Partnerine Karşı İlgisi Azalan Kişiler için Öneriler 2022
  • 29 Eylül 2022
  • 132

Uzun süreli ilişkilerde partnere karşı ilginin azalması, sık karşılaşılan bir sorundur. Bu sorunun görmezden gelinmemesi gerekir. Partnerinize olan ilginizi tekrar kazanmanızı sağlayacak bazı önerilerle bu durumun üstesinden gelebilirsiniz.

İlişkinin başlarında partnerlerin birbirlerine çekilmeleri çok kolaydır. Her şey yeni ve heyecan vericidir. Her yeni gün ile birlikte partnerler birbirleri hakkında daha çok şey öğrenir. Aradaki kıvılcım ortadadır.

Biriyle uzun süreli ilişki içerisine girildiğinde ise işler değişmeye ve heyecanın yerini konfor ve rutinler almaya başlar. Bu durumda partnerler birbirinden uzaklaştıklarını hissedebilir.

Partnerler artık yeni ya da heyecan verici deneyimler yaşamadıklarında zamanla birbirlerine karşı ilgilerini kaybetmeye başlayabilir. Partneriniz hakkında artık bir şeyleri merak etmediğinizde sıkıldığınızı hissedebilirsiniz.

Her çiftin yaşadığı sorun birbirinden farklıdır. Belki partneriniz tüm gün pijamaların içerisindedir ve aranızda kıvılcım olmadığı için fiziksel bir uzaklık hissediyor olabilirsiniz. Ancak bazı kişiler için aradaki uzaklık, hayatta meydana gelen doğal ancak zor değişikliklerle ilgili olabilir.

Ebeveyn olmak, eşlerin birbirine olan ilgilerini azaltabilir. Stres ve yeteri kadar uyuyamamak, yeni sorumluluklar ve daha yoğun bir yaşam, partnerinizle eskisi gibi fiziksel ve duygusal bağlantı kurmanızı zorlaştırabilir. Belki de çocuklarınızın, eşinizin ilgisini çaldığını düşünüyorsunuzdur.

Ortadaki bu sorunu görmezden gelmeyi seçerseniz, partnerinize karşı kırgınlık hissetmeye başlayabilirsiniz. Bu durumda partnerinizi çekici bulmanız zorlaşabilir. Bununla birlikte artık partnerinize ilgi duymuyor olsanız dahi bunu geri çevirmeniz mümkün. Partnerinizle aranızdaki yakınlığı elde etmek için aşağıda yer alan önerilere göz atabilirsiniz.

Uzaklaşmanızın nedenini anlamaya çalışın

Partnerinizle aranızdaki kıvılcımı tekrar alevlendirmeden önce uzaklaşmanıza neden olan faktörü keşfedin. Neden partnerinize daha az ilgi duymaya başladınız? Uzaklaşmanızın nedeni fiziksel mi, yoksa duygusal mı? Kendiniz duygusal olarak uzak mı yoksa sıkılmış mı hissediyorsunuz? Bunları cevaplamak kolay değildir. Ancak bu sorulara dürüst bir şekilde cevap vermezseniz, çözüm bulmanız mümkün olmayacaktır. Uzaklaşmanızın nedenini anlamadan sorununuzu çözemez ve hayal kırıklığına uğrarsınız.

Partnerinize en son ne zaman ilgi duyduğunuzu ve bundan sonra hayatınızda nelerin değiştiğini düşünün. İlişkinizde heyecan mı eksik? Eşinizin çocuklarınıza öncelik vermesi mi canınızı yaktı? Partnerinizin görünüşüne dikkat etmemesi mi sizi uzaklaştırıyor? Uzaklaşmanıza neden olan faktörleri belirleyerek bir sonraki adım geçebilirsiniz.

İnisiyatif alın

Aranızdaki yakınlığı kaybettiğinizde partnerinizi ya da ilişkinizi suçlama eğiliminde olabilirsiniz. Ancak bu soruna sizin nasıl katkıda bulunmuş olabileceğinizi de düşünmelisiniz. İlişkinizde tekrar yakınlık kurmak istiyorsanız, sorunun yalnızca partnerinizde mi yoksa her ikinizde mi olduğunu anlamak için temel konulara dikkat etmeniz önemlidir.

Örneğin, ilişkinizdeki heyecanın eksik olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Peki, en son ne zaman partnerinizi randevuya çıkardınız ya da onun kendisini iyi hissetmesi için çabaladınız? Partnerinizin sizin ihtiyaçlarınızı karşılamadığınızı düşünüyorsanız, ona ne istediğinizi söylediniz mi?

İnisiyatif alarak partnerinizin üzerindeki baskıyı azaltabilir ve ilişkinizdeki tutkuyu arttırmak için kendinizi daha güçlü hissedebilirsiniz. Aranızdaki yakınlığı arttırmak için bir şeyler yaptığınızda partneriniz de sizden etkilenerek aynı çabayı gösterebilir.

Sorunu dikkatli bir şekilde ele alın

Partnerinizle yakınlaşmak için üzerinize düşeni yapmanız yeterli olabilir. Ancak bazen partnerinizle konuşmadan işleri düzeltmeniz mümkün olmayabilir. Bu konuşma hassas olabileceği için partnerinizi incitmemek adına sorununuz üzerinde yoğunlaşın. Hatta bu sorunu öncesinde terapistinizle ya da bir arkadaşınızla tartışarak konuşmayı nasıl ilerletebileceğinizin provasını yapabilirsiniz.

Konu hakkında partnerinizle konuşmaya hazır olduğunuzda dürüst ve saygılı olun. Gözlemlerinizi ve nasıl hissettiğinizi paylaşın ve partnerinizle olan sorunlarınızdan ziyade aranızdaki yakınlığa yoğunlaşın.

Örneğin, partnerinize son zamanlarda romantik olarak ondan uzaklaştığınızı hissettiğinizi söyleyebilirsiniz. Ona bu durumun iletişim kopukluğu ya da yoğun hayatlarınızdan kaynaklanıyor olabileceğini ve aranızdaki yakınlığı arttırmak için çözüm yolları aradığınızdan bahsedebilirsiniz.

Plan yapın

Partnerinizle sorunu konuştuktan sonra aranızdaki kıvılcımı alevlendirmek ve yakınlaşmak için birlikte çalışmalısınız. Bunun için plan oluştururken esas amacınıza bağlı olmalısınız. Yani partnerinizle aranızdaki uzaklık fiziksel değişikliklerden kaynaklanıyorsa birlikte egzersiz yapabilir ya da sağlıklı yemekler pişirebilirsiniz. Veya ilişkinize heyecan katmak için her hafta bir randevu ayarlayabilirsiniz.

Hayatınızın izin verdiği ölçüde rutinlerinizin dışına çıkmayı deneyin. Yeni bir restorana gidin, yeni bir aktivite deneyin, hatta daha önce hiç gitmediğiniz bir yere gidin. Bu sayede ilişkinizdeki heyecanı canlandırabilir ve günlük hayattan uzaklaşabilirsiniz.

Partnerinizle yalnızca birbiriniz hakkında konuşacağınız, görevleriniz ve işleriniz hakkında konuşmayacağınız zamanlar yaratın. Örneğin, yemek yerken para ve ebeveynlik hakkında konuşmaktan kaçınabilir ya da akşamları işten sonra yalnızca kendiniz hakkında konuşmayı planlayabilirsiniz.

Son olarak ilk başlarda partnerinize ilgi duymanıza neden olan şeyleri düşünün. Bunun için partnerinizin çekici olmayan yönlerine odaklanmak yerine onun hakkında nelerden hoşlandığınızı gözlemleyin.

Dışarıdan yardım almayı düşünün

Yaptığınız hiçbir şey faydalı olmuyorsa ya da uzman görüşü almak istiyorsanız, çift terapistine başvurabilirsiniz. Bu sayede ilişkinize zarar vermeden iletişim kurmanın yollarını ve aranızdaki kıvılcımı alevlendirmenin yollarını öğrenebilirsiniz.

Çift terapisinin yalnızca büyük sorunları olan çiftlere uyun olduğunu düşünüyor olabilirsiniz, ancak bu doğru değil. Sorunları henüz küçükken düzeltmek daha kolay olduğu için terapiste başvurarak faydalanabileceğiniz uygulamaları öğrenebilirsiniz. Bu sayede ilişkiniz artık son noktaya gelene kadar beklemek yerine sağlam bir temel oluşturmak için önceden önleminizi almış olursunuz. Bu sayede ilerde daha büyük sorunların ortaya çıkması riskine karşı temeliniz sağlam olmuş olur.

 

 


Kaynak: https://www.aysetolga.com/partnerine-karsi-ilgisi-azalan-kisiler-icin-oneriler

Bu içeriği paylaş