Sağlıklı Cinsel Yaşamın 5 Faydası 2022
  • 12 Ağustos 2022
  • 173

 

Seksi genelde yalnızca zevk almak olarak düşünsek de seksin fiziksel, duygusal ve psikolojik faydaları da vardır.

Seks yaptığınızda kalori yakarsınız, kalp atış hızınız yükselir ve ağrılarınız ile stresiniz azalır.

Peki, seksin bu faydalarından yararlanmak için ne sıklıkta seks yapmalısınız?

Seksin sağlığınız üzerindeki faydalarını öğrenmek istiyorsanız, bu yazıyı okumaya devam edin.

Seks Yapmak Sağlık Açısından Faydalı mı?

Evet, sağlıklı bir cinsel yaşamın pek çok faydası vardır.

Seksi yalnızca zevk almak, üremek ve yakınlık kurmak olarak düşünürüz. Pek çok insan seksin sağlayabileceği faydaların farkında değildir.

Seksin faydalarından yararlanmak için haftada en az birkaç kez seks yapmanız gerekir.

Düzenli bir ilişkiniz yoksa mastürbasyon yaparak da aynı faydaları elde edebilirsiniz.

Seks ile vücudunuzu tanıyabilir, nelerin hoşunuza gittiğini veya gitmediğini anlayabilirsiniz. Seks, stresinizi azalmanızı sağlayabilir.

Orgazm olmakta zorlanıyorsanız da üzülmeyin. Sağlıklı bir cinsel yaşam ile kendinize olan güveniniz ve zevk alma beceriniz artabilir. Aynı zamanda partnerinizle iletişiminiz ve duygusal yakınlığınız daha iyiye gidebilir.

Seksin Kadınlar ve Erkekler Açısından Faydaları

Seks, kadınlarda pelvik kasların çalışmasına yardımcı olarak idrar kaçırmada ve mesane kontrolünde yardımcı olabilir.

Kadınlar ne kadar fazla seks yaparsa vajinal kayganlıkları o kadar artacaktır. Vajinal kayganlığın az olması durumunda genelde seks sırasında ağrı yaşanır.

Erkekler ise orgazm olduklarında ya da boşaldıklarında seksin faydalarından yararlanabilirler. Bazı araştırmalara göre seks ile prostat kanseri riskinin azalması mümkün. Bu konuda mastürbasyon ve partnerle yapılan seks aynı etkileri göstermektedir.

Sağlıklı Cinsel Yaşamın Faydaları

Seksin yaşamınız üzerinde genel olarak sağlayabileceği faydaları aşağıda okuyabilirsiniz.

Kalori yakar

Seks, saatte yaklaşık olarak 150 kalori yakmanızı sağlar. Ancak yine de seksi günlük egzersizinizin yerine koymamalısınız.

Uzmanlar, yetişkinlerin haftada en az 150 dakika aerobik egzersizler ile haftada birkaç gün kuvvet egzersizleri yapmalarını öneriyor.

Seks, vücudunuzdaki farklı kasların güçlenmelerine yardımcı olabilir.

Sekste tercih ettiğiniz pozisyonlara bağlı olarak vücudunuzda kullandığınız kaslar farklılık gösterecektir. Bu yüzden seksi bir tür egzersiz olarak düşünebilirsiniz.

Kalp sağlığını destekler

Sık seks yapan kadınların, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde kalp-damar sorunları yaşamalarının daha az olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır.

Seks, dayanıklığınızı artırır. Tıpkı egzersizde olduğu gibi sık seks yapan insanlar kalp sağlıklarına daha fazla özen göstermektedir. Bu insanlar beslenme düzenlerine de daha fazla dikkat etmektedir.

Bununla birlikte sık seks yapmanın erkeklerde kalp-damar hastalıkları riskini artırabileceğini gösteren araştırmalar da bulunmaktadır.

Kalp hastalığı belirtileri olan kişilerde kalp krizi riski, fiziksel aktiviteler sırasında arıt göstermektedir. Bu nedenle erkeklerin seks sırasında kalp kriziyle ilgili olarak doktorlarıyla konuşmaları önemlidir.

Bağışıklık sistemini destekler

Haftada birkaç kez seks yapan kişilerin salyalarında daha fazla IgA olduğunu gösteren araştırmalar vardır. Bu antikor, vücudu hastalıklara karşı korumaya ve HPV virüsüne karşı koruma sağlamaya yardımcı olur.

Orgazm olduğunuzda ise vücudunuzda oksitosin salgılanır.

Oksitosin, uykuya dalmanıza yardımcı olur. Daha iyi uyumanız, bağışıklık sisteminizin desteklenmesine yardımcı olur. Çünkü vücudunuz yenilenmek için uykuya ihtiyaç duyar.

Ağrıları azaltır

Seks sırasında vücudunuz endorfin salgılar. Endorfin, vücudunuzda doğal ağrı kesici görevi görür.

Migreni ya da baş ağrıları olan kişilerde seks, ağrının azalmasında yardımcı olabilmektedir.

Seks aynı zamanda birleşme sırasındaki ağrının da azaltılmasına yardımcı olur.

Düzenli olarak seks yapmak pelvik taban kaslarının güçlenmesine yardımcı olarak seksin daha az ağrılı olmasına yardımcı olur.

Stresi azaltır

Kortizol, vücuttaki başlıca stres hormonudur. Stresli olduğunuz durumlarda kortizol seviyeleriniz yükselecektir.

Bazı araştırmalar, seks yapan veya partneriyle yakınlaşan kişilerde kortizol seviyelerinin düştüğünü ve normal seviyelere geldiğini göstermektedir.

Seks sırasında vücutta salgılanan oksitosin ve enforfin de kortizol seviyelerinizin azalmasını sağlayabilir.

Seks dışında da mutlu olmanın ve zevk almanın pek çok yolu vardır. Partneriniz varsa ancak seks yapamıyorsanız, birlikte zaman geçirerek ve sevdiğiniz şeyleri yaparak da duygusal bağ kurabilirsiniz. Sevdiğiniz insanlarla birlikte olmanız, zihinsel sağlığınız açısından da faydalıdır.

Seks yaparken kondom ya da diğer doğum kontrol yöntemlerini kullanmayı unutmayın. Korunmasız ilişkilerde cinsel yolla bulaşan hastalık ya da planlanmamış gebelik riski artabilmektedir.

Seks yaparken sürekli olarak rahatsız hissediyorsanız, doktorunuzla konuşmayı ihmal etmeyin.

Bununla birlikte ister partnerinizle seks yapıyor olun isterseniz de mastürbasyon yapıyor  olun, vücudunuzla ve seksle sağlıklı bir ilişkiniz olması uzun vadede fayda sağlayabileceğiniz bir durumdur.

Seks yaşamın doğal bir parçasıdır. İnsanların seks deneyimleri ve bunlar hakkında ne kadar rahat konuşabildikleri farklıdır. En önemli olan şey ise seksin insanlar için doğal bir deneyim olduğunu bilmektir.


Kaynak: https://www.aysetolga.com/saglikli-cinsel-yasamin-5-faydasi

Bu içeriği paylaş