Sonsuz Şimdi ve Qi 2021
  • 14 Ekim 2021
  • 222

Sonsuz şimdi’nin içindeki 2500 yıl önceye gidelim, orada yaşayalım ve o fiziksel bilim koşulllarıyla ;

Yerçekimini

Baharın çiçek kokusunu

Güneş ışığını

Mevsim değişikliklerini

Ateşten gelen ısı dalgalarını

Denizden karaya vuran dalgaların seslerinin içimizi yükseltmesini, ağaçlardaki kuş seslerinin içimizi dinginleştirmesini

Yani bizim hayat kurulumumuzu etkileyen daha birçok  doğal güçleri nasıl tanımlardık ?

Sonsuz şimdinin içinde 2021 ile kesişen kelimelerimiz ile ve bilim ile qi yi   :

Hayatın gücü, soluduğumuz hava ,

yaşam enerjisi, dünyanın manyetik alanı ,kozmik radyasyon ve yaşamsal öz gibi kelimelerle anlatır haldeyiz

ve bilimsel olarak da ;

Batı enerji ilkeleri araştırmalarının öncüsü olan ünlü Alman doktor F. Anton Mesmer (1734-1815)

hayat enerjisini ( canlısal manyetizmayı) yani qi yi hastaların tedavi edilebildiği üzerine tarıtşmalı çalışmaları ve deneylerleriyle bilim tarihine qi için öncülük etmiş bir başlangıç . Ve devamında

Bu çalışmalar James Braid’de ilham olmuş ve 1842 de ‘hipnoz’u keşfetmesini sağlamıştır.

Şuanda da Dr. Herbert Benson ,Dr David Eisenberg ve Dr Robert Becker  gibi saygın bilim adamları qi üzerine bilimsel araştırmalar yapıyorlar ve yayınlıyorlar .

 

Başka Kültürlerde Qi

Qi fikri başka kültürlerde de vardır sadece Çinlilere özgü değildir Mann & Larry Short  ‘The Body Of Light‘

kitabında Qi kavramından farklı isimlerle bahseden 49 Kültürden bahseder. İşte bazı örnekleri :

Mısırda KA

Yunanlılarda PNEUMA

Hindularda PRANA

İskandinavlarda SEİD

İbranilerde RUACH

Tibetlilerde LAKOTA

Japonlarda Kİ

Havaililerde TANE

Avustralya Aborjinlerinde ARUNQUİLTHA

Yinyang ve Qi ilişkisi

Yinyang ve Qi ilişkisiYinyang ve Qi ilişkisi

Evrenin aktifleştirici enerjisi negatif ve pozitif (yinyang)

enerji döngülerinde yoğunlaşır veya dağılır bu da

farklı şekillerde ve formlarda meydana gelebilir.

Eski Çin Filozofları ‘Cenneti ve Dünyayı Oluşturan Qi, Canlıları Oluşturan Qi ile Aynıdır ve ‘Wu Chi’ Yani Büyük Boşluk ,Qi den Oluşur ,Qi Yoğunlaşırsa da Parçalanırsada ‘Wu Chi’ ye Geri Döner ‘şeklinde bir döngü ifade ederler .

Qi yoğunlaşınca gözle görebiliriz çünkü fiziksel form ortaya çıkar.

Her doğum yoğunlaşma ,her ölüm dağılımdır. Yoğunlaştığında şimdi tanımladığımız canlı varlık ,dağıldığında değişimin temelidir.

Qi ne yaratılabilir veya yok edilebilir bir şey değildir o kendini dönüştürür ve yeni varoluş durumlarında ortaya çıkar

Qi , evrendeki aklınıza gelebilecek tüm hareketin örneğin yıldızların manyetik alanlarının, güneşten gelen radyasyonun hatta duygularımızın ,düşüncelerimizin bile hareketinin kaynağıdır .Yaşam gücümüzün canladırıcı kaynağıdır. İnsan vücudu yaşam nefesini kaybettiğinde (dönüştürdüğünde) yaşam gücü onu terk ederek vücudun çürümesine izin verir.

Feng Shui ve Qi

Feng Shui ve QiFeng Shui ve Qi

Yukarıda bütün anlatılan qi tanımlarının görünmez yaşam gücünü sizin iyiliğiniz için yönlendirmek ve sizi çevreyle uyumlu hale getirmek feng shui’nin işidir.

Feng Shui bir zaman mekan çalışmasıdır , uygulamasında yaşam alanınızı doğanın güçleri ile uyumlu hale getirmeyi amaçlar ve aslında insan ve evren arasındaki doğru enerji birleşimleriyle, kişiyi çevre ile (akış ile) uyumlu hale getirme durumu olan eski çin sanatı ve bilimi feng shui , seneler içinde bazen gökbilimiyle ,bazen sanatın dünyaya ilk çıkış fikri ile aynı içgüdüsellikle ,bazen rasyonel bilgi ile, bazen sezgisel bilgelikle ama hep yaşam alanlarının bireysele etkilerine ,ihtiyaç dokunuşları yaparak hayatı tekrar keşfetmek ve herşeyin birbirine bağlı bir enerji dansı içinde olduğunu farketmek sizi feng shui penceresinden çıkarıp , ilahi düzenin muhteşem işleyiş halleri ile buluşturan bir aracı olduğunu farkettirecektir.

Masalsı bir gerçeklikle Qi alanlarda nasıldır derseniz ?

Qi sürekli değişim içinde ,birikir dağılır, genişler, yoğunlarşır , yavaştır ,hızlıdır ,durgundur ,yukarı,aşağı gider spiraller, menderesler ,düz ,kavisli yollar boyunca akar. Rüzgara biner (feng) ve su onu tutar (shui) .

Ve size bir soru

Sağlığımızı ,mutluluğumuzu ,zenginliğimizi yöneten bütünsel güç yani galaksimizin özü(qi), kendi özümüze canlılık katan bir bardak içecek olsaydı bu içeceği içmek ister miydiniz ?

Feng shui uygulamalarının hayatınıza katacağı da size bu içeceği içirmek olacaktır.

.Bknz Şekil1

 

 

Q inin 3 Temel Kuvveti

 

Çinliler herşeyin altında yatan madde ve ruh olan Qi nin

3 temel kuvveti olduğuna inanırlar :

 

  • Cennet Qi : Doğanın ilk gücü olan güneş ay yıldızlardan aşağıya doğru inen qi dir.

 

En güzel verilebilecek cennet qi örneği ; güneşin ,ayın dünyanın döngüsü olan mevsimlerin bütün yaşamımız üzerindeki etkileridir ve o yüzden mevsimler cennetten gelir gibi bir mucizedir ,çiçekleri açtırır ,doğayı uyandırır ,insanları dönüştürür.

  • Yeryüzü Qi : Dağların ,çöllerin,su yollarının ,vadilerin ,ovaların fiziksel ve ruhsal sağlığımızı ve başkalarıyla uyumluluğumuzu etkileyebileyecek toprak akımları (qi) taşır .

Örneğin sıradağlar olan bir yerdeyseniz duygu durumlarınızı kontrol edin kendinizi dengeli ve topraklanmış hissetme eğiliminde oluruz çünkü arkamızda duran ,bir dağ görüntüsünde bizi sert elementlerden koruyan bir güçtür . O yüzdende dağlarda yaşayanlar daha inatçı (emin) sadık ve dürüst olma eğilimindedir. Diğer bir taraftan su kenarında yaşayan kişiler ‘akıntıya göre hareket etme ‘eğilimdedirler.

 

  • İnsan Qi: İçimizde olan bizlerle var olan qi dir, dünya yı ilk soluduğumuz zaman bir parmak izi gibi benzersiz olarak işaretlenir.

İçimizdeki bütün biyolojik ağ sistemi (qi) ne kadar akışta ise o kadar dışımızda şimdiki koşullardaki fiziksel gözlerle görünemeyen ancak krilian fotoğrafçılığı ile fotoğrafı çekilebilen vücudumuzdan yayılan güç ile (aura ile ) birleşerek saf bilginin kaynağı olan kolektif bilince bağlanır haldedir .

 

Ve bunlarla birlikte

Sheng Qi refahımızı pozitif etkileyecek qi

Sha Qi yaşamımızı negatif etkileyebilecek qi dir.

 

Bütün Qi uygulamaları (feng shui ,çin tıbbı,qigong ,tai chi vs) paralelinde bizi potansiyelimize ulaştırmak için (tekamülümüz ,karmamız çerçevesinde) bizi destekleyenin sadece sheng qi(pozitif qi) olduğunu düşünmemek ,bu desteğin bizi bazen bir hastalık bazen bir zorluk gibi senaryoların içine sürüklemesinin bir üst planını farkederek ,eminlikle hayat yolumuza devam etmek ,içimizdeki öz huzuru büyütecek ve qi yi besleyecek bir adım olacaktır

Sonsuz Şimdi ve Qi yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Yaşam üzerinde ortaya çıktı.

Bu içeriği paylaş