Yoga Nidra: Beyninizi mutlu etmek için gereken kadim pratik 2021
  • 30 Temmuz 2021
  • 320

Yoga sınıfında sakinlik ve deşarj olma için savaşana pozuna geçtiğiniz o son birkaç dakikayı özlediyseniz, yeni en iyi arkadaşınızla tanışın: yoga nidra. Sinir sistemini eğitmek için uygulanan bu kadim pratik ile zihninizin daha toparlanmış ve huzurlu bir vaziyette olduğunu göreceksiniz.

Peki yoga nidra seansı dışardan nasıl görünür? Yoga nidra ilk başlarda aşırı rahat kıyafetler ve battaniyelere sarılı bir şekilde yerde yatmaktan başka bir şeye benzemeyebilir. Tabi bir de havlu çoraplar giymeniz gerekir.

Ancak bu hareketsizlik halinde bir güç bulunmaktadır. Ve son zamanlarda bilim, yogilerin asırlardır bildikleri şeyi doğruluyor: yogik uyku olarak da bilinen yoga nidra sıhhatinizin şaşırtıcı şekillerde iyileşmesini sağlıyor.

Yoga nidra uygulayan insanların çoğu 30-120 dakika gibi kısa müddetlerde tamamiyle dinlendiklerini söylemektedir. Bu müddet genelde tam bir dinlenme için şart olan sekiz saatlik uykudan çok daha kısadır. Yoga nidra sonrası dopaminde de yüzde 65’lik artış görülmektedir. Yoga nidranın diğer yararlarından yazının ilerleyen bölümlerinde söz edeceğiz.

Yoga nidra nedir?

Yoga nidra tabii bir stres giderici olarak tesir gösterebilen kuvvetli bir deşarj olma pratiğidir. Kimi insanlar uykularını daha kaliteli hale getirmek için yoga nidrayı kullansa da aslında bu pratiği doğru bir şekilde uyguladığınızda uykuya dalmazsınız. Bu kadim yoga pratiği şuurunuzu içinize çekmenize ve bu sayede daha şuurlu bir “uyku” haline geçmenize yardımcı olur.

Yoga nidradaki süreç meditasyonla aynıdır. Fiziksel düzeyde tamamiyle gevşemenize karşın zihniniz uyanık kalır.

Yoga nidra kısaca “yogik uyku” olarak tanımlansa da eğitmen eşliğinde soluğunuzu yönlendirir ve vücudunuzun değişik bölgelerine odaklanırken nörolojik düzeyde daha karmaşık şeyler alana gelir.

Yoga nidra, beyninizi uyku ve uyanıklık vaziyetleri arasındaki bölgeye kaydırmanıza yardımcı olur; burada zihniniz şuurlu ve açıkken vücudunuz uyur gibidir. Beyin dalgası üzerine yapılan araştırmalar yoga nidra uygulayan yogilerde daha yüksek alfa ve teta beyin dalgaları gücü olduğunu göstermektedir. Bu vaziyet, yüksek düşünce düzeylerini yansıtan beyin dalgalarının betaya geçtiğini, başka bir deyişle uykuya geçmeden hemen önce tamamiyle gevşemiş, uyanık ve hudutta olduğu mananına gelir.

Yoga nidra stres düzeylerini düşürmenin ve aşırı aktif olan zihni bir müddetliğine kapatmaya yardımcı olmanın yoludur. Yoga nidra seansı ile sanki sekiz saat uyumuşsunuz gibi muhteşem hissedebilirsiniz.

Koşma ve ağırlık kaldırma gibi egzersizlerin sayısız yararları bulunsa da daimi olarak yoğun bir şekilde çalışmak yerine bazen bedenlerimizin ve zihinlerimizin ihtiyaç duyduğu pratiklere de vakit ayırmalıyız.

Aslında en ehemmiyetli olan şey balans kurmak. Sıkı çalışmak ve zorlu egzersizler yapmak istiyorsanız bunları da yapabilirsiniz. Adale yapmak ve kardiyo çalışmak vücudumuz için iyidir. Ancak vücudumuz için balans yaratamazsak sinir sistemimizi hırpalarız ve netice olarak adrenal yorgunluk yaşarız.

Uykuya dalmak için meditasyon yapılabilir mi?

Yoga nidra gibi meditasyon ve deşarj olma pratikleri sonuç olarak daha iyi uyku uyumanıza yardımcı olsalar da meditasyon veyahut yoga nidra esnasında uykuya dalmamalısınız. Bu pratikler sırasında beyninizi uyanık ve tetikte kalması için eğitmeye çalışırsınız.

Uyku yogası nedir?

Yoga nidra, yogik uyku olarak geçtiği için gece uyurken yapılan yoga pratiği olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak aslında yoga nidrayı günün erken saatlerinde uygulamanız daha iyidir, zira bu sayede beyninizin pratiği uyku ile ilişkilendirmesinin önüne geçersiniz. Bununla beraber kılavuzlu yoga nidra meditasyonu ile genel uyku düzeninizi iyileştirebilirsiniz.

Yoga Nidranın 3 Yararı

  • Herkes yapabilir

Yoga nidranın belki de en ehemmiyetli yararı herkesin yapabileceği bir pratik olmasıdır. Yoga nidra geliştirilmesi ve sürdürmesi en kolay olan yoga pratiklerinden bir tanesidir.

Yoga nidra tamamiyle savasana’da uygulanır. Yani bu pratik sırasında yere uzandığınız için yanlış yapmanız . Ancak uzanmanız için uygun ortam yoksa sandalyede oturarak da yoga nidra yapabilirsiniz. 

Yoga nidra kılavuzlu olarak yapıldığı için düşüncelerinizi durdurmanız şart olan meditasyon pratiklerine göre daha kolay olabilir. Yoga nidra teknik olarak kılavuzlu uyku meditasyonu olmasa da genelde uyku meditasyonu olarak kabul edilir. Çünkü kılavuzlu deşarj olma sayesinde pek çok insanın uyku kalitesinde artış görülür. Yoga nidrayı ne kadar uzun müddet uygularsanız, pratiğiniz o kadar güçlenecek ve uyku kaliteniz o kadar artacaktır.

  • PMS kaynaklı meseleleri giderir

“Adet sancılarından nasıl kurtulurum?” sualinin yanıtını arıyorsanız, süper deşarj olucu bir yoga türü olan yoga nidrayı tecrübenizin zamanı gelmiş demektir.

Adet düzensizliği (şiddetli ağrı, gayri muntazam döngüler) yaşayan 150 kadın üzerinde yapılan bir araştırmada haftada 5 gün 35-40 dakika süresince yoga nidra yapan ve ilaç kullanan kadınların, sadece ilaç kullanan kadınlara mukayese et daha az adet sancısı, daha az anksiyete ve çöküntü belirtileri yaşadıkları görüldü.

  • Dopamin düzeylerini arttırmaya yardımcı olur

Yoganın beyni değiştirdiğini halihazırda biliyoruz. 2002 seneninde yoganın beyni değiştirdiğini gösteren ilk araştırmalardan birinde yoga nidranın natürel olarak dopamin arttırıcı etkisini gösterdiğini doğrulamak için beyin görüntüleme kullanıldı. Buna göre tek bir yoga nidra seansı dopamin salınımında yüzde 65’lik artış sağlıyor. Yoga nidra şuur vaziyetlerini sinaptik düzeyde tertip ediyor.

PET isimli tıbbi beyin görüntüleme tekniği ile ele geçirilen belirtilere göre meditasyon yapan kişilerde şunlar meydana geldi:

  • Denekler derin bir gevşeme durumunda olmalarına rağmen uykulu değillerdi.
  • Meditatif durum, uyku durumundan tamamen farklıydı ve şuurlu farkındalığı içermekteydi.
  • Meditatif vaziyet 45 dakika sürdü ve beyin boyunca dağılımı eşit bir şekilde meydana geldi.

Bilim insanlarına göre yoga nidra aşağıdaki rahatsızlıklar için de yarar sağlıyor:

  • Sırt ağrısı
  • Stres
  • Romatoid artrit
  • Uykusuzluk 
  • Travma sonrası stres bozukluğu
  • Tip 2 diyabet
  • Kulak çınlaması

Yoga Nidra konusunda Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler

Yoga nidranın pek çok sıhhat yararıyla birlikte stresi azalttığı ilmi olarak ispat etmiştir. Yoga nidrada zorlayıcı yoga duruşları bulunmadığından hemen hemen herkesin yapması olasıdır. Bununla beraber sırt üstü yatarken sırt ağrısı yaşarsanız, bel ağrınızı veyahut hissettiğiniz rahatsızlığı gidermek için dizlerinizin altına battaniye, pilates rulosu ya da bolster koyabilirsiniz.

Son bir ikaz daha: Yoga nidra, uyumak için yapılan kılavuzlu bir meditasyon pratiği değiştir. Yani yoga nidra esnasında uykuya dalma gibi kötü alışkanlıklar geliştirmeyin. Uyumak için yoga yaparken başka duruşlardan yararlanabilirsiniz.

Son Olarak

  • Yoga nidra genelde “yogik uyku” denilen kadim bir pratiktir.
  • Yoga nidrayı derin uyku meditasyonu ile karıştırmamanız gerekir. Yoga nidra genel uyku kalitenizi arttırabilir, ancak bu pratik sırasında uykuya dalmamalısınız.
  • Yoga nidra uyku için kılavuzlu mediyasyon olmasa da dış stres etkenlerini dengelemek ve daha düşük stres düzeyleri için bu pratikten yararlanabilirsiniz.
  • Bu kadim uygulama beyni sakinleştirir ve beyinde neredeyse uykuya benzer bir durum yaratır. Ancak pratik esnasında beyin uyanık ve açıktır. Bu vaziyet beyin dalgası çalışmaları ile desteklenmektedir.
  • Ilmi araştırmalara göre yoga nidra stres, travma sonrası stres bozukluğu, uykusuzluk, romatoid artrit ve tip 2 diyabet gibi meselelerin belirtilerini azaltma ile ilgili yararlıdır.
  • Pek çok insan yoga nidranın meditasyona göre daha kolay olduğunu düşünmektedir.
  • Yoga nidra sırasında savasana pozunda yatıldığı için neredeyse herkes tarafından uygulanabilir. 
  • Yoga nidra, uyumak için yoga yapmakla aynı şey değildir. Uyumak için yoga yapmak istiyorsanız geniş açılı öne eğilme pozu, uzanarak bağlı açı pozu, aşağı bakan yoga twist ve destekli çocuk pozu gibi duruşlar tecrübe edebilirsiniz.

Bir takım insanlar yoga nidrayı uyku için kılavuzlu meditasyon olarak düşünse de araştırmalara göre yoga nidra uyku kalitesini iyileştirmekle beraber bu pratik sırasında uykuya dalmamanız gerekir.

Yoga Nidra: Beyninizi mutlu etmek için şart olan kadim pratik yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Hayat üzerinde ortaya çıktı.

Bu içeriği paylaş