Toz Akarı Alerjisi: Engellemek İçin 4 Önlem 2021
  • 30 Mart 2021
  • 259

Toz akarı alerjisi gibi bir meseleniz varsa evin temizliği ve diğer rutin işler ile ilgili çok dikkatli olmalısınız. Bir hanesi toz akarlarından tamamiyle uzak tutmak olanaksız olsa da, bu yazıdaki tavsiyelere uyarsanız bir gelişme olduğunu fark edebilirsiniz.

Toz akarı, halı, yatak, döşeme, perde gibi yerlerde bulunur. Bu yüzden toz akarı alerjisi olan kişiler aksırma ve burun akıntısı başta olmak üzere ekseriyetle bu vaziyetin can sıkıcı belirtileriyle baş etmek zorunda kalırlar.

Toz akarı alerjilerinin meseleleri

burnunu silen kadın Toz akarı olan ortamlarda, alerjisi olan kişilerde burun tıkanıklığı ve solunum problemleri gibi belirtiler ortaya çıkar.

Değişik etrafsal etkenler hasebiyle oluşan alerjiler toplumumuzda gittikçe artmaya başladı. Bu alerjilerin, çoğunlukla rinit, konjonktivit, astım ve dermatit gibi karakteristik semptomları vardır. Meselelerden biri, akarların değişik türlerinin ve diğer alerjenlerin karmaşıklığıdır. Bu etken, hem tanıyı hem de rehabilitasyonu zorlaştırır.

Toz akarları çok çeşitlidir ve nüfusun yüzde 10’undan fazlasında alerjiye kapı aralar. Bunun yanı sıra bu vaziyetin rehabilitasyonu pahalı olabilir ve semptomları hafifletmek için rehabilitasyonun her daim sürdürülmesi gerekebilir. Bir takım vaziyetlerde, belli yan tesirlere de kapı aralayabilir.

Toz akarı alerjisi semptomları

Toz akarı alerjisi, bir takım karakteristik belirtilere sahiptir. Bunlar arasında en sık görülenler, aksırma ve burun akıntısı veya burun tıkanıklığıdır. Bunun yanı sıra kaşıntılı, sulu, şişmiş göz kapaklarına sebep olarak gözleri de etkileyebilir. Ayrı olarak öksürüğe ve solunum güçlüğüne de kapı aralayabilir.

Belirtiler günün belirli saatlerinde -sözgelişi geceleri ve sabahları- kötüleşebilir. Zira bu vakit dilimleri, akarlarla en çok temas ettiğimiz aralıklardır. Bu alerji, kriz vakitlerinde, yorgunluğa ve bitkinliğe de kapı aralayabilir.

Toz akarı alerjisi: Kaçınmak için alabileceğiniz 4 tedbir

1. Yatak odası, ana yer

beyaz çarşaflı yatak Vaktimizin büyük bir bölümünü harcadığımız yer olan yatak odası, toz akarının en çok bulunduğu yerlerden biridir.

Yazının başında da söylediğimiz gibi toz akarını tamamen yok etmek . Ancak en hızlı çoğaldıkları yerleri bildiğimiz için onlarla temasımızı azaltmak için elimizden geleni yapabiliriz.

Her şeyden önce, en ehemmiyetlisi, yatak odasına odaklanmaktır. Odanın tabanını nemli bir paspas veya bezle temizleyebilir ve akar geçirmeyen yatak örtüleri kullanabiliriz. Bunun yanı sıra döşemeli mobilya veya perde gibi onları çeken şeylerden kaçınmalısınız.

Okuyun: Yatak Odasında Olmaması Şart olan Şeyler

2. Kumaşların yıkanması

İkinci olarak, çarşaf, perde gibi eşyaları ve temas halinde olduğunuz diğer kumaşları düzenli olarak yıkamanız ehemmiyetlidir. Çamaşır makinesinde programı seçerken sıcaklığı her zaman 60 derecenin üzerinde olacak şekilde ayarlayın.

Kumaş türü, sıcak yıkamaya uygun değilse başka bir alternatifiniz var. 60 derecede en az 15 dakika süresince kurutucuda bekletmeniz yeterli olacaktır. Bundan sonra, her zamanki yıkama işlemini uygulayabilirsiniz.

3. Hanesi süpürmek çok ehemmiyetlidir

elektrik süpürgesi toz akarı alerjisi Uygun filtrelere sahip bir elektrikli süpürge, yüzeylerdeki toz akarlarını daha tesirli bir şekilde yok etmenize yardımcı olur.

Üçüncü olarak, elektrikli süpürge en iyi arkadaşınız olmalı. Döşemeden ve toz akarlarının biriktiği yerlerin tümünden kaçınmanın ehemmiyetli olduğunu zati söyledik. Ancak bu eşyalar hala hanenizde duruyorsa o zaman düzenli olarak elektrikli süpürge kullanmanız gerekir.

Ancak toz akarları yeniden de yok olmayacaktır. Bu yüzden elektrikli süpürgenizi HEPA (yüksek randımanlı partikül hava filtresi) veya çift tabakalı bir mikrofiltre ile destek etmenizi öneririz. Böylelikle toz emisyonlarını azaltmayı muvaffak olacaksınız.

Bunu da okuyun: Mobilyaların Tozunu Almak için Hane Yapımı Temizlik Malzemesi

4. Toz akarı karşıtı esansiyel yağlar

Son olarak, esansiyel yağların yardımıyla tüm bu tedbirleri bitirebiliriz. Belli bir takım yağlar, toz akarlarını daha kolay ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilirler. Bu arada hanenize hoş bir aroma da  katacaklar.

Toz akarı alerjisi için kullanabileceğiniz esansiyel yağlardan bazıları şunlardır:

  • Karanfil
  • Biberiye
  • Okaliptüs
  • Rezene

Hava nemlendirici kullanılmasını önermediğimiz için bu yağları içkide çözündürebilir ve elektrikli süpürgeyle süpürmeden önce yüzeylere sprey şeklinde sıkabilirsiniz. Ayrı olarak çamaşır makinesine koyduğunuz yumuşatıcıyla beraber bu yağlardan birinden birkaç damla ilave edebilirsiniz.

Artık toz akarı alerjilerini önlemek ve can sıkıcı belirtilerini azaltmak için bazı ipuçlarını biliyorsunuz. Ne yazık ki mevsimsel saman nezlesinin aksine, toz akarı alerjisinden muzdarip olan kişiler sene boyunca bununla yaşamak zorunda kalırlar.

Kabuklu Deniz Ürünleri Alerjileri: Belirtileri ve Rehabilitasyonları Kabuklu Deniz Ürünleri Alerjileri: Belirtileri ve Rehabilitasyonları Siz veya çocuğunuzun kabuklu deniz ürünleri alerjisi varsa, alerjik tepki rizikonunu en üye indirmek için dikkate almanız gerekenler vardır. Daha fazla oku »

La entrada Toz Akarı Alerjisi: Engellemek İçin 4 Tedbir aparece primero en Sıhhate bir adım.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.

Bu içeriği paylaş