Palumboizm: Vücut Geliştiricilerde Fazla Steroidin Etkileri 2021
  • 20 Ekim 2021
  • 303

Vücut geliştiricilerde steroid fazlalığının etkileri çok önemli bir konu oluşturmaktadır. Palumboizm, performans arttırıcı bazı maddeleri kötüye kullanan vücut geliştiricileri etkileyen nadir bir fiziksel durumdur. Özellikle göğüs ve ekstremitelerde düşük oranda karın büyüklüğünde artışa neden olur.

Bu terim, 1995-2004 yılları arasında yarışan Dave Palumbo adlı bir sporcudan gelmektedir. Yaşadığı fiziksel değişiklikler o kadar belirgindi ki, bu alandaki birçok araştırmacının ve taraftarın dikkatini çekti. Bu nedenle, duruma sonunda onun adı verildi.

Günümüzde nadirdir, bu yüzden terapötik seçenekler hala azdır.

Ama tam olarak nelerden oluşuyor? Olası tedavi nedir?

Aşağıda, bilmeniz gereken her şeyi size anlatacağız.

Bir vücut geliştirici nasıl kas yapar?

Kas büyümesi veya hipertrofi süreci zaman ve çaba gerektirir; bu vücut geliştiricilerin çok iyi bildiği bir şeydir. Moleküler bir bakış açısından kas, bu dokunun hareketine izin vermek için kasılabilen bol miktarda proteinden oluşur.

Antrenman seansları sırasında kasta yüksek düzeyde stres oluşur. Bu, diyet yoluyla yeterli protein ve karbonhidrat kaynağı ile değiştirilebilen ve hatta daha fazla miktarda oluşturulabilen bazı liflerin bozulmasına neden olur.

İkincisi, giderek daha zorlu durumlara uyum sağlamaları gerektiğinden, bu sporcular arasında sabit olan kas büyümesine yol açar.

Ağırlık kaldıran bir adam Egzersiz, beslenme ile birlikte kas hipertrofisi için belirleyici faktörlerdir. Aynı şekilde, anabolikler gibi bazı maddeler de onu teşvik eder.

Bazı maddelerin kas büyümesindeki rolü

Bazı hormonların aktivitesi gibi çok sayıda faktör hipertrofiyi etkiler. Örneğin, testosteron, bu ve diğer organların büyümesini destekleyen bir steroid hormondur. Yani steroid fazlalığı bu konuda sorunlara neden olabilir.

Aslında bu, erkeklerin kadınlardan daha büyük vücut oranlarına sahip olma eğiliminin nedenlerinden biridir. Belirli bir dokunun büyümesini destekleyen maddeler grubuna “anabolik” denir.

“Katabolik” olarak adlandırılan belirli organların boyutunu bozan, parçalayan veya küçültenlerin tam tersidir. Testosteron, büyüme hormonu ve insülin anaboliktir. Kortizol ise katabolik bir hormondur.

Keşfedin: Sartorius Kası, Vücuttaki En Uzun Kas

Steroid fazlalığı: Palumboizm nedir ve kökeni nedir?

Palumboizm, belirli maddeleri kötüye kullanan vücut geliştiricilerde meydana gelen karın çevresindeki artışı ifade eder. Dave Palumbo’nun fotoğraflarının ardından vakalar belgelenmeye başladığında, hastalığın kaynağı çok net değildi.

Genellikle anabolik steroidlerin (kas büyümesini optimize eden testosterondan türetilen maddeler) kullanımıyla bağlantılı olmasına rağmen, büyüme hormonu ve insülinin sorumlu olması daha olasıdır.

Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) tarafından yayınlanan bir yazıya göre, her iki madde de rekabet için yasaklı maddelerdir. Bu sadece olumsuz sağlık etkileri nedeniyle değil, aynı zamanda diğer rakiplere göre sağladığı geçici avantajdan da kaynaklanmaktadır.

Karın büyümesine ne sebep olur?

“Somatotropin” olarak da adlandırılan aşırı büyüme hormonu, akromegali veya gigantizme neden olur. Bu durum genellikle kafatasının tabanında bulunan hipofiz bezindeki bir tümörün bir sonucu olarak ortaya çıkar.

Etkilenen hastalar, organlarının, uzuvlarının ve hatta yüz özelliklerinin çoğunun abartılı büyümesini yaşarlar. Ayrıca palumboizm durumunda aşırı büyüme hormonu ve insülin uygulaması karın içi organların büyümesi üzerinde aynı etkileri gösterebilir.

Bununla birlikte, palumboizm yaygın değildir ve yalnızca maddeleri kötüye kullanan vücut geliştiricilerin küçük bir bölümünü etkiler. Bazı hastalarda, bu semptomlar genellikle hiperkalorik diyetler uygulandığında veya belirli stres faktörlerinin mevcut olduğu durumlarda ortaya çıkar.

hapları olan bir adam Anabolik maddelerin aşırı kullanımı palumboizm ile ilişkilidir.

Steroid fazlalığı için olası tedavi

Sağlık Araştırmaları Politikası portalının bir yayınına göre, palumboizm tedavi edilemez. Kişi madde kullanmayı bırakırsa semptomlar her zaman tamamen tersine çevrilmese de azalabilir.

Bazı insanlar, bu kendine zarar veren alışkanlıklardan kaçınmayı amaçlayan psikolojik veya psikiyatrik terapiden yararlanabilir. Rekabetin ekonomik faydalarını geçim kaynağı olarak kullananlarda bu daha da zorlaşabilir.

Anabolik steroidlerin veya aşırı steroidlerin düzenli kullanımı sosyal sorunlara yol açabilirken, anabolik steroidlerin aniden kesilmesi ciddi yoksunluk semptomlarına yol açabilir. Bu nedenlerle, ABD Ulusal Uyuşturucu Suistimali Enstitüsü bu maddeleri bağımlılık yapıcı olarak değerlendirmektedir.

Okumaya devam edin: Sırt İçin Ağırlık Egzersizleri

Fazla steroidlerin önlenmesi

Bir kişinin bu hastalığı önlemek için alabileceği en belirgin önlem, anabolik maddeleri tüketmeyi bırakmaktır. Birçoğu insan vücudunda doğal olarak meydana gelse de, eğlence veya spor amaçlı aşırı uygulama genellikle ters etki yapar.

Sorumlu rekabet ve aşırı steroid

Sonuç olarak, anabolik maddeleri kötüye kullanmayarak birçok sorunun önüne geçebilirsiniz. Müsabakalar, rekabetçilik ve kişisel gelişim ruhunu beslemeye çalışmalı, ancak her zaman sağlıklı koşullar altında olmalıdır.

Palumboizm, bu davranışın yaratabileceği sonuçlara iyi bir örnektir. Neyse ki, çok az vaka var.

Egzersiz Yapmak İçin Nasıl Zaman Ayırabilirsiniz Egzersiz Yapmak İçin Nasıl Zaman Ayırabilirsiniz Bir iş ile diğeri arasında, daha az önemli olduğunu düşündüğümüz şeyleri erteleriz ve egzersiz yapmak için zaman bulamamayabiliriz. Daha fazla oku »

La entrada Palumboizm: Vücut Geliştiricilerde Fazla Steroidin Etkileri aparece primero en Sağlığa bir adım.

Bu içeriği paylaş