Toniğin cilt bakımında sağladığı 10 fayda 2021
  • 25 Kasım 2021
  • 169

Tonik, suya benzer yapıda olan ve su benzeri işleve sahip bir cilt bakım ürünüdür. Toniğin içerisinde yer alan çeşitli aktif bileşenler, cildinize farklı açılardan fayda sağlayacaktır. Genel olarak söylemek gerekirse tonik, cilde hızlı bir şekilde nüfuz eden bir sıvıdır ve cildi hızlıca nemlendirirken cilt yüzeyindeki ölü hücrelerin yok edilmesine yardımcı olur.

Toniğin cildiniz üzerinde sağlayabileceği 10 faydayı aşağıda okuyabilirsiniz.

1. Daha derin temizlik sağlar

Cildi iki aşamalı olarak temizlemenin sağladığı faydaları artık hepimiz biliyoruz. Peki cildinizi ikinci aşamada tonikle temizleyebileceğinizi biliyor muydunuz?

Tonik ile cilt temizleyicinizde kaçırmış olabileceğiniz makyaj kalıntılarını temizleyebilirsiniz. Ayrıca cildinizdeki gündüz ya da gece boyunca biriken fazla yağ ve kirden kurtulabilirsiniz.

2. Cilt dokusunu dengeler

Tonik yalnızca cildinizi daha fazla temizlemenize yardımcı olmaz, aynı zamanda cilt temizleyicilerinin yok etmiş olabileceği besleyici maddelerle cildinizi onarır. Sonuç olarak daha yumuşak ve pürüzsüz bir cilde sahip olursunuz. Hatta belli bir cilt sorununa yönelik tasarlanmış toniklerle kızarıklık gibi sorunlara dahi çözüm bulabilirsiniz.

3. Cildin pH seviyesini dengeler

Cilt normalde asidiktir ve pH seviyesi 4,7 ila 5,7 arasındadır. Bununla birlikte bazı sabunlar ve temizleyiciler alkalindir.

Cildinizin pH seviyesinden çok farklı bir ürün kullanmanız durumunda cildinizde kuruluk, yağlılık ya da tahriş gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Cilt pH’ı saatler içerisinde yenilenebilse de tonik ile bu süreci hızlandırabilirsiniz.

4. Diğer ürünlerin emiliminde yardımcıdır

Tonik kullandığınızda cildinizin diğer ürünleri emmesini de kolaylaştırmış olursunuz. Cildiniz kuruysa cildinize sürdüğünüz bileşenler üst katmanda kalacaktır. Tonik ile nemlenen cilde bu bileşenler daha iyi nüfuz edecek ve daha etkili olacaktır.

5. Gözeneklerin görünümünü azaltır

Gözeneklerin görünümünü azaltır

Gözenekler ne kadar küçük olursa cilt o kadar pürüzsüz ve yumuşak görünür. Tonik ile gözenek görünümünü azaltabilir ve ışıldayan bir cilde sahip olabilirsiniz.

6. Akne oluşumunu kontrol altına alır

Akne oluşumuna yönelik özel olarak geliştirilen toniklerin içerisinde niasinamid, glikolik asit ve salisilik asit gibi aktif bileşenler bulunur. Bu bileşenler yağ üretimini kontrol altına almayı ve cildi aydınlatmayı hedefler.

7. Cildin nemlenmesine yardımcı olur

Toniklerde genelde cildin nem kaybetmesini engelleyen bileşenler bulunur. Bu yüzden cilt kuruluğu yaşıyorsanız, kuruluğu önlemek ve cildinizi nemlendirmek için nemlendirici özelliği bulunan tonikler kullanabilirsiniz.

8. Cildi geçici olarak gerginleştirir

Tonikler, cildin daha sıkı ve gergin durmasına yardımcı olur. Ancak bu etki geçicidir ve ürünü kullandığınız süre boyunca mevcuttur. Cildinize uygun olarak seçtiğiniz toniğinizi sabah-akşam uygulanarak toniğin bu faydalarından yararlanabilirsiniz.

9. Canlanmanıza yardımcı olur

Sabahları veya akşamları yüzünüzü yıkadıktan sonra tonik uyguladığınızda kendinizi ferahlamış ve canlanmış hissedebilirsiniz.

10. Cildi yatıştırır

Bitkisel içerikli tonikler, cildinizin yatışması konusunda oldukça faydalı olacaktır. Cildinizde geçici bir kızarıklık ya da rahatsızlık varsa cildinizi tonik ile yatıştırabilirsiniz.

Tonik Ne Zaman Kullanılır?

Toniği cildinizin toleransına göre hem sabah hem de akşam kullanabilirsiniz.

İlk defa tonik kullanacaksanız, toniği cilt bakım rutininize yavaş yavaş dahil etmeli ve cildiniz hassas ise bir dermatoloğa danışarak kullanmalısınız.

Toniği sabah kullandığınızda cildinizi geceden kalan ter ve kirden arındırabilirsiniz.

Yağlı ya da akneli ciltler ise günde iki kez tonik kullanarak ciltlerinde daha az akne çıkmasına yardımcı olabilirler.

Bununla birlikte sabah-akşam tonik kullanmanız sonucu cildinizde tahriş ya da kuruluk meydana geldiyse toniği günde bir kez kullanmaya geçin. Hala sorun yaşıyorsanız, kullandığınız ürünü değiştirmeyi deneyin.

Tonik kullandıktan sonra cilt bakım rutininizin nemlendirici sürmek, güneş kremi kullanmak ya da serum kullanmak gibi adımlar içeren kısmına devam edebilirsiniz.

Tonik Nasıl Kullanılır?

Toniği cildinize pamukla ya da ellerinizle uygulayabilirsiniz.

Toniği pamukla uygulamak için pamuğa yeteri kadar tonik döküp sonrasında cildinizi pamukla silmelisiniz. Cildinizi dışa doğru silmeli ve göz çevresi gibi hassas bölgelerden uzak durmalısınız.

Toniği ellerinizle uygulayacaksanız, avuç içinize birkaç damla damlattıktan sonra cildinize nazikçe uygulayabilirsiniz.

Toniği boyun ve göğüs bölgenize de aynı şekilde uygulayabilirsiniz.

Cilt Tipine Uygun Tonik Nasıl Seçilir?

Piyasada alkol bazlı, gliserin bazlı ve su bazlı tonikler bulunmaktadır. Cildinizin tahriş olma riskini en aza indirmek için alkol veya parfüm bulundurmayan bir tonik seçmeniz en iyisi olacaktır.

Cilt tipinize uygun tonik seçimini nasıl yapabileceğinizi aşağıda okuyabilirsiniz.

Yağlı ciltler

Toniklerin hepsi ciltteki fazla yağ ile savaşmaya yardımcı olur. Ancak cildiniz yağlıysa bu etkiyi arttırmak için salisilik ya da glikolik asit içeren tonikler tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda gözeneklerinizin görünümünü azaltmak için niasinamid içeren toniklere de şans verebilirsiniz.

Yağlı ciltler için uygun olan LA ROCHE-POSAY Effaclar Mikro Soyucu Tonik, gözenekleri temizleyici ve sıkılaştırıcı etki göstermektedir. Geniş gözenekli, yağlı ve akne eğilimli ciltler için uygun olan bu toniği günlük olarak kullanabilirsiniz.


Ürünün Amazon Fiyatını Gör

 

Akne eğilimli ciltler

Akne eğilimli cildiniz varsa hafif ve nazik bir toniğe ihtiyacınız olacaktır. Hedefiniz yağlı ciltle başa çıkmaktan çok akne kontrolü ise buna yönelik geliştirilmiş bir tonik kullanmanız faydalı olacaktır.

Sebamed Clear Face Sivilce ve Akne Karşıtı Yüz Temizleyici Tonik, akneye yatkın ciltler için uygundur ve ciltteki fazla yağı ve kiri nazikçe temizler. Cildi aynı zamanda yumuşatan ve nemlendiren bu tonik, cildin pH seviyesinin de dengelenmesini sağlar.


Ürünün Amazon Fiyatını Gör

 

Kuru ciltler

Kuru ciltlerin, içerisinde cildin nem kaybetmesini engelleyen bileşenler bulunan tonikleri kullanması gerekir. Bu yüzden içerisinde hyaluronik asit, E vitamin ve gliserin gibi içerikler bulunan toniklere bakabilirsiniz.

Garnier Skin Naturals Botanik Rahatlatıcı Tonik, rahatlatıcı etkiye sahiptir ve hassas ciltlerde dahi kullanılabilmektedir. Gül suyu ile zenginleştirilmiş formüle sahip Garnier tonik ile cildinizi rahatlatabilirsiniz.


Ürünün Amazon Fiyatını Gör

 

Karma ciltler

Karma ciltlerin fazla yağı ortadan kaldırırken cildi nemli tutacak bir toniğe ihtiyaçları vardır.

Garnier Skin Naturals Botanik Ferahlatıcı Tonik, normal ve karma ciltler için uygun bir tonik. Üzüm suyu ile zenginleştirilen formülü ile cildinizi rahatlatırken aynı zamanda tüm makyaj kalıntılarından ve kirden arındırmış olacaksınız.


Ürünün Amazon Fiyatını Gör

 

Toniğin cilt bakımında sağladığı 10 fayda yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Yaşam üzerinde ortaya çıktı.

Bu içeriği paylaş