Remimazolam: Kullanımı ve Dozajı 2022
  • 22 Haziran 2022
  • 263

Remimazolam, anestezide farmakolojik bir yeniliktir. Bu yenilik, halihazırda kullanımda olan iki ilacın özelliklerini birleştirir – midazolam ve remifentanil.

Bir uzmanlık alanı olarak anesteziyoloji çok gelişmiş olmasına rağmen, ideal bir anestezik arayışı hala devam etmektedir. Amaç, mümkün olan en az yan etkiye sahip ilaçlara sahip olmaktır. Bu nedenle, araştırmacılar hala anestezi ilaçları üzerinde çalışıyorlar.

Remizazolam nedir ve nasıl çalışır?

Bu ilaç midazolam ile benzer şekilde çalışır ve aynı metabolizmaya sahiptir. Ayrıca yoğun bakım ünitesinde sedatif olarak ve bazı işlemlerde sedasyon için ilaç olarak kullanılabilir.

Remizazolamın apneye neden olmadığı için diğer mevcut etkisi hızlı olan intravenöz sakinleştiricilerden farklıdır. Başka bir deyişle remimazolam, remifentanil özelliklerine sahip bir midazolam türevidir.

Remizazolamın kullanımları ve dozajları

Anestezi alanında remizazolam doktorların dört alanda kullanabileceği bir ilaçtır:

  • Premedikasyon için tek doz
  • Bolus ve ardından prosedürel sedasyon için ek dozlar
  • Total intravenöz anestezinin bir parçası olarak bir opioid ile birlikte intravenöz anestezi
  • Yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) sedasyon
cam şişe serumu elinde tutan doktor

Premedikasyon için tek doz

Premedikasyon veya indüksiyon öncesi yatıştırıcı olarak kullanılan remizazolam, midazolamdan daha iyi değildir. Bununla birlikte, etkileri daha uzun sürer, bu da hasta indüksiyonu beklerken endişeliyse iyi olabilir. Ayrıca uzman hastaya ameliyathaneye girmeden hemen önce anksiyete tedavisi vermelidir.

Ayrıca remizazolamın kısa süreli sedasyon ihtiyacı olan hastalarda kullanılabilmesi avantajı vardır. Uzun süreli sakinleştirici kullanmanın potansiyel olarak tehlikeli olabileceği durumlarda da yararlıdır.

Bu yazımızı da okuyun: Genel Anestezi Türleri Nelerdir?

Prosedürel sedasyon için Remimazolam infüzyonu

Gastrointestinal endoskopiler gibi birçok prosedür, kısa etkili bir benzodiazepin ile birlikte fentanil gibi kısa etkili bir opioid kullanabilir.

Remizazolamın etkisi 1 ila 3 dakika sonra ortaya çıkar. Bu kısa bir süre olmasına rağmen, aslında yavaştır. Hatta, çoğu gastroduodenoskopinin etki etmesi sadece 2-3 dakika sürdüğünden, işlem için hızın önemli olduğu durumlarda bu bir dezavantajdır.

Daha yüksek dozlar kullanarak veya fentanil ile kombine ederek remizazolamın etki etmeye başlamasını hızlandırabilseniz de, bunu yapmak iyi bir fikir değildir. Ayrıca bu kombinasyon solunum problemlerine yol açabilir.

Bir opioid ile birlikte IV anestezik

Birçok anestezi uzmanı, öğrencilerine bir benzodiazepin, bir opioid inhalasyon maddesi ve bir kas gevşetici içeren bir kombinasyon kullanmayı öğretir.

Remimazolam doza bağlı hipnoz üretir. İlacın uzun süre infüze edildikten sonra birikmediği bilinmektedir. Ayrıca gerekirse flumazenil ile tersine çevirebilirsiniz.

Bir hastaya endoskopi yapan bir doktor.

Remizazolam ile yoğun bakım ünitesinde sedasyon için infüzyon

Çoğu zaman, kritik durumdaki hastalar, işlevlerinin değişmesine ek olarak, karaciğer veya böbrek organ yetmezliği yaşarlar. Şu anda, çoğu yatıştırıcı hepatik metabolizma ve renal klirens gerektirir. Tüm bu süreç, sedasyon dursa bile bir sorundur. Ayrıca, çoğu ilacın önemli ölçüde uzun bir ilaç yarı ömrü vardır.

Bu vakalar için ideal birinci basamak ilaç, kısa etkili ve karaciğer veya böbreklerden geçmeyen bir metabolizma olacaktır. Remimazolam bu gereksinimleri karşılayarak bu kritik hastalarda tercih edilen ilaç haline getirir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Böbrekleriniz Ne Yapar?

Remizazolamın geleceği

Remimazolam geleceğin sedatif ilacı olabilir. Dünya çapında yürütülen denemelerin sonuçlarıyla ilgili yüksek beklentiler var. Ayrıca karaciğer veya böbrek rahatsızlığı olan hastalar için ideal olacaktır. Bronkoskopi Nedir, Ne İşe Yarar? Bronkoskopi Nedir, Ne İşe Yarar? Bronkoskopi genellikle 30 ile 60 dakika arasında süren bir işlemdir. Hazırlık ve iyileşme süreciyle beraber birkaç saat sürer. Daha fazla oku »

La entrada Remimazolam: Kullanımı ve Dozajı aparece primero en Sağlığa bir adım.


Kaynak: https://sagligabiradim.com/remimazolam-kullanimi-ve-dozaji/

Bu içeriği paylaş