Werner Sendromu: Bir Kişi Çok Hızlı Yaşlandığında 2021
  • 21 Temmuz 2021
  • 177

Werner belirtisi veya progeria, “erken yaşlanma” denilen, oldukça nadir görülen kalıtsal bir hastalıktır. Başka bir deyişle bu hastalıktan muzdarip kişiler, 20 veyahut 30 yaşlarındayken yaşlıların bir hayli özelliğine sahiptirler.

Uzmanlar, bu belirtinin kaç kişiyi etkilediğinden tam olarak emin değiller, ancak her 200.000 kişide bir olay olduğunu düşünüyorlar. Ancak, belgelenmiş olan sadece takriben 1300 olay var. Enteresan bir şekilde, bu vakaların çoğu Japonya’da görülmüştür.

Werner belirtisi bir takım çok karakteristik özellikler üretir. Bundan muzdarip olanlar ekseriyetle kısa boyludur ve tipik olarak çok yaşlı bir insanda bulunan bir fiziğe sahiptir. Sözgelimi, kırışıklıklar ve gri saç görülebilir. Bununla beraber, bu belirtinin etkilediği tek istikamet görünüm değildir.

Bu yazıda Werner belirtisi ile ilgili bilmeniz şart olan her şeyi izah edeceğiz.

Alakanızı çekebilir: Kataraktın 8 Semptomu ve Natürel Rehabilitasyon Metotları

Werner belirtisi nedir?

Erişkinlerde progeria olarak da adlandırılan Werner belirtisi, otozomal çekinik bir hastalıktır. Bu patolojinin nedeni, WRN geni olarak bilinen bir genin değişiniminde yatmaktadır.

Bu meseleye sahip kişiler doğumda ve küçüklük süresince tamamiyle normaldir. Aslında, ilk belirtiler genellikle 20 ila 30 yaşları arasında ortaya çıkar. Bununla beraber, ergenlik döneminde belirleyici bir işaret vardır: Ergenliğe has bir büyüme atağı yoktur.

Önceden de belirttiğimiz gibi, en bariz semptomlar görünümle alakalıdır. Bu fertler genellikle kısa boyludur, yaşlanmaya özgü cilt kusurları vardır ve saçları beyazlar. Ciltleri de daha incedir ve sesleri sıklıkla değişir.

Ancak bu, Werner belirtisinin en ehemmiyetli yönü değildir. Mesele, bu insanların belirli hastalıklara daha yatkın olmasında yatmaktadır. Her şeyden önce, genellikle osteoporoz ve aterosklerozdan muzdariptirler. Katarakt da onları etkiler.

Ayrı olarak, daha zayıf duyma ve daha tutuk ve ağrılı eklemlere sahip olma eğilimindedirler. 65 yaş üstü bir kişiye özgü hemen hemen her türlü sıkıntının görülmesi olasıdır.

gözde katarakt Oküler katarakt, Werner belirtisinin yaygın bir belirtisidir.

Werner belirtisiyle ilişkili başka hangi hastalıklar var?

Bu belirtiye ekseriyetle ayak bileği ülserleri gibi diğer cilt problemleri eşlik eder. Ayrı olarak, şeker hastalığı ile bir ilişki bulmak tipiktir. Normalde yaş da bu hastalık için bir riziko etkenidir.

Werner belirtili kişilerde kanser geliştirme riski çok daha yüksektir. En yaygın görüleni, bir cilt kanseri türü olan melanomdur. Ayrı olarak sarkom insidansı da yüksektir.

Ancak bu kişilerde ana ölüm nedeni farklıdır. Çoğu kalp krizinden can verir zira ateroskleroz genellikle sıhhatli insanlardan daha hızlı dağılır.

Alakanızı çekebilir: Ellerinizin Yaşlanmasını Önlemek için 7 Bakım Teklifi

Werner belirtisi nasıl teşhis edilir?

Werner belirtisinin teşhisi, nadir görülen bir hastalık olduğu için karmaşık olabilir. Bununla beraber, çoğu kez, bu yalnızca bu insanları doğru bir şekilde gözlemleme problemidir. Semptomlar hemen hemen tüm olaylarda oldukça açıktır.

Sitoloji yeterli değilse, gendeki değişinimi aramak için genetik testler yapılabilir. Bir kişiye teşhis konulduktan sonra, hastalığın tüm özelliklerini izah etmek ehemmiyetlidir.

Kalıtsal bir hastalık olduğu için hasta kendi çocuklarında da aynı belirtisi geliştirebileceği ile ilgili bilgilendirilmelidir. Bu yüzden, bazen ailenin diğer azalarının genetik testten geçmesi önerilir.

damar sertliği Bu hastalarda arterioskleroz, miyokard enfarktüsü ile ölüme yol açar.

Werner belirtinini rehabilitasyon etmek ve yaşamak olası mü?

Ne yazık ki, bu hastalığın tedavisi yoktur. Rehabilitasyon, ortaya çıkan tüm ilişkili hastalıkların kontrol altına alınmasına dayanır. Bu da sık sık test ve kontrol gerektirir.

Ayrı olarak, bu hastalıkla yaşamak çok zor olabileceğinden psikolojik destek ehemmiyetlidir. Nadir bir hastalık olmasına karşın, Werner belirtisi, hastayı çok fazla etkilediğinden dolayı çok ciddidir.

Dünya Nadir Hastalıklar Günü Dünya Nadir Hastalıklar Günü Dünya Nadir Hastalıklar Günü Nadir bu hastalıklara ve tedavilerine daha fazla dikkat çekmek için Şubat ayının son gününde kutlanır. Daha fazla oku »

La entrada Werner Belirtisi: Bir Kişi Çok Hızlı Yaşlandığında aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş