Oksijen Satürasyonu Nedir? 2021
  • 22 Temmuz 2021
  • 266

Oksijen çoğu canlı için ihtiyaç duyulan bir moleküldür. Vücudumuzdaki tüm hücreler, işlevlerini yerine getirmek için yakıt olarak kullanır. Bu yüzden oksijen satürasyonu ölçebileceğimiz bir standarttır ve çok ehemmiyetlidir.

Oksijen satürasyonu, kanımızda oksijene bağlı olan ve dolayısıyla oksijen taşıyan hemoglobin fraksiyonu olarak tanımlanır. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerimizin tam da bunu yapan bir bileşenidir: Oksijeni tüm hücrelerimize taşır.

Bu parametrenin ölçülmesi tıpta ehemmiyetli bir adım haline gelmiştir. Zira oksijen satürasyon düzeyleri belirli bir yüzdenin altına düştüğünde hayatımız riziko altındadır.

Bu problem çoklukla solunum yolu hastalıkları ile alakalıdır. Mesela, çeşitli virüsler bu düzeyleri değiştirerek muayenehane tabloyu karmaşıklaştırabilir.

Bu yüzden, bu yazıda oksijen satürasyonu ile ilgili bilmeniz şart olan her şeyi izah edeceğiz.

Alakanızı çekebilir: Solunum Yolları Sıhhati İçin 3 Ballı Tarif

Oksijen satürasyonu nedir?

Önceden de belirttiğimiz gibi, oksijen satürasyonu, oksijene bağlanan hemoglobin yüzdesini ifade eden bir parametredir. Bu yüzde, solunum işlevi gibi bir hayli vaziyete bağlı olarak değişebilir.

Normal satürasyon değerleri %95 ile %100 arasında olur. Zira %89’un altındaki bir satürasyonda hücrelerimiz işlevlerini tam olarak yerine getiremezler.

Aslında oksijen satürasyon düzeyleri kısa bir müddetliğine düşerse organizmamıza rastgele bir zarar gelmemesi olasıdır. Ancak bu vaziyet devam ederse veya tekrar ederse vücudumuzdaki dokular için sıkıntılı neticeleri olur.

Oksijen satürasyonu düştüğünde hipoksemi isimi verilen bir vaziyete gireriz. Bu, kandaki oksijen düzeylerinin normalin altında olduğunu söylemenin tıbbi yoludur. Ekseriyetle dolaşım veya solunum problemleriyle alakalıdır.

kırmızı kan hücreleri Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinin içindedir ve oradan vücuttaki oksijeni taşır.

Oksijen satürasyonu nasıl ölçülür?

Şu anda, oksijen satürasyonunu ölçmenin değişik yolları vardır. En yaygın ve ulaşılabilir yol, pulse oksimetre isimi verilen bir aletin kullanılmasıdır. El veyahut ayak parmağına yerleştirilebilen küçük, kıskaç benzeri bir alettir.

Nabız oksimetresi olarak da bilinen pulse oksimetre, cildi geçerek kandaki oksijen düzeylerini ölçen ışık demetleri yayar. Çalışma mekanizması karmaşıktır, ancak hem satürasyonu hem de kalp atış hızını ölçmemizi sağlar.

Oksijen satürasyonunu ölçmenin başka bir yolu da arteriyel kan gazlarıdır. Bu teknik, bir arterden kan almayı içerir. Nabız oksimetresinden değişik olarak bu teknik, karbondioksit yüzdesi veya kan pH’ı gibi diğer değerlerin de ölçülebilmesini sağlar.

Bununla beraber, kan gazı analizi daha eksiksiz bir test olmasına karşın, bu arada daha karmaşık ve invazivdir. Bu yüzden, kaide olarak, hızlı ve ağrısız olduğu için pulse oksimetre en yaygın ölçüm aletidir.

oksijen satürasyonu ölçülen hasta Nabız oksimetresi ağrısız ve hızlı ölçüm sağlar.

Hipoksemi durumunda ne olur?

Hipoksemi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Birincisi, soluduğumuz havada yeterli oksijen olmadığı için oluşabilir. Aynı vakitte akciğerlerimizin işlevlerini düzgün bir şekilde yerine getirememesi de bu duruma kapı aralar. Hipoksemi oluşmaması için, akciğerlerin oksijeni doğru bir şekilde solumaları ve karbondioksiti atmaları gerekir.

Ayrı olarak, hipoksemi dolaşım probleminden de kaynaklanabilir. Kan, akciğerlere erişebilmeli ve vücudun tüm bölgelerine taşımak için oksijeni toplayabilmelidir. Bir takım spesifik nedenler astım veya kalp hastalığıdır.

Düşük oksijen satürasyonunun en tipik belirtisi soluk darlığıdır. Baş ağrısı, baş dönmesi ve zayıflık da ortaya çıkabilir. Vaziyet uzarsa, kafa karışıklığı ve oryantasyon bozukluğu da oluşabilir.

Alakanızı çekebilir: Serebral Hipoksi: Türleri ve Nedenleri

Netice

Prensip olarak, sıhhatli bir kişinin hanede nabız oksimetresi bulundurmasına veya oksijen satürasyonunu izlemesine gerek yoktur. Bununla birlikte, bilhassa solunum veya kan meselesi varsa, bu alet herhangi bir tıbbi bakım düzeyinde temel bir ölçüm aletidir.

Bu küçük, taşınabilir aletlerin tıbbi bakıma getirdiği yarar, gelişmiş erken teşhise imkan tanır. Bir bakışta, doktor rehabilitasyonu veya hastaneye yatışı tanımlamak için ehemmiyetli bilgilere sahip olabilir.

Oksijen Terapisi: Nedir ve Emeli Nedir? Oksijen Terapisi: Nedir ve Emeli Nedir? Son zamanlarda, oksijen terapisi estetik rehabilitasyonlar için, bilhassa kuru, yağlı, yorgun veya kırışık ciltler için dahi kullanılmaktadır. Daha fazla oku »

La entrada Oksijen Satürasyonu Nedir? aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş