Sırttaki ve vücuttaki sivilceler nasıl tedavi edilir? 2021
  • 31 Mart 2021
  • 566

Hangi mevsim olursa olsun vücutta sivilcelerin olması iyi bir şey değildir. Vücuttaki sivilceler sadece giyim ile ilgili mani oluşturmakla kalmaz, bu arada fiziksel açıdan da sıkıntılar yaratabilir. Sırtta ve vücutta yer alan sivilcelerin rehabilitasyonu bilhassa de bunlar zor yerlerde çıktığı vakit sinir bozucu olabilmektedir.

Vücut sivilceleri sinir bozucu olabilse de bunlar neyse ki önlenebilir ve kontrol edilebilir. Peki vücut sivilcelerini rehabilitasyon faktörün ilk adımı nedir? İlk adım, bu sivilcelerin gerçekte ne olduklarını anlamaktır.

Sırt sivilcelerinin nedeni nedir?

Sırtta çıkan sivilceler tıpkı normal sivilcelere benziyor olsa da bunlar, yüzünüzde çıkan sivilcelerden biraz farklıdır. Bu konuda teknik olarak konuşmak gerekirse sırttakiler aslında sivilce değil, folikülittir. Folikülit, bakteri veyahut diğer yabancı maddelerin kıl köklerine girerek bunların enfekte olmalarıyla ortaya çıkan ve yaygın olarak görülen bir cilt meselesidir. Vücuttaki gözenekler ve foliküller yüzünüzdekilerden büyük oldukları için kir ve yağ bunların içinde kolayca hapsolabilir.

Vücut sivilcesi, avuç içlerinde ve ayak tabanlarında yağ bezleri bulunmadığı için buralarda görülmese de vücudun diğer rastgele bir yerinde görülebilir. Bununla beraber sivilceler çoğunlukla yağ üreten bezlerin daha bariz olduğu sırt ve göğüs bölgesinde çıkar. Bu yüzden sıcak mevsimlerde sivilceler daha büyük bir mesele haline gelir. Sıcak ve nem bir araya geldiğinde vücudunuz daha fazla terleyerek ve daha fazla yağ üreterek bakterilerin büyümesi için elverişli bir ortam yaratır.

Kıl köklerinin hasar görmesine ve gözeneklerin tıkanmasına kapı aralayan diğer etmenler arasında şunlar bulunmaktadır:

Dar kıyafetler: Dar kıyafetler, nemli ve sıcak cilde (egzersiz yaparken olduğu gibi) sürtündüğü zaman kıl köklerine daha kolay zarar verir ve onları enfeksiyona açık hale getirir.

Parfüm: Parfüm ya da çamaşır deterjanı gibi sentetik kokuların cildi tahriş ettiği bilinmektedir ve bunlar gözenekler ile kıl köklerini tıkayan kimyeviler içerebilir.

Havlular ve çarşaflar: Çıplak gözle bakıldığında temiz görünebilseler de çarşaflar ile havlularda ölü cilt hücrelerini, toz akarlarını ve sivilceye kapı aralayan bakterileri birikir.

Saç bakım ürünleri: Saç bakım ürünlerinde yer alan sülfat ve sentetik renkler gibi kimyeviler cildinizi tahriş edebilir ve gözeneklerinizi tıkayabilir.

Jakuzi: Jakuziler kıl kökü hasarına kapı aralama konusunda öyle ünlüdürler ki “jakuzi foliküliti” isimi verilen bir enfeksiyon bulunmaktadır.

Sırt sivilceleri için en iyi dermatoloji uygulamaları

Sırttaki sivilceler için genelde yüz için yapılan tedaviler yeterli olsa da bazen daha hedef odaklı yaklaşılmasını gerektiren vaziyetler vardır. Özellikle de vücudun daha kalın ve geniş gözenekleri olduğunu hesaba kattığımızda değişik bir tedavi gerekebilir. Vücutta çıkan sivilceler aşağıdaki uygulamalarla giderilebilir:

Mavi ışık/Kırmızı ışık terapisi

Haftada bir ya da iki haftada bir uygulanan bu tedavide propionibacterium acnes bakterisini öldürmek için mavi ve kırmızı ışık kullanılır. Aynı zamanda anti-inflamatuar tesiri olan bu uygulama kızarıklık ve sivilcelerin tedavisinde yardımcı olmaktadır.

Fotodinamik terapi (PDT)

Mavi ve kırmızı ışık tedavisinin daha saldırgan biçimi olan bu tedavide cildin yüzeyi temizlenmeden 1-3 saat önce ışığa duyarlı hale getiren bir ajan uygulanarak PDT yapılır. Alakalı bölge sonrasında ışığa maruz bırakılır. PDT aktive edildikten sonra iltihaplı sivilce hücrelerini yok etmeye, yağ bezlerini ve gözenekleri küçültürken yağ imalatını azaltmaya da yardımcı olur.

Lazer terapisi

Sivilceleri ve sivilce izlerini tedavi etmek için kullanılabilecek pek çok farklı lazer (pulsed dye, fraksiyonel) ve ışık terapisi (IPL) bulunmaktadır. Bu lazer tedavilerinin çoğu aktif komedonları, kızarıklıkları, irinli lezyonları, yara izlerini ve pigmentasyon değişimlerini hedef alır. Dermatoloğunuz, hangi lazerin sizin için doğru olduğunu belirlemenize yardımcı olacaktır.

Steroid enjeksiyonu

Sivilceleri ortadan kaldırmak mevzubahis olduğu zaman steroid enjeksiyonları oldukça hızlı bir şekilde işe fayda. Bu yüzden hızlı bir tedavi gerekiyorsa steroid enjeksiyonu düşünülebilir. Bu enjeksiyonlar büyük ve irinli papüllerde, kistlerde ve derin nodüllerde çok tesirlidir ve lezyonu 1-3 gün içinde küçültür. Bununla birlikte ortaya çöküntü, atrofi ve telenjiektazi (veya örümcek damarlar) gibi nadir olarak görülen yan etkiler çıkabilir.

Hydrafacial

Hydrafacial, sivilce rehabilitasyonunda çok istikametli bir yaklaşım sunan yeni uygulamalardan biridir. Bu rehabilitasyonda eksfoliasyon ve temizleme, asitle soyma, vakum benzeri bir aletle cildin temizlenmesi ve antioksidanlarla nemlendirici serum ve cildi mükemmelleştiren bileşenler kullanmayı içermektedir. Mavi ve kırmızı ışık uygulamaları, hydrafacial uygulamasının son adımını oluşturmaktadır. Bu rehabilitasyonda pigmentasyon bozuklukları, irinli lezyonlar ve genişlemiş gözenekler de dahil olmak üzere sivilce ve sivilce izleriyle alakalı her şey hedef alınır. Bu arada yaşlanma karşıtı yararlar sağlar ve kırışıklıklar ile ince çizgileri düzeltmeye yardımcı olur. 

Sırttaki sivilceleri önlemek için diğer rehabilitasyonlar 

Cildinizin temiz ve sivilcesiz olmasını sağlamak için hanede de yapabileceğiniz pek çok şey bulunmaktadır. Sırttaki sivilcelerden kullanmak için aşağıda yer alan teklifleri uygulayabilirsiniz.

Cildinizi temizleyin

Tıpkı yüzünüz gibi vücudunuzun geri kalanı da yüzeyini yenilemek ve gözenekleri tıkayan kirlerden kurtulmak için düzenli temizliğe ve soyulmaya ihtiyaç duyar. Cildinizi güzel bir şekilde soymak istiyorsanız salisilik, glikolik, rezorsinol ya da mandelik asit gibi kimyevi soyucular tecrübe edebilirsiniz. Bu soyucu asitler gözeneklerinizi derinlemesine temizler ve ölü cilt hücreleri arasındaki sülfür bağlarının parçalanmasını ve serbest bırakılmasını sağlar.

Yerel tedavi

Çay ağacı yağı, benzoil peroksit ve salisilik asit gibi sivilce karşıtı bileşenlerle birlikte topikal retinoidler sivilce ile mücadelede en tesirli bileşenlerdir. Cildinizin daha fazla tahriş olmasını önlemek için gözenek tıkayıcı olmayan kremleri seçenek etmeyi unutmayın.

Çarşaflarınız ile spor aletlerinizi düzenli olarak temizleyin ve değiştirin

Bir yığın çamaşır yıkamak hoş olmasa da cildinizin iyiliği için çarşaflarınızı her hafta değiştirmeyi ve her kullanımdan sonra spor aletlerinizi temiz tutmayı unutmayın.

Perhizinize ve cilt bakım rutininize daha fazla probiyotik ilave edin

Probiyotik kullanmanız için geç değil. İster destekler ister fermente gıdalardan olsun, probiyotiklerin bağırsak mikrobiyomunu güçlendirdiği ve inflamasyonu önlediği bilinmektedir. Probiyotikler, cilt üzerine uygulandığı vakit sivilceye kapı aralayan bakterilerin ve enfeksiyonun dağılmasını önlemeye yardımcı olan savunucu bir bariyer oluşturur.

Cildiniz için bakım yaptırın

Sivilce meselesi yaşıyorsanız bunun için cilt bakımı ayarlayabilirsiniz. Vücudunuzdaki derinin de tıpkı yüzünüzdeki cilt gibi bakıma ihtiyacı vardır. Bu yüzden bir dermatoloğa gittikçe cildiniz için ihtiyaç duyulan olan derinlemesine temizliği yaptırabilir ve aynı zamanda da cilt bakım rutininizi nasıl iyileştirebileceğiniz konusunda uzman tavsiyesi alabilirsiniz.

Sırttaki ve vücuttaki sivilceler nasıl tedavi edilir? yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Hayat üzerinde ortaya çıktı.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.

Bu içeriği paylaş