Ultra İşlenmiş Gıda Tüketiminin 5 Sonuçları 2021
  • 29 Kasım 2021
  • 155

Son yıllarda, gıda endüstrisi, yemek yeme konusunda işleri biraz daha kolaylaştırmak için evlerimize girdi. Zamanın olmaması ve bu yiyeceklerin yapımının kolay ve lezzetli olması, bu tür yiyeceklere başvurmamızın ana nedenleridir. Bununla birlikte, ultra işlenmiş gıdalar ve aşırı tüketimlerinin sağlığımız üzerindeki etkisi nedir?

Öncelikle sağlıklı bir diyetin çeşitli olduğunu ve taze yiyecekler içerdiğini unutmamalıyız. Aşağıda göreceğiniz gibi sık sık paketli ürünlere yönelmek olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Ultra işlenmiş gıdanın sonuçları

Genel olarak, yiyecekleri aşağıdaki kategorilere ayırabiliriz:

  • Meyveler, sebzeler, süt, et, bakliyat, tohumlar, tahıllar, yumurta gibi işlenmemiş veya minimum düzeyde işlenmiş yiyecekler.
  • Genellikle tuz, yağ, şeker veya fermantasyon ile daha uzun süre dayanmaları veya daha iyi tadı vermeleri için değiştirilmiş yiyecekler. Bunlar arasında yoğurt, peynir, jambon, ekmek, meyveler, sebzeler ve kavanozlarda bakliyat veya konserve balık bulunur.
  • Sentetik endüstriyel işlemlere veya diğer gıdalardan maddelere tabi tutulmuş ultra işlenmiş gıdalar. Bunların etiketlerinde genellikle uzun bir içerik listesi bulunur. Bunlar koruyucuları, tatlandırıcıları veya renk / tat arttırıcıları içerir. Bu grupta sosis ve hamburger gibi işlenmiş etler, kahvaltılık gevrekler veya barlar, soslar, hazır çorbalar, şekerli gazlı içecekler, tavuk kanadı, hamur işleri, çikolata, dondurma, kek, fabrikasyon ekmek bulabiliriz. Ayrıca birçok “ısıtmaya hazır” yiyeceğimiz var.

Ultra işlenmiş gıdaların tüketimi sağlığımızı nasıl etkiler?

Genel olarak, bu ürünlerin çoğu, bileşimlerinde aşağıdakilerden birkaçına sahiptir:

  • Yüksek kalorili içerik: normalde bunlar boş kaloridir; çok az veya hiç besin içermeyen yüksek kalori.
  • Hidrojene veya trans yağlar : Gıda endüstrisi, bu yağları esas olarak ürünün fiyatını düşürmek ve daha lezzetli hale getirmek için üretir.
  • Şeker : Bu ürünler genellikle sadece hamur işlerinde bulunmayan ilave şeker içerir. Bunları soslarda, et ürünlerinde vb. bulabiliriz. Bu içerik , obeziteye ve metabolik sorunlara neden olabileceğinden, tüketiminizi sınırlamanızın nedenidir.
  • Tuz : Tuz, bir ürünü aşırı lezzetli hale getirmenin yanı sıra ömrünü de uzatabilir.
  • Rafine unlar ve yağlar : Rafine edilmiş unlar ve yağlar endüstriyel işleme tabi tutulur. Bu noktada vitamin ve mineraller çıkarılır.
  • Katkı maddeleri : Bunlar koruyuculara, tatlandırıcılara ve artırıcılara, vb. benzerler. Güncel Gastroenteroloji Raporlarında yayınlanan bir araştırmaya göre, tatlandırıcılar gibi bunlardan bazıları bağırsak mikrobiyota bileşiklerinin bileşiminde istenmeyen değişikliklere neden olabilir.

Okumaya devam edin:Bu Gıdaları Tüketerek  Akciğerlerinizi Optimize Edin

tartıda aşırı kilo; obez; aşırı işlenmiş gıdalar

1. Fazla kilo ve obezite

Ultra işlenmiş gıdaların aşırı tüketiminin neden olduğu temel sağlık sorunlarından biri vücut yağının artmasıdır. Bu da kişinin aşırı kilolu veya obez olmasından muzdarip olmasına yol açar.

DSÖ’ye göre, son yıllarda aşırı kilolu veya obez bireylerin vaka sayısı üç katına çıktı. 2016’da 1900 milyon 18 yaşındaki kişi aşırı kilolu olmaktan muzdaripti. Bunlardan 650 milyonu klinik olarak obezdi. Bu yeterli değilmiş gibi, 2016’da dünya çapında obezite veya aşırı kilolu 41 milyon çocuk vardı.

Aslında, Navarra Üniversitesi (Universidad de Navarra), 8451 üniversite öğrencisini normal kiloda değerlendiren bir çalışma yürütmüştür. Bunun nedeni, genellikle en çok işlenmiş gıdaları tüketen demografik özellik olmasıdır.

Çalışma sırasında, 1939 öğrenci ultra işlenmiş gıdaların aşırı tüketimi nedeniyle aşırı kilolu veya obez olmaktan muzdarip olmaya başladı.

2. Kardiyovasküler hastalıklar

Kilo artışı, hipertansiyon, arteriyoskleroz, miyokardiyal kalp krizi veya felç gibi kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinin artmasına neden olur.

Ayrıca, ultra işlenmiş gıdalarda bulunan aşırı tuz tüketimi, kardiyovasküler hastalıklara yakalanma olasılığını artırır.

Aslında, tadı artıran bir katkı maddesi olan monosodyum glutamat için de aynısı söylenebilir. Birkaç araştırmaya göre, bunun aşırı tüketimi kilo alımına, oksidatif strese, hafıza kusurlarına ve epilepsiye neden olur.

3. Diabetes Mellitus tip 2

Ultra işlenmiş, normalde şeker açısından zengin yiyecekleri sürekli olarak tüketirsek, kendimizi diyabetik hale getirebiliriz.

Örneğin, günde 200 gr şeker tüketmek, insülin seviyelerinin fırlamasına neden olur ve glikoz hücrelere giremez. Böylece metabolik düzeyde insülin direncine yol açabilecek bir değişiklik yaratır.

Şunlar da ilginizi çekebilir: Aşırı Tuz veya Şeker Tüketimi: Sağlığınız İçin Hangisi Daha Kötü?

4. Yüksek kolesterol

Ayrıca, ultra derecede işlenmiş gıda tüketmenin bir başka sonucu da kanımızdaki kolesterol seviyelerinin yükselmesidir. Bunun sebebi sadece birçok insanın inandığı gibi bu ürünlerde bulunan yağ değil, aynı zamanda şekerdir.

Yukarıdaki açıklamadan devam edersek insülin direnci, hücrelerin kendilerine açılamayacağı anlamına gelir ve bunun sonucunda arterlerde glikoz birikmeye başlar.

Bu nedenle, bu daha sonra kanda yüksek glikoz seviyeleri anlamına gelir ve bu da hipertansiyon, trigliseritlerin artması, HDL kolesterolün düşmesi ve artmış LDL ile sonuçlanır.

işlenmiş et tablosu; aşırı işlenmiş gıdaların sonuçları Sosisler, işlenmiş ve aşırı işlenmiş gıdaların açık bir örneğidir. Bu yiyecekler fazla tükettiğimizde sağlığımızı etkileyebilir.

5. Kanser

Maalesef ultra işlenmiş yiyecekler yemek kansere yakalanma riskinizi artırabilir. Sonuçta, ne kadar az sağlıklı beslenirsek, kansere yakalanma olasılığımız o kadar artar.

Ultra işlenmiş gıda tüketiminizi azaltın

Genel olarak, tüm bu hastalıkların diğerleriyle ilgili olduğunu ve nedenlerinden birinin ultra işlenmiş gıdaların aşırı tüketimi olduğunu görebiliriz. Ayrıca hareketsiz bir yaşam tarzına da abone olursak, bu ölümcül bir kombinasyondur.

Bununla birlikte, yiyeceklerin içerikleri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıklarımızı değiştirmek de önemlidir. Sonuçta, ultra işlenmiş yiyecekler her zaman olacak ve aralarından daha iyi olanı seçmeyi ve aşırı tüketimden kaçınmayı öğrenmeliyiz. Ultra İşlenmiş Gıdalar Hücresel Yaşlanmayı Arttırır Ultra İşlenmiş Gıdalar Hücresel Yaşlanmayı Arttırır Ultra işlenmiş gıdalar tüketmek hücresel yaşlanmanızı hızlandırmak, vücudunuza serbest radikaller ve atık maddeler salmak gibi şeylere neden olur. Daha fazla oku »

La entrada Ultra İşlenmiş Gıda Tüketiminin 5 Sonuçları aparece primero en Sağlığa bir adım.

Bu içeriği paylaş