Pilates Kilo Vermeye Yardımcı Olur mu? 2022
  • 26 Eylül 2022
  • 141

Pilates, düşük yoğunluklu bir egzersizdir. Vücudu şekillendirmek, kas kazanmak ve vücut duruşunu düzeltmek için oldukça etkili bir egzersiz olan Pilates, sağlığınız açısından faydalıdır ve sağlıklı kilonuzda olmanıza katkıda bulunabilir.

Bununla birlikte Pilates kilo verme açısından koşma ve yüzme gibi kardiyo egzersizleri kadar etkili olmayabilir. Bunun nedeni, mat Pilates’te diğer kardiyo türlerine göre daha az kalori yakılmasından kaynaklanmaktadır.

Ancak Pilates’i seviyor ve bu sayede düzenli olarak egzersiz yapıyorsanız, Pilates sayesinde daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyebilirsiniz. Bununla birlikte amacınız kilo vermekse Pilates ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra hayatınızda başka egzersizlere de yer verebilirsiniz. Pilates’in yanı sıra kuvvet antrenmanları ve yürüyüş, yüzme, koşu ya da bisiklet sürme gibi kardiyo egzersizleri yapabilirsiniz.

Pilates Kilo Verdirir mi?

Pilates’in kilo verdirip verdirmeyeceğine yönelik yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçların tutarlı olmadıkları söylenebilir. Örneğin, 2017 yılında 30-50 yaşları arasında aşırı kilolu ya da obez kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre sekiz hafta boyunca Pilates yapmak şu konularda etkili oldu:

  • Kilo verme
  • Vücut Kitle Endeksi’ni düşürme
  • Bel bölgesini şekillendirme
  • Karın ve kalça ölçülerinde azalma,

Bununla birlikte vücuttaki yağ miktarında azalma görülmedi.

Başka bir araştırmada ise 59-66 yaşları arasındaki kadınlar incelendi ve mat Pilates’in vücut kompozisyonunda hiçbir değişikliğe neden olmadığı görüldü. Bununla birlikte katılımcıların karın, kol ve bacaklarında önemli bir kuvvet artışı oldu. Araştırmacılar, Pilates’le birlikte vücut kompozisyonunun değişmemesinin, beslenme düzeninde değişiklik yapılmamasından kaynaklanıyor olabileceğini düşündü.

Başka araştırmalarda ise Pilates’in kronik bel ağrısında yardımcı olabileceği görüldü. Ancak bu alanda daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle yaralanmanız ya da ağrılarınız varsa doktorunuza danışmadan Pilates yapmamalısınız.

Pilates Ne Kadar Kalori Yaktırır?

Pilates’le ne kadar kalori yakacağınız, mevcut kilonuza, mat ya da reformer yapıp yapmadığınıza ve yaptığınız hareketlerin zorluğuna göre farklılık gösterecektir.

Örneğin, 67 kilo civarında birinin başlangıç seviyesinde 50 dakika Pilates yapması, 175 kalori yakmasını sağlarken ileri seviyelerde bu 254 kaloriye çıkabilir.

Reformer Pilates’te kalp atış hızınız daha yüksek olacağı için daha fazla kalori yakmanız mümkün olacaktır.

Kalori yakmak, kilo vermek açısından önemlidir. 3500 kalori yaktığınızda yaklaşık olarak yarım kilogram vermiş olursunuz. Bu nedenle amacınız kilo vermekse Pilates’e ek olarak yürüyüş, koşu ve bisiklet sürme gibi kardiyo egzersizleri yapmayı düşünebilirsiniz. Aynı zamanda yağsız protein, tam tahıl, meyve ve sebze tüketeceğiniz sağlıklı bir beslenme düzeni belirleyebilirsiniz.

Haftada Kaç Kez Pilates Yapılmalı?

Pilates yapmaya yeni başlıyorsanız, haftada 2-3 kez yaparak başlayabilirsiniz. Ayrıca reformer Pilates gibi daha ileri Pilates türlerine yönelebilirsiniz.

Kilo vermeye çalışıyorsanız, en iyi şekilde sonuç almak adına farklı egzersizleri birlikte yapmalısınız. Örneğin, Pilates’in yanı sıra ağırlıklarla yapacağınız kuvvet antrenmanlarına ya da kardiyo egzersizlerine yönelebilirsiniz.

Pilates’le birlikte kardiyo ve kuvvet antrenmanları yaparak ve sağlıklı beslenerek kaslarınızı güçlendirebilir ve hedeflediğiniz kiloya ulaşabilirsiniz.

Özet Olarak

Pilates, düşük yoğunluklu bir egzersizdir ve kasları şekillendirmek, merkez kaslarını güçlendirmek ve vücut duruşunu desteklemek için harika bir tercihtir.

Pilates aynı zamanda vücut ağrılarını azaltmada ve yaralanan bölgeleri güçlendirmede etkili olabilmektedir.

Kilo vermek istiyorsanız, günlük hayatınızda Pilates’i dahil edebilirsiniz. Pilates yaparak ve sağlıklı bir beslenme düzeni ile sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarına sahip olarak hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

Bunula birlikte yeni bir egzersiz rutinine başlamadan önce doktorunuza danışmayı ihmal etmemeli ve günlük kalori alımınızı 1200’ün altına düşürmemelisiniz.

 

 


Kaynak: https://www.aysetolga.com/pilates-kilo-vermeye-yardimci-olur-mu

Bu içeriği paylaş