmış yulaf ezmesi tüketebilirsiniz. Hatta dilediğiniz mevsim meyvesi dilimleri ile de daha fazla lezzetlendirebilirsiniz. Üstelik zamanla iştahınızı kontrol altına alındığınızı ve bel çevrenizdeki yağlardan arındığınızı fark edeceksiniz!

Yulaf Ezmesi Zararları Nelerdir?

Eğer sağlıklı bir birey iseniz yulaf ezmesinin bilinen bir zararı yoktur. Fakat yine de bazı kişilerde şişliğe ve bağırsakta gaza sebep olabilir. Bunların dışında eğer avenin yani gluten duyarlılığınız var ise yulaf ezmesi tüketmemelisiniz. Çünkü ciddi sindirim sorunlarına yol açabilir, aman dikkat!

Sağlıklı Yulaf Ezmesi Tarifi

Gerekli malzemeler;

3 çorba kaşığı yulaf ezmesi

1 su bardağından biraz eksik badem sütü

Yarım çay kaşığı tarçın

2 çorba kaşığı cranberry (kızılcık)

2 çorba kaşığı dondurulmuş çilek

Yapılışı;

Öncelikle bir kâseye yulaf ezmesini aktarın. Ardından üzerine süt ve tarçını ilave edin. 20-30 dakika kadar yulafın sütü çekmesini bekleyin. Sonrasında cranberry ve çilek ile süsleyip tüketebilirsiniz.

Dilerseniz yulaf ezmesini sütte haşlayıp soğumasını bekledikten sonra dilediğiniz mevsim meyveleri ve kuruyemişler ile süsleyerek de hazırlayabilirsiniz. Tamamen damak zevkinize kalmış…

 

Afiyet olsun…

 

Yüksek Gıda Mühendisi

Merve Karataşlı

Yulaf ezmesi kaç kalori? yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Yaşam üzerinde ortaya çıktı.

Bu içeriği paylaş